Възможно ли е Путин да използва по-малките "тактически" ядрени оръжия?

Те могат да се използват на къси разстояния
16 мар 2022 18:00, Нели Христова
350
Възможно ли е Путин да използва по-малките "тактически" ядрени оръжия?
Снимка: БГНЕС

Скоро след като Русия нахлу в Украйна, президентът Владимир Путин каза, че премества своите "възпиращи сили" - което означава ядрени оръжия - към статут на "готовност за борба".

Това породи опасения, че Москва може да използва "тактически" ядрени оръжия, което не значи тотална ядрена война, но все пак драматично развитие.

Какво представляват тактическите ядрени оръжия?

Тактическите ядрени оръжия са тези, които могат да се използват на сравнително къси разстояния.

Това ги отличава от "стратегическите" ядрени оръжия. В Студената война това бяха бомбите, които двете суперсили, САЩ и Съветският съюз, можеха да изстрелват на дълги разстояния в родината на другата.

Терминът "тактически" включва много видове оръжия, включително по-малки бомби и ракети, използвани като оръжия на "бойното поле".

Какви тактически ядрени оръжия има Русия?

Смята се, че Русия има около 2000 тактически ядрени оръжия.

Те могат да бъдат поставени на различни видове ракети, които обикновено се използват за доставяне на конвенционални експлозиви. Те дори могат да бъдат изстреляни като артилерийски снаряди на бойно поле.

Тактическите ядрени оръжия са разработени и за поставяне на самолети и кораби - например торпеда и дълбочинни бомби за насочване на подводници.

Смята се, че тези бойни глави са в складове, а не са разположени и готови за стрелба.

Но се появи едно притеснение - че Русия може да е по-склонна да използва по-малки тактически оръжия, отколкото по-големи стратегически ракети.

"Те може да не ги възприемат като прекрачване на този голям ядрен праг, а да ги виждат като част от своите конвенционални сили", казва д-р Патриша Луис, ръководител на международната програма за сигурност в мозъчния тръст Chatham House.

Колко мощни са те?

Тактическите ядрени оръжия се различават значително по размер и мощност.

Най-малкото оръжие може да бъде един килотон или по-малко
(еквивалентен на хиляда тона експлозив TNT) - по-големите може би са до 100 килотона.

Ефектите ще зависят от размера на бойната глава, колко далече над земята се детонира тя и от местната среда.

Но за сравнение, бомбата, която уби около 146 000 души в Хирошима, Япония, по време на Втората световна война, беше 15 килотона.

Смята се, че най-големите стратегически оръжия на Русия са най-малко 800 килотона.

Разговорите на Путин за ядрените оръжия са причина за безпокойство?

Президентът Путин е направил повече от една препратка към руските ядрени оръжия - очевидно, за да се опита да създаде чувство на страх.

Американските шпиони виждат това като сигнал към Запада, който да го убеди да не се намесва повече в Украйна, а не като знак, че Русия планира ядрена война.

Но други се тревожат, че въпреки че шансовете са ниски, е възможно Русия при определени условия да се изкуши да използва по-малко тактическо оръжие в Украйна.

"Путин се чувства комфортно в света на "стабилност-нестабилност", докато Западът е възпрян от ядрения му шум, сякаш възпирането на НАТО за милиарди долари не е нищо друго освен хартиен тигър", написа в Twitter д-р Мариана Будерин, ядрен експерт от Белфер център за Наука и международни отношения в Харвардското училище Кенеди.

Американското разузнаване твърди, че Русия има теория, наречена "ескалация за деескалация", ако е в конфликт с НАТО.

Това включва извършване на нещо драматично - като например използване на тактическо оръжие на бойното поле или като демонстрация някъде - или заплаха да го направи. Идеята е да изплаши другата страна и тя да отстъпи

Притеснението е, че ако Путин се почувства притиснат в ъгъла и че стратегията му в Украйна се проваля, той може да използва тактическите ядрени оръжия като "промяна на играта", за да излезе от патовата ситуация или да избегне поражението.

