Възможно ли е Путин да използва по-малките "тактически" ядрени оръжия?

Те могат да се използват на къси разстояния
16 мар 2022 18:00, Нели Христова
350
Възможно ли е Путин да използва по-малките "тактически" ядрени оръжия?
Снимка: БГНЕС

Скоро след като Русия нахлу в Украйна, президентът Владимир Путин каза, че премества своите "възпиращи сили" - което означава ядрени оръжия - към статут на "готовност за борба".

Това породи опасения, че Москва може да използва "тактически" ядрени оръжия, което не значи тотална ядрена война, но все пак драматично развитие.

Какво представляват тактическите ядрени оръжия?

Тактическите ядрени оръжия са тези, които могат да се използват на сравнително къси разстояния.

Това ги отличава от "стратегическите" ядрени оръжия. В Студената война това бяха бомбите, които двете суперсили, САЩ и Съветският съюз, можеха да изстрелват на дълги разстояния в родината на другата.

Терминът "тактически" включва много видове оръжия, включително по-малки бомби и ракети, използвани като оръжия на "бойното поле".

Какви тактически ядрени оръжия има Русия?

Смята се, че Русия има около 2000 тактически ядрени оръжия.

Те могат да бъдат поставени на различни видове ракети, които обикновено се използват за доставяне на конвенционални експлозиви. Те дори могат да бъдат изстреляни като артилерийски снаряди на бойно поле.

Тактическите ядрени оръжия са разработени и за поставяне на самолети и кораби - например торпеда и дълбочинни бомби за насочване на подводници.

Смята се, че тези бойни глави са в складове, а не са разположени и готови за стрелба.

Но се появи едно притеснение - че Русия може да е по-склонна да използва по-малки тактически оръжия, отколкото по-големи стратегически ракети.

"Те може да не ги възприемат като прекрачване на този голям ядрен праг, а да ги виждат като част от своите конвенционални сили", казва д-р Патриша Луис, ръководител на международната програма за сигурност в мозъчния тръст Chatham House.

Колко мощни са те?

Тактическите ядрени оръжия се различават значително по размер и мощност.

Най-малкото оръжие може да бъде един килотон или по-малко
(еквивалентен на хиляда тона експлозив TNT) - по-големите може би са до 100 килотона.

Ефектите ще зависят от размера на бойната глава, колко далече над земята се детонира тя и от местната среда.

Но за сравнение, бомбата, която уби около 146 000 души в Хирошима, Япония, по време на Втората световна война, беше 15 килотона.

Смята се, че най-големите стратегически оръжия на Русия са най-малко 800 килотона.

Разговорите на Путин за ядрените оръжия са причина за безпокойство?

Президентът Путин е направил повече от една препратка към руските ядрени оръжия - очевидно, за да се опита да създаде чувство на страх.

Американските шпиони виждат това като сигнал към Запада, който да го убеди да не се намесва повече в Украйна, а не като знак, че Русия планира ядрена война.

Но други се тревожат, че въпреки че шансовете са ниски, е възможно Русия при определени условия да се изкуши да използва по-малко тактическо оръжие в Украйна.

"Путин се чувства комфортно в света на "стабилност-нестабилност", докато Западът е възпрян от ядрения му шум, сякаш възпирането на НАТО за милиарди долари не е нищо друго освен хартиен тигър", написа в Twitter д-р Мариана Будерин, ядрен експерт от Белфер център за Наука и международни отношения в Харвардското училище Кенеди.

Американското разузнаване твърди, че Русия има теория, наречена "ескалация за деескалация", ако е в конфликт с НАТО.

Това включва извършване на нещо драматично - като например използване на тактическо оръжие на бойното поле или като демонстрация някъде - или заплаха да го направи. Идеята е да изплаши другата страна и тя да отстъпи

Притеснението е, че ако Путин се почувства притиснат в ъгъла и че стратегията му в Украйна се проваля, той може да използва тактическите ядрени оръжия като "промяна на играта", за да излезе от патовата ситуация или да избегне поражението.

Но ситуацията вероятно ще трябва да се влоши в Украйна - или обратно в Русия - за да обмисли това.

Джеймс Актън, ядрен експерт в Фондацията на Карнеги за международно темпо във Вашингтон, казва: "Аз съм основателно притеснен, че при това обстоятелство Путин може да използва ядрено оръжие, най-вероятно на място в Украйна, за да ужаси всички и да постигне своето. Все още не сме в тази точка."

Д-р Хедър Уилямс, ядрен експерт в Kings College London, казва, че един от проблемите е, че не е ясно как би изглеждала "победата" в Украйна за Путин - и по този начин какво може да накара Русия да използва ядрено оръжие.

