Проф. Станчев с лекции от войната в първо лице

Професорът успя да избяга от войната в Украйна преди дни
23 мар 2022 20:45, Петя Славова
23

Българският професор Михаил Станчев, който преди дни избяга от войната в Украйна, вече е в София - с първа лекция пред български студенти. Той ги запозна с ужаса на войната и им разказа за анатомията на руско-украинските отношения, които са в основата на смъртоносния конфликт.

Проф. Михаил Станчев разказа от първо лице за образа на войната и сподели със студентите в Нов български университет как само за миг се е събудил в нов свят. Самият той е роден в Казахстан, израснал в Молдова и ходил на училище заедно с руснаци.

"По време на Сталинските репресии майка ми умира, когато съм бил на 2 години, не я помня. За мен този съд на Сталинските репресии винаги ще остане в сърцето ми. Аз съм почти на 70 г, но искам все пак да успеем да живеем като нормални цивилизовани хора", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Станчев запозна младите хора с анатомията на руско-украинските отношения и стремежа на Владимир Путин да възстанови бившия съветски съюз .

Когато напуска Харков десетина сгради са разрушени, сега 70% от града е сринат.

"Путин не може да прости това, което той не може да изпълни, първият опит за харковска република беше неуспешен", подчерта проф. Станчев.

Сега живее при децата си и не знае какво става с жилището му в Харков, но вярва, че един ден ще се върне там, за да чете лекции, този път предимно на украински.

"Благодарение на Путин украинците станаха още по-украинци. Руският мир който искаше да внесе, къде го внесе в тази част, където винаги се говори на руски", коментира проф. Станчев.

 А младите хора го слушаха с интерес.

"Лекцията която ни изнесе проф. Станчев беше полезна. От първо лице получихме информация, което е най-ценното", коментира Мария Вълева.

"Основната цел беше да кажа това, което съм преживял, и е важно за младите хора да чуят това", изтъкна той.

Притеснява се, че Путин няма да спре докато не унищожи Украйна.

"Той няма да се вразуми, може да го спре само руският народ или силата, която проявява Украйна", смята проф. Станчев.

Казва, че след война светът се променя, променил се и той и вече гледа на живота по друг начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Такива бяха временат преди 2 години
Преди време говоря с една колежка и тя хвали истанбулската конвенция, младите надежди от ПП и ДБ. Припомням й стари нейни изказвания, а тя "Ами такива бяха времената!"
18
0
 
1
 
! Отговори
Няма ли други? преди 2 години
Този ли грантаджия пак ни го натрапвате!
17
8
 
12
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Най -гнусниятт подвид русофоби са точно такива нафталинени старчета ,бивши съветофили и комуисти и чекисти станали първи транс-атлантици след 89-та!Само презрение за такива мишкари!Добре поне че грантаджиите му осигурили лекции в Нов Соросоиден Университет да изкяри някой левец:)
16
4
 
8
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Свободата, Санчо е разтегливо понятие. За Tъпaнapa, свободата е да събираш кюлчета и пачки в чекмеджето, да таковаш ЕС с 200 и да крадеш бизнесите на другите. За умния "дикатурата" е да изгониш олигарсите от големите хапки като "Газпром" и "Росатом" и да ги върнеш на държавата си. Така че "Земята щеше да се нарича море, ако риба я беше назовала..."
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1908 - 2007, т'ва прави 99 години?!!1 Лоооол! Дълголетен папа има тоя Станчо
14
10
 
28
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Роден, възпитан, израснал, образован и хранен в Съветския съюз, американски лакеи ска па ни, сега същия като вас.
13
28
 
13
 
! Отговори
msm преди 2 години
Роден в Казахстан, израснал в Молдова, работи в Украйна - говори български и мисли като свободен човек повече от колкото по-долу пищещите руски лакеичета. Някои сънародници продължават да живеят в 80-те на 20-ти век.
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сегснвгс от войната в Украйна,преди е избягал от България.... Лесно е да бягаш
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те комyнетата обичат от всички хранилки да папкат. Сега тоя къцка евро грантаджийски парички и Путин е най-злия. Утре като дойдат танковете, първи ше си изрови партийната книжка и ше ги посреща с цветя и ше вика слава. Само като го видях коя му е публиката в лекцията, ония червен мбoклик Дайнов откърмен с номенклатурно млякце и ми стана ясно къв е тоя.
10
9
 
15
 
! Отговори
факт преди 2 години
Поредното пошло наци шоу...
9
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрът червен *** преди 1989-та, сега обърнал палачинката. Ама щом е против Русия, значи е от нашите. Утре ако се окаже под руска окупация - пак ще обърне палачинката. Тоя тип хора го познаваме, тъй че грам не ме интересува какво има да каже.
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да така е живял е в ужаса на военни действия но кое спира развитието им това че Путин иска преговори или това че Зеленски ги саботира
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, та този е син на съветски съветник, има доказателства, че баща му Георги Станчев е бил съветник по икономическите въпроси на Сталин в Москва. Проф. Георги Михайлов Станчев (1908 - 2007).
6
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На лекция при този бих стоял единствено ако ме изтезават да го слушам
5
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се и съмнявам, че ще чете лекции в развъдника на сорсоиди - Нов Български...
4
6
 
13
 
! Отговори
1-н преди 2 години
може ли така да избега, що не остана да подкрепи домакините си самолично, срамота!
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пардон, баща му се казваше - Георги Станчев. Професор по политическа икономия в Москва. Обявен за "народен враг" през 1930 г.
2
7
 
14
 
! Отговори
Къде другаде преди 2 години
ще го слушат с интерес... от сега се учат да са цветарки и калинки
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на този баща му - Радия Станчев - професор по политическа икономия в Москва, слуга на Сталин, емигрирал в Молдова. Бил директор на Икономическия институт на БАН. Обявил се против режима на Йосиф Сталин, но Сталин го заплашил, че ще унищожи семейството му, ще го лиши от кариера, и Станчев старши обърнал палачинката.