Не може или не иска Кремъл да плаща международните си задължения в долари?

Ситуацията е предизвикателство и за най-реномираните финансови експерти
19 мар 2022 14:16, Петя Славова
162
Не може или не иска Кремъл да плаща международните си задължения в долари?
Снимка: Bloomberg L.P.

Не може или не иска Кремъл да плаща международните си задължения в долари? Непредвидимостта на ситуацията в Русия е предизвикателство и за най-реномираните финансови експерти, пише "Дойче Веле".

Спомените от 1998 година, когато Русия обяви държавен банкрут, се връщат. Може ли този сценарий да се повтори? Дори доказани финансови експерти като Йохен Фелзенхаймер не дават конкретна прогноза.  "Ситуацията е такава, че няма как да се предвиди каквото и да било", казва той.

Още по темата

Ето един пример: Русия трябва да плати лихви от 117 милиона долара на международни инвеститори за два получени кредита. Но доларовите сметки на руската централна банка в чужбина са замразени, парите са блокирани.

Не могат или не искат?

Могат ли доларовите плащания по лихвите все пак да стигнат до инвеститорите? Според експерта по руските въпроси Андреас Менике страната може да използва златния си резерв. "Те могат да продадат злато и така - понеже 100 милиона изобщо не са много - да платят задълженията си." Необходимо е обаче някой да купи това злато и да го размени за долари - например Китай.

Дори обаче Русия да може да плати, въпросът е дали Кремъл изобщо има подобно желание. Това е определящо, смята Фелзенхаймер: "В Русия със сигурност важи и аргументът: Ще задържим парите засега, защото в бъдеще така или иначе не можем да очакваме плащания от Запада".

Всъщност руският финансов министър Антон Силуанов вече одобри двете лихвени плащания в началото на седмицата. Той обаче не уточни дали страната ще плаща в долари или в рубли, което в случая не е позволено. Ако Русия не изплати лихвите си или плати в рубли, страната вероятно ще бъде обявена за неплатежоспособна - т.е. ще изпадне в държавен банкрут. Но не веднага, казва експертът Фелзенхаймер. "След датата за плащане има срок от още 30 дни, в които то може да бъде извършено", обяснява той. "За неизпълнение на плащането може да се  говори едва когато и този срок изтече."

Русия все още има солидни приходи

Но дори банкрутът на държавата да бъде потвърден в средата на април, това не означава, че там няма да остане и копейка. Това би означавало само, че Кремъл не може или не иска да плаща в долари на международните инвеститори.

За държавните служители в страната и за пенсиите това не би имало никакви последствия, смята Менике. "Не виждам проблеми с изплащането на заплатите на държавните служители. Путин ще се погрижи за тях, иначе веднага ще се надигне недоволство." И според Менике руският президент може и ще предотврати това. Защото международният бизнес, особено с петрола, носи много приходи на Русия. С тях Кремъл може да изплати по-голямата част от дълговете си - все още.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
$ не е изгодно на никоя страна освен ако имаш много $ или ги печатиш както САЩ. Може да плаща и в стока петрол, газ и т .н. и така е най-згодно за Русия, но след като Запада се съгласи. АКо не са съгласни си е за сметка на Запада.
74
6
 
12
 
! Отговори
уморен преди 2 години
Десните *** с леви резби говорят такива небивалици, че чак ми става жал. До такова умопомрачение ли паднахте. И статията не казва нищо, усуква напълно безсъдържателни разсъждения, които уж прогнозират нещо. И това за "край на Руската империя", "край на Путин" и подобни ми мистични пророчества, дето не се сбъдват, стават безсрамни, защото България затъва, а янки искат да ни вкарат във война. Че х-с-с-листите нямате деца, не означава това, че цяла България нямаме и ни е безразлична смъртта им.
73
5
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
ХАхаха. Вие им налагате санкции после искате пари. Аз ако съм 1 стотинка няма да ви дам
72
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я обяснете, за 30 години не успяхме да диверсифицираме и сега сме зависими от Русия. Квото се случва там се пренася в БГ, много е просто пич. България е троянския кон на Русия в ЕС и ще си останем най-бедни още поне десетилетие. Русия е естествен враг на България, но не искате да си отворите очите!
71
12
 