Може ли използването им да бъде самоубийствено?

Путин твърди, че Украйна е част от Русия, така че използването на ядрени оръжия на нейна територия изглежда странно.

Самата Русия е наблизо и "осадките могат да преминат границите", предупреждава Патриша Луис.

Единственият път, когато ядрените оръжия са били използвани в конфликт, е от САЩ в края на Втората световна война срещу Япония. Би ли искал Путин да стане първият лидер, който наруши табуто и да ги използва?

Някои се притесняват, че той е показал желание да прави неща, които другите смятат, че няма да направи, независимо дали нахлува в Украйна или използва нервнопаралитичен агент в Солсбъри.

Д-р Уилямс казва, че има още една причина Русия да не използва ядрени оръжия - Китай.

"Русия е силно зависима от китайската подкрепа, но Китай има ядрена доктрина "без първа употреба". Така че, ако Путин ги използва, за Китай би било невероятно трудно да застане до него. Ако ги използва, вероятно ще загуби Китай "

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
2
 
! Отговори
Атакисте преди 2 години
Ти 5г антена ли имаш на покрива ?
131
5
 
8
 
! Отговори
До русофилите преди 2 години
Утре ако малкия ш...ан диктатор започне да изстрелва атомни ракети на посоки пак ли САЩ ще са виновни??? Ш...ани промити мозъци сте всичките. Путин бомбардира болници и детски градини а вие му се радвате...
130
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможно е. Путин стана за смях и вече, освен войната и любовта на своите хора, загуби и целия свят. Паралелно с това доведе Русия до тотален фалит. Какао друго остава, освен ядрените бойни глави?!
129
8
 
7
 
! Отговори
А. Петров преди 2 години
Запада си правиха углушки но най-накрая стигнаха до правилния извод, че се налага спешна денацификация на Руската Федерация.
128
7
 
4
 
! Отговори
До атакист преди 2 години
Кво си ти бе....долно същество. Ти не си българин и нямаш право да говориш от името на БЪЛГАРИТЕ! Я марш в Раша русофиле!
127
4
 
7
 
! Отговори
Бой по путката .. преди 2 години
... с черпака. Бе ги жали бе Владо. Бой, бой и само бой. Намини у тука.
126
6
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 години
А възможно ли е да му ядем на Вова житото до края на годината? Питам и отговор не искам.
125
1
 
4
 
! Отговори
Оруел преди 2 години
Атакист - назаденходист - към матушката си нахуйидист
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало, Мариупол? Накъде тръгна облака? Към Москва? Обърни курса!
123
2
 
7
 
! Отговори
До 154 преди 2 години
Мда...но е ФАКТ че никой не се е върнал обратно в Раша. Обратно посрещат си роднините дето напускат Раша. Тъжно а?!!!
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Атакис ти не си Българин. Мерси.
121
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драматичния театър е взривен затрупани са 1000 души
120
2
 
8
 
! Отговори
До 163 преди 2 години
Тц, Крим нама да бъде признат за руски, това е точна в преговорите. Кремъл е готов да признае целостта на Украйна, ако останат извън НАТО. Не фантазирай ,чети световните новинарски сайтове.
119
3
 
7
 
! Отговори
ПутлерКапут преди 2 години
Путин дали ще има доблестта да налапа дулото на личния му Валтер ППК като дойдат да го арестуват или ще скимти влачейки се по корем молещ за прошка?
118
1
 
0
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Като гледам,чете книжка с приказки от Вангелия Гущерова :-)
117
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможно е. Путин стана за смях и вече, освен войната и любовта на своите хора, загуби и целия свят. Паралелно с това доведе Русия до тотален фалит. Какао друго остава, освен ядрените бойни глави?!
116
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Точно преди 20 минути в центъра на Мариупол е взривена атомна бомба" - Тва не беше ли базата на АЗОВ? Малко им е. Поне още 2 им трябват.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е възможно!Дори да влезе грамаден чер.. ман.ф докато пишеш глупости да те раз... отза.!
114
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно преди 20 минути в центъра на Мариупол е взривена супер мощна бомба, има хиляди жертви
113
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин загуби войната. Дали ще спечели или не битката за Киев, няма абсолютно никакво значение. Още по лошо. Заради него и Русия загуби войната. От сега нататък всички негативи ще се стоварят върху руския народ. Путин бързо ще бъде забравен, санкциите една по една ще отпадат / по точно ще бъдат изтъргувани / Репарациите ще бъдат изплатени за няколко години и при определени условия Русия ще започне на чисто, но с 20 години технологично изоставане. Абе АКЪЛ ПАРАСЪ