Но ситуацията вероятно ще трябва да се влоши в Украйна - или обратно в Русия - за да обмисли това.

Джеймс Актън, ядрен експерт в Фондацията на Карнеги за международно темпо във Вашингтон, казва: "Аз съм основателно притеснен, че при това обстоятелство Путин може да използва ядрено оръжие, най-вероятно на място в Украйна, за да ужаси всички и да постигне своето. Все още не сме в тази точка."

Д-р Хедър Уилямс, ядрен експерт в Kings College London, казва, че един от проблемите е, че не е ясно как би изглеждала "победата" в Украйна за Путин - и по този начин какво може да накара Русия да използва ядрено оръжие.

Може ли използването им да бъде самоубийствено?

Путин твърди, че Украйна е част от Русия, така че използването на ядрени оръжия на нейна територия изглежда странно.

Самата Русия е наблизо и "осадките могат да преминат границите", предупреждава Патриша Луис.

Единственият път, когато ядрените оръжия са били използвани в конфликт, е от САЩ в края на Втората световна война срещу Япония. Би ли искал Путин да стане първият лидер, който наруши табуто и да ги използва?

Някои се притесняват, че той е показал желание да прави неща, които другите смятат, че няма да направи, независимо дали нахлува в Украйна или използва нервнопаралитичен агент в Солсбъри.

Д-р Уилямс казва, че има още една причина Русия да не използва ядрени оръжия - Китай.

"Русия е силно зависима от китайската подкрепа, но Китай има ядрена доктрина "без първа употреба". Така че, ако Путин ги използва, за Китай би било невероятно трудно да застане до него. Ако ги използва, вероятно ще загуби Китай "

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
2
 
8
 
! Отговори
По принцип да преди 2 години
Но не му стиска.
211
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали Путин ще направи това,още не се знае,НО ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ СЕ ЗНАЕ,КАК краварчетата,РЪСЕХА ОБЕДНЕН УРАН В ЮГОСЛАВИЯ,ПРЕДИ ТОВА РЪСЕХА *** ВЪВ ВИЕТНАМ,А ОЩЕ ПРЕДИ ТОВА НАРЪСИХА И ЯПОНИЯ С ЯДРЕНИ БОМБИ!!!!!ТАКА ПРАВЯТ ГЕНЕТИЧНО УВРЕДЕНИТЕ ХАМРРИКАНОСИ-УБИЙЦИ!!!ЕТО ТОВА СА МАСОВИ УБИЙЦИ,АМА ТЯХ ДЕМОнОКРАдИЧНАТА ОБЩНОСТ ВЪОБЩЕ НЕ ВИЖДА.НЕ ВИЖДАТ ТОВА И БУЛЛГАРРИСТАНСКИТЕ ИМ ***!!!
210
7
 
11
 
! Отговори
слуги на Москва преди 2 години
Вижте кой определя общественото мнение в България - платените от Русия псевдо социолози Андрей Райчев(махащият с ръце), Кольо Колев(червен Кольо),Кънчо Стойчев(червен Кънчо),посредствената журналистка и медийна "па.чавра" мадам Вал. Велева, платените от Русия псевдо журналисти П.Блъсков, П.Волгин, Н.Бареков,червената(манджа-мерудия) гимнастичката Нешка Робева, братя Чукови и др.подобни...Защо трябва да се учудваме, че България е на този хал след 30 години преход. За да избегнем вредното влияние на тези руски поодлоги, трябва да им се дава по-малко медийно време и скоро ще забравим за тях.
209
3
 
