Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...

В списъка са около 60 компании, които си тръгват от страната
Обновена: 10 мар 2022 08:50 | 10 мар 2022 08:25, Анисия Иванова
788
Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...
Снимка: БГНЕС

Русия е съставила списък на компаниите, които могат да бъдат национализирани. Той включва Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M и др., пише в. Известия.

В списъка са включени около 60 компании, които обявиха, че ще спрат да работят в Русия.

Списъкът е съставен от организацията "Обществена потребителска инициатива", а ръководителят й Олег Павлов съобщи пред „Известия“, че „в работата по този списък ще участват и правоприлагащите органи, Министерството на промишлеността, и др. Списъкът е изпратен на руското правителство и на Генералната прокуратура в страната.

Още по темата

Според Павлов „властите вече са изградили единна позиция, че чуждестранният бизнес не може просто така да затвори предприятията си в Русия“.

"Разбира се, списъкът е отворен. Веднага щом има компании, които затварят магазините, заводите и бизнесите си без да предоставят гаранции и компенсации на руските потребители, те автоматично попадат в списъка. Съответно за тях ще бъдат приложени административни, наказателни и съдебни процедури".

Попадането в антисанкционния черен списък заплашва изтеглилата се фирма и нейното ръководство със запор на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имущество. Ръководството на тези предприятия може да бъде подведено под наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери.

На 7 март партия "Единна Русия" предложи да се национализира имуществото на компании, които обявяват закриване на производството си в Русия заради войната в Украйна. Впоследствие руското министерство на икономиката предложи да се въведе външно (руско) управление в компании, в които поне 25% са притежание на чужденци, и които са напуснали руския пазар.

Към момента списъкът на компаниите, напуснали руския пазар, е огромен: сред тях са гиганти като IKEA, Jysk, Spotify, H&M, Apple и т.н. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


788
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
483
3
 
10
 
! Отговори
До мухахахаха преди 2 години
Ама ти защо седиш лицемерно на запад?Влака до Москва някой го писа надоло колко струва? Бегай към Русия раздават бизнеси не се мъчи в гейропа.
482
1
 
3
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Живял съм години в Китай и Корея. По точки съм платиниум до живот.
481
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"затварят магазините, заводите и бизнесите си без да предоставят гаранции и компенсации на руските потребители"- Компенсации? Компнсации за какво? Никъде не е казано, че съм длъжен да продавам или досавям на някого, каквото и да е. Гаранции се дават, само за сключена сделка. За продаден продукт. Ако не искам да продавам, не искам да продавм и това е!!!
480
1
 
5
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Мда, ще летя през Истанбул за Русия. Има още полети и дано останат през лятото. Ще бъде евтина почивка, ако изобщо остане време за спане...
479
2
 
10
 
! Отговори
До стар преди 2 години
Да знаеш че за рускини отнемат 2 точки!!!!!Това го знае всеки гларус!!!Толкова е лесно че не е честно някак си да се брои за бройка
478
21
 
14
 
! Отговори
МУХАХАХАААА преди 2 години
Путин продължава брутално да се гаври със западняшката гнус.Вече западните компании пресмятат загубите си,които са милиарди само за първите дни.Горивата и газът растат в геометрична прогресия,а от там и всичко останало.Започват да липсват редица редки метали,а цената им е скочила десетократно.В същото време арабите безцеремонно отрязаха дъртофелника от бялата колиба.И всичко това на фона на разкритите говежди биолаборатории в Украйна.Владимир Путин гази джендъраците като глиган люцерна.
477
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо не! Ще национализираме IT компании със седалища в чужбина! Ооо нее! Кка ще го преживеят! ХАХАХХАХАХ
476
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия няма никакви тъгровски марки. Нищо което да ти прави кеф като го ползваш. Това ще се усети.
475
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национализацията е често прилаган способ при капитализма. Нищо ново под слънцето.
474
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"властите вече са изградили единна позиция, че чуждестранният бизнес не може просто така да затвори предприятията си в Русия" - Не че нещо, ама нали уж беше свеободна страна? Ако имам бизнес някдъе, законът не казва, че не мога във всеки еидн моемнт да го затовроря и да се преместя някъде!!!!!! Бизнесът е мой, а не твой!!!!!
473
1
 
2
 
! Отговори
ssss преди 2 години
До АнонименДа няма да рискува, ама рижавият им правеше номера... някой неща не се забравят, така лесно. Общо взето когато двама се карат трети печели, жокер няма да е ЕС, Русия и САЩ... което е тотална грешка.
472
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тази страшна миззерия нека да благодарят на Путин и собствената си роббска глупост
471
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е 12 по големина клиент на Китай!За *** има 12 по важни клиента на Китай преди Русия!?!?!?!?Китай не му трябват рубли! Путин каза че вече се търгува само с рубли! Ти ще продаваш ли в Русия нещо а парите които си взел за него първо че утре ще са 2 пъти по малко друго че никой не ги иска никой не иска да купува нищо от Русия
470
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако смяташ, че няма проблем рублата да стане 50000 рубли за евро, нека стане, пък се пробвай да продадеш рублите си на някой. Успех! :) Даже и в магазина в последната руска деревня няма да ти ги приемат.
469
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Русия е свикнала от времето на СССР да национализира. И няма нищо чудно за нас българите. Първото което направиха колхозниците 1944г. Да национализират земята а ЧАСНИЦИТЕ. ,после се премина 1949 година и на ВСИЧКО ЧАСТНО. Лекарски кабинети, фурни, занаятчийски фирми, фабрики, мелници, къде какво е частно се национализира . А фабрика Гъмза за виното за часове се взе като Репарации.
468
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващия руски президент се казва Си Дзи Пин
467
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не се знае за Китай кое по-изгодно--------Знае се, знае се... Китай има многомилиарден пазар в Европа и многомилиарден пазар в САЩ. Руският им е колкото за семки. Оттам суровини им трябват, нищо друго. Е, територии също им трябват. Но Китай няма да рискува отношенията си със Запада заради болните амбиции на Путин и смешният руски пазар.
466
4
 
8
 
! Отговори
Здравословно преди 2 години
Ще се върнат на самогон, антифриз, овесена каша, гречка и сушени плодове - това ще ядат вече великите *** ;)
465
4
 
6
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Рускините по времето на сесерето бяха по-евтини. Обичам да се върне доброто старо време и имам връзки в Пфайзере за виагра след като се набодох 3 пъти. Отивам лятото там.
464
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рублата може да стане и 50 000 утре, но това не ги Бърка---------Абе ти си получавай зпалатата в рубли, пък да видим дали не те бърка. И като ти спрат вноса на лекарства от Запад (защото Русия свои аналози масово няма), като ти спрат и технологиите, лекувай се с газ и ток, ако си нямаш друга работа.