Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...

В списъка са около 60 компании, които си тръгват от страната
Обновена: 10 мар 2022 08:50 | 10 мар 2022 08:25, Анисия Иванова
788
Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...
Снимка: БГНЕС

Русия е съставила списък на компаниите, които могат да бъдат национализирани. Той включва Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M и др., пише в. Известия.

В списъка са включени около 60 компании, които обявиха, че ще спрат да работят в Русия.

Списъкът е съставен от организацията "Обществена потребителска инициатива", а ръководителят й Олег Павлов съобщи пред „Известия“, че „в работата по този списък ще участват и правоприлагащите органи, Министерството на промишлеността, и др. Списъкът е изпратен на руското правителство и на Генералната прокуратура в страната.

Още по темата

Според Павлов „властите вече са изградили единна позиция, че чуждестранният бизнес не може просто така да затвори предприятията си в Русия“.

"Разбира се, списъкът е отворен. Веднага щом има компании, които затварят магазините, заводите и бизнесите си без да предоставят гаранции и компенсации на руските потребители, те автоматично попадат в списъка. Съответно за тях ще бъдат приложени административни, наказателни и съдебни процедури".

Попадането в антисанкционния черен списък заплашва изтеглилата се фирма и нейното ръководство със запор на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имущество. Ръководството на тези предприятия може да бъде подведено под наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери.

На 7 март партия "Единна Русия" предложи да се национализира имуществото на компании, които обявяват закриване на производството си в Русия заради войната в Украйна. Впоследствие руското министерство на икономиката предложи да се въведе външно (руско) управление в компании, в които поне 25% са притежание на чужденци, и които са напуснали руския пазар.

Към момента списъкът на компаниите, напуснали руския пазар, е огромен: сред тях са гиганти като IKEA, Jysk, Spotify, H&M, Apple и т.н. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


788
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
463
16
 
9
 
! Отговори
Ми555 преди 2 години
Китай твърдо измества Сащ по всички параграфи! Китай+ Русия = НСР / НОВ СВЕТОВЕН РЕД/.
462
3
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Кирил Петков да обяви за национализация на руската база Камчия и от свърталище на диверсанти да я превърне в център за отдих на български и украински деца. Да се оттегли от зелената сделка и България да си ползва свободно всички свой природни ресурси за производство на електричество и топлоенергия.
461
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай ще им изкупи нефта, ама руския пазар не може да замени европейския за китайските стоки. Ако е едното за сметка на другото, не се знае за Китай кое по-изгодно.
460
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, ще се събудим в нов свят, ако изобщо.
459
4
 
6
 
! Отговори
майна преди 2 години
обратно в СССР, лятото на екскурзия в Москва. Рускините поевтиняват.
458
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още веднъж... барем схванат някой...Без Порше може, Без Айфон може, но газ, ток, вода, храна... всеки ден трябват...Рублата може да стане и 50 000 утре, но това не ги Бърка... Обаче ако олиото стане 15 лв, хляба 5лв... на дали ще останат пари за Порше...
457
0
 
10
 
! Отговори
Чапай и Петка преди 2 години
Чапай и Петка по заповед на Путин взели два ,,национализирани,, ресторанта на Mc Donald,s на двата края на една и съща улица и заменили хамбургерите с руски кюфтета а Кока Колата с квас. При Чапай имало много клиенти, а при Петка едвам, едвам. Веднъж, Петка се замислил: "Сигурно нещо съм объркал сместа за кюфтета. Ще ходя да питам Чапай". Отишъл при Чапай, и го попитал:- Чапай, как правиш сместа за кюфтета?- Един килограм кайма и един килограм ***.- Е-е-е! Ти и кайма ли слагаш?
456
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същото се отнася за Китай. И там ще дойде някой ден...
455
4
 
8
 
! Отговори
Просто е преди 2 години
ВОСР2 С КИТАЙСКО УЧАСТИЕ. В ГЛАВНАТА РОЛЯ - СИ ДЗИН. НЕ Я МИСЛЕТЕ РУСИЯ. ВСИЧКО Е СЪГЛАСУВАНО С КИТАЙ.
454
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали бяха голяма работа тия руснаци, а малката Украйна ги пребива всеки ден от войната. Хиляди убити руснаци, които Русия дори отказва да прибере и погребе. Тези не са нормални, не са хора.
453
4
 
12
 
! Отговори
TT преди 2 години
Така им се пада на всички изброени...Не разбраха че расия не е място за бизнес ! Ама то лакомия....
452
3
 
5
 
! Отговори
Въшка преди 2 години
Абе добре си е за нас, винаги нещо ще изпадне. Преди продавахме бензин на сърбите и някои напълниха чекмеджето с кюлчета.
451
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай не само нефта ще изкупи, човече. Китай ще изкупи Русия. И тогава ще видиш какъв приятел е товарищ Си, ама ще е късно... До "денацификацията" на Далечния изток има 10-15 години с този темп.
450
3
 
10
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Ами алтертативата е някой да свитне Путин. Ама едва ли. Предстои силно икономическо земетресение не само в Русия. А ние, народите, ще платим с живота си и гози на децата си. Не знам кой е по- виновен - Изтока или Запада - един дол дренки!
449
5
 
15
 
! Отговори
Матушка Рус преди 2 години
Влакът Москва София Москва тръгва отново. Билета струва 454лева.Кой се изнесе до края на седмицата за Русия последен шанс!СССР отваря врати за последен път.Путин затваря границите в неделя. Който не иска да живее под европейския гнет е добре дошъл в СССР2. Тука няма кока кола наркотици и ток музика......
448
0
 
8
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
В кризата търсим нов шанс... евтини апартаменти по нашето Черноморие например.
447
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прословутата ракета Калибър е с тайванска електроника. Части за ракетата Искандер се правят на немски стругове, руски с подобна точност просто няма. Даже "Северен поток-2" беше полаган от швейцарска фирма. Ако се разровите в историята, дори Сталин е плащал със злато и какви ли не суровини за западно ноу-хау, на което да стъпят инженерите му.
446
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи сега е времето за ефтина секскурзийка в Русия. Ще почакам до лятото да видя от къде мога да летя за там.
445
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Немо Китай с радост ще приеме всичката стока. Вчера обявиха нови масивни инвестиции.
444
3
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Ами какво друго им остава след като те сами напускат?!? Това е най- логичното решение : капитализъм ПО КИТАЙСКИ . ПРОСПЕРИРАЩ ПРИ ТОВА. ПРОСТО ИЗТОЧНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ Е ПО- ЕФЕКТИВЕН ОТ ЗАПАДНИЯ. Алтернативата е много по- лоша. Имайте предвид, че мишката, поставена до стената се превръща в лъв! А какво остава за мечката, поставена до стената? Способна е да разруши света, без съмнение!