Овсяникова: Разбих живота на семейството си с този жест

Тя опровергава твърденията, че е част от ФСБ
18 мар 2022 22:40, Нели Христова
134
Овсяникова: Разбих живота на семейството си с този жест
Снимка: БГНЕС

Руската редакторка, която протестира срещу нахлуването на Москва в Украйна по време на държавно телевизионно предаване, казва, че напуска работата си, но няма да приеме предложението на Франция за убежище, наричайки себе си "патриот".

Марина Овсяникова, редактор на "Първи канал", нахлу в понеделник на снимачната площадка на вечерните новини "Время" с викове: "Спрете войната. Не на войната."  В ръцете си тя държеше табела с надпис: "Не вярвайте на пропагандата. Тук те лъжат. Руснаци срещу войната".

Тя беше задържана и московският съд бързо я глоби с 30 000 рубли (£220). Но въпреки че е освободена, тя може да бъде изправена пред по-нататъшно съдебно преследване, рискувайки години затвор според драконовските нови закони.

Пред телевизия France 24 от Москва тя сподели, че е "предала всички документи" за оставката си от "Първи канал". "Това е законна процедура", каза тя.

Овсяникова, която има две малки деца, казва, че е "разбила живота на семейство с този жест", като синът й е показал особено безпокойство.

"Но трябва да сложим край на тази братоубийствена война, за да не се превърне тази лудост в ядрена война", заявява тя. "Надявам се, когато синът ми порасне, ще разбере защо направих това."

Френският президент Еманюел Макрон по-рано тази седмица предостави убежище или други форми на консулска защита на Овсяникова, заявявайки, че ще повдигне случая й с руския президент Владимир Путин.

Но Овсяникова каза пред германския Der Spiegel в интервю, публикувано в четвъртък, че няма да приеме предложението му и ще остане в Русия.

"Не искам да напускам страната ни", каза тя. "Аз съм патриот, синът ми - още повече. Не искаме да си тръгваме по никакъв начин, не искаме да ходим никъде."

Тя каза пред Der Spiegel, че е подготвила действието си сама, но посочи, че вярва, че много колеги й съчувстват. "Повечето хора, които работят за държавната телевизия, разбират много добре какво се случва. Те знаят твърде добре, че правят нещо нередно."

Овсяникова каза пред France 24, че някои от колегите й са подали оставка, но много от тях не са успели дори да искат. "Щастлива съм, че хората подадоха предизвестието си, но икономическата ситуация е много тежка и на хората им е много трудно да спрат работата си."

Активисти за свобода на печата извън Русия обвиняват държавната телевизия, че рисува силно изкривена картина на войната в опит да поддържа подкрепата за това, което Кремъл нарича "специална военна операция".

От друга страна в Украйна се появиха съмнения, че действията на Овсяникова не са искрени, а инсценировка от страна на Кремъл.

"Има много конспирации, които се появяват около мен. Че това не е истина, че съм наета от ФСБ или платена от Западните сили. Затова трябва да обясня на света - аз съм една обикновена руска жена, но не можех да остана безучастна след като Русия нападна Украйна. Знаех, че ако отида да протестирам на площада, ще бъда арестувана като всички останали", обяснява журналистката пред BBC.

"Половината плакат е на руски, другата половина - на английски. Исках да покажа на Запада, че някои руснаци са против войната", добавя тя.

Овсяникова разказва, че разпитът й продължил 14 часа, защото никой не вярвал, че тя е действала сама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
9
 
18
 
! Отговори
Другарят Путин преди 2 години
Аз съм строг, но справедлив! На тази предателка ще осигурим дълга почивка сред необятната и красива природа на Сибир! Какво по-хубаво от това?!
81
10
 
24
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
И да си дойдем на думата защо го направи?! Още една продажна ... която търси известност или по "добър живот" заради 'героизма" които показа! Според мен беше просто един пиар ход за сметка на войниците които умират докато защитават интересите на страната и! Във времена на война човечеството се чисти от предатели и всякаква друга з г а н
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рус ***, ще гние по сибир
79
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво става с Асанж? За един приАтел питам...
78
49
 
