Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...

В списъка са около 60 компании, които си тръгват от страната
Обновена: 10 мар 2022 08:50 | 10 мар 2022 08:25, Анисия Иванова
788
Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...
Снимка: БГНЕС

Русия е съставила списък на компаниите, които могат да бъдат национализирани. Той включва Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M и др., пише в. Известия.

В списъка са включени около 60 компании, които обявиха, че ще спрат да работят в Русия.

Списъкът е съставен от организацията "Обществена потребителска инициатива", а ръководителят й Олег Павлов съобщи пред „Известия“, че „в работата по този списък ще участват и правоприлагащите органи, Министерството на промишлеността, и др. Списъкът е изпратен на руското правителство и на Генералната прокуратура в страната.

Още по темата

Според Павлов „властите вече са изградили единна позиция, че чуждестранният бизнес не може просто така да затвори предприятията си в Русия“.

"Разбира се, списъкът е отворен. Веднага щом има компании, които затварят магазините, заводите и бизнесите си без да предоставят гаранции и компенсации на руските потребители, те автоматично попадат в списъка. Съответно за тях ще бъдат приложени административни, наказателни и съдебни процедури".

Попадането в антисанкционния черен списък заплашва изтеглилата се фирма и нейното ръководство със запор на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имущество. Ръководството на тези предприятия може да бъде подведено под наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери.

На 7 март партия "Единна Русия" предложи да се национализира имуществото на компании, които обявяват закриване на производството си в Русия заради войната в Украйна. Впоследствие руското министерство на икономиката предложи да се въведе външно (руско) управление в компании, в които поне 25% са притежание на чужденци, и които са напуснали руския пазар.

Към момента списъкът на компаниите, напуснали руския пазар, е огромен: сред тях са гиганти като IKEA, Jysk, Spotify, H&M, Apple и т.н. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


788
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
503
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най накрая писахте истината но пропуснахте да пишете че някои компании платиха на работниците си заплати за три месеца това е макдоналс икеа и санкции против санкции в отговор имат право рус за нациолизиране те унищожават рус икономика а рус ще им чете весник вечерни новини
502
3
 
6
 
! Отговори
До Сократ преди 2 години
Ц, пак не позна! Ех добре де поне по времето на комунизма се четеше!!! Сега как по времето на путинофизма не ви накарат барем винету да прочетете бре!!?? Инак фашизма като такъв е възникнал в Италия! *** това е от една наука наречена история! Сигурен съм, че не я знаеш! Абе четете бре четете!!! Нема да ви е във вреда!!!
501
3
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Национализацията тръгна от Централната банка на Русия. Еми същото и ще им отговорят. Даже закъсняха.
500
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дочувам яростен сорошки бяс.Мехлем за душата,музика за ушите.Путин ги направи криви и щастливи,а от два дена родните *** и "видните анализатори" са като препикани мушката.
499
1
 
13
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Абе, все от някъде требе да се започне Голямото зануляване. След това животът ни ще бъде по-хубав...
498
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай ще им купи нефта ама за без пари, защото никой вече не им иска кървавия петрол. Вече са намалили цената с $28 ама Китай е хитър ще чакат още и ще им го вземат за без пари.
497
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те рашаните освен с кражби и измами с друго не се занимават. Толкова им е капацитета.
496
6
 
16
 
! Отговори
Товарищти преди 2 години
Чапай и Петка по заповед на Путин взели два ,,национализирани,, ресторанта на Mc Donald,s на двата края на една и съща улица и заменили хамбургерите с руски кюфтета а Кока Колата с квас. При Чапай имало много клиенти, а при Петка едвам, едвам. Веднъж, Петка се замислил: "Сигурно нещо съм объркал сместа за кюфтета. Ще ходя да питам Чапай". Отишъл при Чапай, и го попитал:- Чапай, как правиш сместа за кюфтета?- Един килограм кайма и един килограм л.а.й.н.а.- Е-е-е! Ама ти и кайма ли слагаш?
495
0
 
7
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Понеже правя планове за лятото, на екскурзия в Русия мога да взема до 10000 евро кеш, или?
494
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 572 "Щели да национализират Икеа. С какво ще им сглобявате мебелите бе ***?" Картонените мебели на Икеа ли бе?
493
11
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Във Великобритания национализират имуществото на руснаци,които са инвестирали там. На тях Русия може да им даде като компенсация това,което ще национализира от западните фирми. Каквото търсило, такова се обадило.
492
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От една страна - голяма радост, Русия можела и сама да се справи. от друга - Китай ще помага в трудностите. Пълна шизофрения, човек. "Никой не ни трябва, ама добре, че е Китай"
491
5
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
Скоро всяка ватенка ще кара Кайен.... Лада Кайен
490
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докъде я докарахме. Русофилите се радват, че Китай ще изкупи Русия. Това е някакъв виц :)
489
2
 
7
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Сега и ние ще се правиме на олигарси в Русия. Малий, как доживех да видя това..
488
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е разпадът на цивилизацията. Защото имаш едни, които не пазят, които не турпа за бъдещето си, дето след време казват "Ах! Я го виж ти, компията! Ние не сме яли от три дена, а отй има за три години! ооо комшу я дай половината!". Нещо, като мутрите и полититеце в България, които разграбиха и унищожиха всичко - спестявания, наченкина бизнес, взимаха си апетитни имоти наляво и надясно, не даваха на никой да произвежда ...
487
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно . Те как национализираха австрийския клон на Сбирбанк ?
486
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да го нассере здраво както всичко с което се е захванал всеки средностатистически помешчик, но нека да ги оставим да вярват на великия им лидер.
485
0
 
6
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Тюркиш Айрлайнс са доста изгодни. Супер лято се задава в Русия.
484
7
 
15
 
! Отговори
От Рассиа преди 2 години
Добре дошли в 19ти век! Сега ще промием мозъците на з*мбираните русофили с фалшиви лаборатории, че когато използваме химическо или ядрено оръжие, да обвиним другите. Крадеца вика дръжте крадеца винаги е работило добре за господаря Путин.