Овсяникова: Разбих живота на семейството си с този жест

Тя опровергава твърденията, че е част от ФСБ
18 мар 2022 22:40, Нели Христова
134
Овсяникова: Разбих живота на семейството си с този жест
Снимка: БГНЕС

Руската редакторка, която протестира срещу нахлуването на Москва в Украйна по време на държавно телевизионно предаване, казва, че напуска работата си, но няма да приеме предложението на Франция за убежище, наричайки себе си "патриот".

Марина Овсяникова, редактор на "Първи канал", нахлу в понеделник на снимачната площадка на вечерните новини "Время" с викове: "Спрете войната. Не на войната."  В ръцете си тя държеше табела с надпис: "Не вярвайте на пропагандата. Тук те лъжат. Руснаци срещу войната".

Тя беше задържана и московският съд бързо я глоби с 30 000 рубли (£220). Но въпреки че е освободена, тя може да бъде изправена пред по-нататъшно съдебно преследване, рискувайки години затвор според драконовските нови закони.

Пред телевизия France 24 от Москва тя сподели, че е "предала всички документи" за оставката си от "Първи канал". "Това е законна процедура", каза тя.

Овсяникова, която има две малки деца, казва, че е "разбила живота на семейство с този жест", като синът й е показал особено безпокойство.

"Но трябва да сложим край на тази братоубийствена война, за да не се превърне тази лудост в ядрена война", заявява тя. "Надявам се, когато синът ми порасне, ще разбере защо направих това."

Френският президент Еманюел Макрон по-рано тази седмица предостави убежище или други форми на консулска защита на Овсяникова, заявявайки, че ще повдигне случая й с руския президент Владимир Путин.

Но Овсяникова каза пред германския Der Spiegel в интервю, публикувано в четвъртък, че няма да приеме предложението му и ще остане в Русия.

"Не искам да напускам страната ни", каза тя. "Аз съм патриот, синът ми - още повече. Не искаме да си тръгваме по никакъв начин, не искаме да ходим никъде."

Тя каза пред Der Spiegel, че е подготвила действието си сама, но посочи, че вярва, че много колеги й съчувстват. "Повечето хора, които работят за държавната телевизия, разбират много добре какво се случва. Те знаят твърде добре, че правят нещо нередно."

Овсяникова каза пред France 24, че някои от колегите й са подали оставка, но много от тях не са успели дори да искат. "Щастлива съм, че хората подадоха предизвестието си, но икономическата ситуация е много тежка и на хората им е много трудно да спрат работата си."

Активисти за свобода на печата извън Русия обвиняват държавната телевизия, че рисува силно изкривена картина на войната в опит да поддържа подкрепата за това, което Кремъл нарича "специална военна операция".

От друга страна в Украйна се появиха съмнения, че действията на Овсяникова не са искрени, а инсценировка от страна на Кремъл.

"Има много конспирации, които се появяват около мен. Че това не е истина, че съм наета от ФСБ или платена от Западните сили. Затова трябва да обясня на света - аз съм една обикновена руска жена, но не можех да остана безучастна след като Русия нападна Украйна. Знаех, че ако отида да протестирам на площада, ще бъда арестувана като всички останали", обяснява журналистката пред BBC.

"Половината плакат е на руски, другата половина - на английски. Исках да покажа на Запада, че някои руснаци са против войната", добавя тя.

Овсяникова разказва, че разпитът й продължил 14 часа, защото никой не вярвал, че тя е действала сама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ангел И какво е предала жената та да е предател?
61
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците не и вярват защото не са и плащали като на другите подобни.
60
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освинянова не е издържала без посещение в мола
59
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Водещата е с абсолютно отвратително изражение.(на преден план)
58
0
 
11
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
Жената на преден план на снимката не е Овсяникова, а Екатерина Андреева, една от водещите централните вечерни новини (програма "Время") по Първи канал на руската държавна телевизия.
57
10
 
23
 
! Отговори
Z преди 2 години
Ако дадем s-300 на украйна, слагаме си таралеж в гащите.ще имаме проблеми със Русия, тия американци, пусти да са, айр да не видат ,тоя изкукуригал Байден ,който има проблем със памета,забравя,.жив да не е,къде се бърка на всякаде.
56
13
 
16
 
! Отговори
ало АК-47, преди 2 години
"стреляш" глупости, като слепец ! Жената поне има смелост да протестира, ти какво направи срещу корупцията и кражбите на ГЕРБопитеците ? Навел си се като мишка в черква и само църкаш ?
55
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре в 10:30 на протест против войната! Нека не разрешаваме на байдън да заличи милиони!
54
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
24 годишната журналистка Александра Кувшинова загина под руски обстрел!Поклон пред паметта и! Напишете две думи за нейната гибел!!
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 54 Анонимен "За това Отоманската империя е спряна чак в Австрия. Брей роби бе" - да, ама като сме били роби в Отоманската империя е имал десятък - 10%, а сега в свободните времена данъка е 20% . . . . . . Не искам да те обиждам, но не си в час! В Германия, когато получаваш над 12000 месечно като работонаемник, данъците са кръгло 53% - нарича се данък доход Ако си със собствена фирма ти счупват *** от данъци и идруги подобни на данъци, доход, гевербе, индустриялен задължителен членски вно
52
10
 
40
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Ами, да беше помислила първо, бе моме! Що не излезе с такъв плакат пред украинската телевизия след 2014 година, когато започна Майдана и геноцида над сънародниците ти в Донбас, а?
51
6
 
22
 
! Отговори
С преди 2 години
този жест на простотия... Първо се мисли, после се действа, ама на кухата лейка кой да и го каже това,
50
6
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Единствената сигурност за България е 10 бомби. Всяка от тях с 10 глави. И 2 бомби царици. Разбира се 3 степенни.
49
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на Чечня и Дагестан. Слава на Луганск и Донецк те поне са мотивирани и се бият храбро. Заслужават свободата си.
48
6
 
6
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Ние сме малка държава. Ако си дадем Миговете и ракетите, трябва да си направим голяма бомба. Имаме образовани хора в тази област. Имаме ресурсите и развойна техника. Цар на царете бомба. Това е застраховката.
47
3
 
16
 
! Отговори
Олиго преди 2 години
ПутиН говори днес пред препълнения лУжники без охрана. ИВРЕИНО И ТУРЧИНО ВЪРВИ ДА КАЖЕШ ТОВА В РУСИЯ
46
6
 
19
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Слава Украини ли. Седи си и не искай нещо, което не е за теб!
45
27
 
7
 
! Отговори
Слава Украини преди 2 години
Дайте С-300 и МИГ-ите, помагайте на Украйна срещу фашистка Русия!
44
5
 
33
 
! Отговори
Спас преди 2 години
Лошото е, че не можах да я видя на живо, защото СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА в ЕС, ме е лишила да гледам руска телевизия!😂😂
43
5
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Я, пък тази. Нали има цензура и не можеш да говориш. Как се появи, та чак агитираш? Само не казвай, че е с Тутурутка на Путин. Никой няма да ти повярва.