7
 
! Отговори
Серльо преди 2 години
Възможно е... първите ракетки ще бумнатднес. бг., блиц, стандарт, труд и т. н. ище изтребят псевдо журналистите работещиза няколко рубли в повече.
208
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да попитам след като американците са толкова кофти хора, защо се дърпат да си стиснат ръцете със Саудитска арабия? Всеки знае какво става в Йемен и Байдън се опитва да ги натисне да се кротнат, докато Китай и Русия си правят схемите с Саудитска арабия без да им пука за последиците от войната в Йемен.. Същата Русия, която атакува братски народ, та доста е притеснително колко безумно е че 16 % подкрепят войната или демек диктатора от Москва..
207
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе факта, че изобщо това е тема на размисъл е силно притеснителен.. А да плашиш света с разруха е меко казано безумна лудост.
206
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказа се че "Човека-ракета" не е в Сеул а е в Масква.Тоя психоппат Путккин разказа играта на целият свят.Кинта и двайсе комплексиран Запъртък.
205
9
 
10
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Празни приказки. Западната пропаганда се оказа много плоска. Преди 1989 г. имаше истински виртуози в това отношение
204
8
 
11
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Отново некомпетентни драсканици.Путин заяви НЯМА да има ядрено оръжие,ако не бъде употребено и нападната от Русия.Руските военни имат оръжие което отваря озона и след това има само ПЕПЕЛ.5000с може да опече цялата Украина.За този Зеленски му е необходимо това, не се ползва защото няма да остане нищо от Украина Този продължава с неговите шизофреничките и неонацисти .изказвания.Време да си ХОДИ
203
9
 
21
 
! Отговори
Жуков преди 2 години
Престанете с пропагандите и лъжите.Защо никой няма смелостта от световните лидери да каже какво представляват Украйнците.Защо се толерира фашизма и геноцида над хората от Крим,Дунецк и Луганск.САЩ са хората който избиха 100 000 хиляди невинни в Япония с ядрени бомби те са единствените който ползват ядрено оръжие.
202
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не възможно защото от русия ще остане пепел.
201
12
 
24
 
! Отговори
дедо поп преди 2 години
Потрябвало му е да използва ядрено оръжие. А пусне ония брадати от Чечня за 24 часа Зеления и свитата му ще бъдат порицани и публично е...и
200
11
 
24
 
! Отговори
Роки преди 2 години
украинците си мислят, че са центъра на вселената, а са най-мързеливата и неблагодарна нация. Путин изобщо да не ги бави.
199
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, не може. Точка.
198
7
 
15
 
! Отговори
. преди 2 години
Ако Украйна и западът се изгъбаркат с Русия, да, ще ги използва!
197
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още нещо, всичките фантасмагории на бункерното джудже, за разни оръжия "без аналогом в мире" и прочее дрънканици са само едни фикции, подобни на фикциите на Хитлер, бълнуващ несвързано в последните си дни, са "супероръжието", което ще обърне войната. Историята показва: Лудите бункерни, бълнуващи джуджета не свършват добре.
196
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, 2000 е лимитът. Русия има около 1600 ТЯО. Второ, плутоният в ЯО трябва да се сменя на десетина години, а като знаем в какво състояние е руската армия /всеки лъже, краде и скатава/ това е под въпрос. Трето, изобщо не се знае какво работи в руската армия, но със сигурност много неща не работят /вж. т.2/. Четвърто, руската армия нищо не прави като хората. Така че, да имат максимум 500-600 ТЯО. Никакви отстъпки за бункерното джудже.
195
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин никога не би използвал ядрено оръжие в Украйна,но ако се намеси нато със сигурност ще го използва.Първите потърпевши ще бъдат Полша и Румъния.Да си го знаят.Следващите сме ние,за съжаление.Най лошотоо е че всички евроатлантици и "приятели" на америте в България,ще хванат самолетите преди това.А ние ще го отнесем без вина,или пък не?
194
11
 
8
 
! Отговори
Давай Вовчо преди 2 години
Че си *** *** си. За 20 години не можа да надминеш много Холандия по БВП на глава. Продаде нефта и ресурсите на руския народ. Половината пари открадна с другата половина направи ракети и нападна Украйна. Мнооого умно. Гений. Давай управлява тама докато забатачиш напълно нещата. Целия свят ти гледа сеира.
193
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин го каза: "Защо ми е свят, в който няма да я има Русия!" Който разбрал, разбрал! Всички сме в кюпа! Няма да има спасение за никого! За съжаление!!!