6
 
! Отговори
Таня преди 2 години
САЩ натисна Саудитска Арабия и Венецуела да вдигнат добива. Тестваха го преди две години и успяха да докарат лекия петрол до $30. Това означава, че руския сорт Урал ще се търгува около $8-10, което ще е и края на Путиновата империя.
70
3
 
12
 
! Отговори
Я обяснете! преди 2 години
Руснаците обедняват - а нас ни залива инфлацията!
69
6
 
11
 
! Отговори
Хюстън обади се преди 2 години
До РР: " убавото е, че нема да имат пари за оръжия." - ?? ти явно си от западната школа! Русия не купува - тя прави оръжия. А за да си направи оръжия и трябват хора ,ресурси и време. Ограничаващо за нея е само последното.
68
2
 
9
 
! Отговори
Отново преди 2 години
Пълни глупости в тази статийка..
67
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори и малките деца разбраха, че Русия стана робиня на Китай. Честито другари, вечна дружба без граници!
66
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят на долара като световна валута дойде! С това и краят на САЩ!
65
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за да не си напрягате мисирките пилешките мозъци, да ви припомня една мъдрост - "ако дължиш 10 хиляди на банката, това е твой проблем, но ако дължиш 10 милиона, това вече е проблем на банката", аз да питам -ако дължиш стотици милиарди??? Усещат се май измекярченцата, че те ще са тия дето ще ядат бахура накрая/...и последно - не съм русофил, не ми дреме за тях, но вече мразя тия б"клуци дето ни съсипвата живота заради една смотана украйна, ами не струват толкова они пишман фашисти
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в долара се появи черна дупика тека писапха китаи китай индия русия и азиа се уговориха всеки ще си плаща своята национална валута долара си отива от света суадитска арабия и китай всеки ще плаща своята парична единица.сащ настоява русия да си плаща дълга с долари санкции за тях нема смешно рус не признава долара иска юан те са най защитени икономически немислете за матушка россия путин ще се справи той е много умен нека бг да си мислят за своите проблеми
63
13
 
2
 
! Отговори
РР преди 2 години
Няма да платят, ще изчакат. Хубавото е, че нема да имат пари да оръжия. Няма как за 1-2 месеца да фалира, но това тъй или иначе ще се случи. Неизбежно е.
62
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин , Милошевич , Тодор Живков , Чаушеску взички са за Терористи
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
странно, но рублата лееекичко расте ежедневно, което е много странно
60
4
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Жуже, по-спокойно, че ще спукаш някоя вена. Дори не можеш да напишеш правилно Индия. Ти колко рупии като цяло държиш и знаеш ли как се формира силата на една валута?
59
10
 
9
 
! Отговори
Обедняват много преди 2 години
Русия е пред фалит и населението рапично обеднява - рублата се обезцени с 40% за седмица, цените на основните стоки нарастнаха с 30% пък населението със същите заплати - това сме го виждали и по Виденово време !
58
4
 
8
 
! Отговори
Дават си сметките преди 2 години
Дават си западните сметки и разрешение за теглене - И западните банки да се оправят! Блокирали не блокирали!
57
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато нямаме информация и от двете страни е ясно,че не се казва истината.Украински националисти и обикновенни бандити грабят и убиват мирни жители .Азовците се крият в детски градини,училища и жилищни блокове.В основата на тази война е алчността за руските ресурси.САЩ биха ли търпяли руски войски в близост да обстрелват с години техни градове и да убиват мирни жители?Доста ги търпяха,правиха и дипломатически ходовеи ставаше все по зле. Жал ми е за обикновенните украинци,но не и за фашистите.
56
3
 
20
 
! Отговори
доларо-умре. преди 2 години
Тези дни Русия сключи изключително изгоден договор за изграждане на газопровод към Индиа и Пакистан. Индия и Русия вече се разбраха разплащанията между двете страни да става в националните валути на двете страни рубли и рупии.