26
 
! Отговори
Если за мной преди 2 години
Тази жена е героиня за руският народ.Това нещо да го направиш в милитаризирана Русия е направо самоубийство.По времето на Ленин и Сталин направо изчесваш във въздуха.Изчезваш без някой да е видял нито ареста ти,нито задържането ти под каквато и да е форма.Просто отваряш съседната врата и изчезваш завинаги.Това е великата русия.
77
24
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алчна и про'ста като ВСЕКИ неграмотен европеиден фен.
76
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 94' Но това е тоталитаризма!" - таталетаризмът е когато в ЕС фирмите и хората се отказват от бизнеса, занаята и придобивките си, за да се спасят от преследване от държавата.
75
33
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДРЕБНИ ЕСНАФЧЕТА С ВИЗИЯ НЕ ПО-ДАЛЕЧ ОТ ШКЕМБЕТО, НО С ПРЕТЕНЦИИ ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНОСТ, НЕ СТЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА ОЦЕНИТЕ ТОВА, КОЕТО НАПРАВИ ОВСЯННИКОВА!!! ДОРИ И ИМЕТО И НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПИШЕТЕ ПРАВИЛНО.
74
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
статията преписа *** христова...поне бъдете честни и посочвайте, че само сте превели чужда статия...'я глоби с 30 000 рубли (£220)..'.....'драконовски мерки'...откога взехме да сравняваме в паунди у нас и от кога драконите (българско национално животно) взимат мерки?
73
14
 
45
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Патриот - предателка! В БГ с лопата да ги ринеш такива
72
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жената, която стои на преден план, е поне от 20 год. постоянна водеща на Централните новини по руската. Екатерина. Неизменно 20 год. с една и съща прическа и визия. Тя е най-доверената водеща на Первьй канал и със сигурност има протекциите на Путин. Това си го мислех още през 2002 г.
71
3
 
21
 
! Отговори
Късне е либе преди 2 години
Трудно да се нарекат хора не осъзнават,че на която и страна да застанещ все си на страната на злият Глобалисткомунистическият Кабал,управляващ света и желаещ избиването на славянските народи.Така силно националистическата същност на Путин в тази игра ,който един вид също като Орбан ,Тръмп, Салвини ,Лукашенко и Кадафи или Саддаам се явява защитник на своят народ от оркитена на умопобърканият Кабал с психопати.
70
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По всички телевизии има *** на запада.У нас има две водещи и затова не ги гледам.
69
16
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се мисли за последствията а не да действаш емоционално.Била ли е в ДНР за да се увери какви са причините за тази операция.Явно е вербуван агент и сега ще си плати.
68
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 93 Да никой не обича предателите, но са удобни /нещо, като подмазвачите/ и все пак всеки има едно наум с кой си има работа. Но все пак, каква е причината тази жена да е наричана "предател"? Някакви секретни документи ли предаде на някое чуждо разузнаване ли, какво? Или, който не се съобразява с желанията и действията на вожда е предател? Все ще дойде време Путин да сдаде властта, но Русия и народа и ще съществуват! Та с какво тази журналистка е предала тях? Но това е тоталитаризма!
67
16
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предателите навсякъде ги мразят, не само в Русия
66
11
 
4
 
! Отговори
гост преди 2 години
До ZИ какъв проблем с Русия може да имаме? ...Мишка!
65
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марина Овсяникова, работила като редактор на "Първи канал" казва "Повечето хора, които работят за държавната телевизия, разбират много добре какво се случва. Те знаят твърде добре, че правят нещо нередно." Щом повечето знаят добре, че правят нещо нередно и това ги прави нещастни, да напуснат, да се преквалифицират. Руските градове имат нужда от работници в отдел "Чистота", строителни работници, куриери, работници в оранжериите за производство на плодове и зеленчуци. Защо страдат, работейки в ТВ?
64
31
 
14
 
! Отговори
Баракудов преди 2 години
Абе тая на преден план много злобно глрда. Струва ми се че би продала майка си , но от путлеризма не би се отрекла.
63
41
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Байдън, а Путин иска да заличи милиони!Путин е най-големият войнолюбец.