Не може или не иска Кремъл да плаща международните си задължения в долари?

Ситуацията е предизвикателство и за най-реномираните финансови експерти
19 мар 2022 14:16, Петя Славова
162
Не може или не иска Кремъл да плаща международните си задължения в долари?
Снимка: Bloomberg L.P.

Не може или не иска Кремъл да плаща международните си задължения в долари? Непредвидимостта на ситуацията в Русия е предизвикателство и за най-реномираните финансови експерти, пише "Дойче Веле".

Спомените от 1998 година, когато Русия обяви държавен банкрут, се връщат. Може ли този сценарий да се повтори? Дори доказани финансови експерти като Йохен Фелзенхаймер не дават конкретна прогноза.  "Ситуацията е такава, че няма как да се предвиди каквото и да било", казва той.

Още по темата

Ето един пример: Русия трябва да плати лихви от 117 милиона долара на международни инвеститори за два получени кредита. Но доларовите сметки на руската централна банка в чужбина са замразени, парите са блокирани.

Не могат или не искат?

Могат ли доларовите плащания по лихвите все пак да стигнат до инвеститорите? Според експерта по руските въпроси Андреас Менике страната може да използва златния си резерв. "Те могат да продадат злато и така - понеже 100 милиона изобщо не са много - да платят задълженията си." Необходимо е обаче някой да купи това злато и да го размени за долари - например Китай.

Дори обаче Русия да може да плати, въпросът е дали Кремъл изобщо има подобно желание. Това е определящо, смята Фелзенхаймер: "В Русия със сигурност важи и аргументът: Ще задържим парите засега, защото в бъдеще така или иначе не можем да очакваме плащания от Запада".

Всъщност руският финансов министър Антон Силуанов вече одобри двете лихвени плащания в началото на седмицата. Той обаче не уточни дали страната ще плаща в долари или в рубли, което в случая не е позволено. Ако Русия не изплати лихвите си или плати в рубли, страната вероятно ще бъде обявена за неплатежоспособна - т.е. ще изпадне в държавен банкрут. Но не веднага, казва експертът Фелзенхаймер. "След датата за плащане има срок от още 30 дни, в които то може да бъде извършено", обяснява той. "За неизпълнение на плащането може да се  говори едва когато и този срок изтече."

Русия все още има солидни приходи

Но дори банкрутът на държавата да бъде потвърден в средата на април, това не означава, че там няма да остане и копейка. Това би означавало само, че Кремъл не може или не иска да плаща в долари на международните инвеститори.

За държавните служители в страната и за пенсиите това не би имало никакви последствия, смята Менике. "Не виждам проблеми с изплащането на заплатите на държавните служители. Путин ще се погрижи за тях, иначе веднага ще се надигне недоволство." И според Менике руският президент може и ще предотврати това. Защото международният бизнес, особено с петрола, носи много приходи на Русия. С тях Кремъл може да изплати по-голямата част от дълговете си - все още.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
14
 
6
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Русия няма друг изход освен да плаща борчовете си в злато !! Това е
54
10
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Пропуснал си факта че има една държава която води война чрез холокост и масов геноцид, прокарва комунизъм и избива масово населението на съседна мирна независима държава. А спонсорите на тази война им са замразени сметките . До сега защо не бяха замразени а ? Що не кажеш това
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са ви статиите за ковида и ваксините ле?
52
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като близо 300 милиарда долара руски активи бяха буквално откраднати от хазарските банкери Русия обяви,че с тях си е изплатила дълговете и ,че Москва повече на никой нищо не държи.След Саудитска арабия , ОАЕ и Венецуела вече обяви,чве повече няма да си продава петрола в долари,а ще търси решение в друга валута ,главно китайски юан..С една дума долар-к****** и след доларо утича у канала и ФАЩ
51
15
 
5
 
! Отговори
Не е ли все едно преди 2 години
Русия е страна, на която не може да се вярва, така че е все едно дали не могат или не искат да си плащат задълженията си - резултатът е еднакъв - кражба !
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, да бе - те ще й налагат санкции, а тя ще си плаща дълговете? Да не са улави руснаците, а? Това все едно някоя банка да ти блокира сметката, а ти да продължаваш да й плащаш кредита... нула логика! Щото ако не си плащаш кредита - какво, ще ти блокира сметката ли? Или ще си удържи от блокираната сметка, от която по принцип си щял да й платиш?!? И отказа за плащане не означава фалит или банкрут, колкото и да им се иска.
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третата световна война започна и това е финансова световна война. Залога е огромен. Истинския голям американски бизнес е печатането на пари - от лист хартия, който има цена 3-4 цента и малко мастило се правят банкноти от десетина хиляди долара. Не съществува по-голяма норма на печалба от никой друг бизнес. И този бизнес върви, защото долара е валутата на световната търговия. Променят ли това, изведнъж американците ще станат просяци, защото икономиките които реално произвеждат стоки са в Азия.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 59Мозъкът си трябва да избършеш с тоалетна хартия
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моето мнение е "демократично " изтрито.Там пишеше, че нека се грижат за вътрешния дълг на ФАЩ, който надхвърля 30 милиарда долара. За това им трябват войните, за да нарисуват повече долари, за да може фирмата Пентагон да си изпълни петилетния план.Изтривате, но "Не се гаси туй що не гасне". Много хораса по-грамотни и знаещи от вас, които триете истината, защото за това ви плащат. Не ви се сърдя.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като прибират руските валутни резерви в западните банки, това вече е повод за всички на този свят да се замислят доколко наистина са господари на парите си в западните банки или истинските господари на парите са САЩ. В случай, че някой на този свят не прави това, което му кажат от Щатите, просто го лишават от цялото имущество, което притежава и наричат процеса на контрол - сакции. Слагат ръка и на парите в банките, отнемат и движимото и недвижимото имущество.
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагло крадат руските резерви в западни банки и отгоре на всичко искат и добавки като плащания към откраднатото вече.
44
10
 
8
 
! Отговори
ТВЪРДА ВАЛУТА преди 2 години
ДОЛАРА Е ОФИЦИАЛНАТА ВАЛУТА НА РУСИЯ, РУБЛАТА Е ЗА ТИЯ ПО СЕЛАТА. ИЛИ АКО СВЪРШИ ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ.
43
10
 
5
 
! Отговори
Московские новости преди 2 години
На Русия вече никой няма да отпуска заеми, освен Северна Корея и Венецуела.
42
4
 
2
 
! Отговори
Авоар преди 2 години
Ще напечата рубли в изобилие и по тоя начин ще иска да плаща,после с тези рубли без покритие да си бършем газо,я да плащат с долари или да се ползват външните авоари.
41
2
 
7
 
! Отговори
Зaпознат преди 2 години
Прави каквото си иска хаха
40
3
 
4
 
! Отговори
Соломон(Непаси) преди 2 години
Иска ама няма желание!
39
2
 
13
 
! Отговори
Баланс преди 2 години
Да върнат 300 милиарда $ на Русия и тя ще си разплати дълговете .
38
2
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Хора които са твърдели че аз съм вреден и ло човек всъщност лъжат нарочн !Те мразят България, всичко българско и всичко христианско !Заради тях българската нация е поробена и България е поробена !П0равете реална сметка за какво става въпрос и ми помогнете да живея истинси хъбав живот ! Става ли ? Аз всъщност не съм болен, запознайте се с мен ! Желаете ли ? Няма да бъда лош и няма да викам и няма да дразня !
37
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приключи разплащане във Долари ...има вече двуполюсен модел за разплащане
36
6
 
4
 
! Отговори
356 преди 2 години
Пуснете си радара,много интересни полети в източна Полша ,до границата с Украйна.От вчера що американски военни самолети кацнаха и продължават.