Екзплозии в Одеса, масови гробове, Украйна отвоюва Киевския регион

Ето и още новини от последните събития във военния конфликт
Обновена: 3 апр 2022 07:34 | 3 апр 2022 07:30, Петя Славова
184
Екзплозии в Одеса, масови гробове, Украйна отвоюва Киевския регион
Снимка: БГНЕС

Поредица от експлозии са предизвикали множество пожари на различни места в украинския град Одеса.

Експлозиите в югозападния украински град са чути от множество свидетели, сред които и журналисти от АФП.

Около 6:00 ч. местно време (също българско време, бел. ред.) взривовете са причинили най-малко три много големи пожара, видими в индустриалната част на стратегическото черноморско пристанище.

Масови гробове, трупове по улиците, Украйна отвоюва Киевския регион, са сред последните събития във военния конфликт, предава БГНЕС.

Украйна обяви, че си е върнала контрола над Киевския регион

Украйна си възвърна контрола над "цялата област Киев", след като руските сили са се оттеглили от някои ключови градове близо до украинската столица, съобщи заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр. Докато се оттегля от северните райони, „Русия дава приоритет на друга тактика: отстъпване на изток и юг“, каза съветника на украинския президент Михайло Подоляк.

Още по темата

 "Масов гроб"

Близо 300 души са погребани в масов гроб в Буча, градче край Киев, каза кметът Анатолий Федорук. Улиците на разрушения град са осеяни с трупове, казва той пред АФП. Само на една улица бяха открити телата на 20 починали цивилни граждани.

Евакуация от Мариупол

Червеният кръст насочва свои екипи към обсаденото южно пристанище Мариупол, за да помогне за нова евакуация на хора оттам, след като в петък плановете за извеждане на хора се провалиха. Някои жители успяха да избягат в петък, като стигнаха до Запорожие с конвой от лични автомобили и автобуси.

На фронта загина украински журналист

Украинският фотограф Макс Левин беше намерен мъртъв близо до Киев, след като изчезна преди повече от две седмици, съобщи правителството.

"По предварителна информация невъоръженият Максим Левин е убит от военнослужещи на руските въоръжени сили с два изстрела от стрелково оръжие", съобщават прокурорите в Telegram.

 Украйна обвини Русия, че стреля по протестиращи

Омбудсманът по правата на човека в Украйна Людмила Денисова обвини руските сили, че са открили огън по мирни демонстранти, ранявайки четирима в южния град Енерходар, окупиран от силите на Москва.

В Русия задържаха протестиращи срещу войната

Руската полиция задържа 211 души в събота на протести срещу военната операция на Москва в Украйна. Шествията се проведоха в различни градове на страната.

 Призоваха Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на Путин

Прокурорът Карла Дел Понте призова Международния наказателен съд бързо да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради действията в Украйна.

 Папата призовава за "споделен отговор" на бежанците

Броят на бежанците, бягащи от Украйна, надхвърли 4,1 милиона, съобщи ООН. Папа Франциск призовава за „обширен и споделен отговор“ на „нарастващата извънредна ситуация с миграцията“, казвайки, че „някои страни не смогват да отговорят на бежанския поток, докато други остават безразлични наблюдатели“. Папата обмисля и посещение в Киев.

Представител на ООН ще посети и Москва, и Киев

Висш служител на ООН заминава за Москва в неделя, а след това и за Киев, за да се опита да осигури "хуманитарно прекратяване на огъня" в Украйна, съобщи ръководителят на ООН Антонио Гутериш. И Русия, и Украйна, се съгласиха да се срещнат с Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина е добра идея няколко богаташи да купят техника за милиарфи и да я дадат на укринците НАТО няма да се намесва но частни лица могат да доставят оръжие спокойно Може във всяка страна хорат ада събират пари и да пращат с тях оръжие
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо постоянно триеш още на екранчето. Това на нищо не го прилича. Ако сбъркам една цифра не може ли да я поправя. Ти също ще остарееш и ще почнеш да бъркаш. Но пък може и да не остарееш.
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гиб Мелсън Колко консерви от руските свалиха украинците? Минаха ли 150, или още не са?
32
4
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Гледах украинско видео направено от украинци. Интевюират украински войник за да надъхат украинците. Разпитват го за една бойна схватка в която е влязъл с руски бойци и танкове. Преведено и на английски за да се надъхва и запада. На въпрос към украинския войник кое е най-страшното в тази война украинския боец отвръща с треперещ глас "Авиацията. Костите ти замръзват като ги чуваш как летят.Дори артилерията не е толкова ужасна, колкото авиацията им." Напишете на ютюба defensive line kiev region
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички знаят какво е Одеса. Няма нужда да му слагаш тромави епитети. След като войната е лошо нещо защо не е забранена до сега и не са забранени военно промишлените комплекси най вече на САЩ и великите сили.
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой Интересно, че русофилите веднъж цитирате Украинския генерален щаб и Зеленски като източник, а друг път пишете, че това са "укри", които лъжат. Впрочем, руснаците се "изтеглят" защото не им стигат ресурсите и трябва да избират къде да ги хвърлят, а ресурсите не им достигат, защото им бяха нанесени брутални загуби, ОСОБЕНО около Киев. Ирпин украинците го осяха с трупове на руски терористи. За отмъщение руските терористи избиват мирно население и ще си платят.
29
4
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До Анонимен35Прочетете статията по- надолу в този сайт "Зеленски: Руснаците се изтеглят от Киев, след тях тела и мини". Но Вие явно сте много по- добре информиран от главнокомандващия на украинската армия и президент на Украйна.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38 "А това е висш позор според чеченската традиция!" Хубаво е, че русофилите показвате кои традиции са ви важни и на сърце! Впрочем, вие ако знаехте какво е "позор", нямаше да пишете тук.
27
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече се разкриват зверствата извършени от руските нацисти: всички мъже на възраст от 16 до 60 години в град Буча са били разстреляни, улиците са осеяни с трупове, има и убити жени, много от хората са растреляни с вързани ръце, а и се получават все повече сведения за изнасилeни жени от страна на *** окупатори.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГАДОРЯН------Изоставиха Киев, за да ударят и разгромят попадналата в чувал 50-хилядна украинска армия. Скоро, съвсем скоро укрите от чувала ще са предадат, а които не го направят, ще бъдат погребани по християнски! За разлика от азовците, които бойците на Кадиров днес ще изколят и няма да им осигурят достойно изпращане! А това е висш позор според чеченската традиция!
25
3
 
8
 
! Отговори
14-ти януари преди 2 години
Деветнадесетият *** предложените писаници като топли банички и прави заключения "ОТСТЪПЛЕНИЕ, ПОРАЖЕНИЕ". Видимо до него така и не са стигнали новините за нощта (02 срещу 03 април) на взривените украйнски ГСМ-и, горивни бази, нефтопреработващи заводи, като най-голямата, важна и стратегическа поразена цел е нефтопреработващият завод в град Кременчуг. 19, не чакай нашите поспаланковци да те светнат.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой "Отвоювали са чушки. Те руснаците 15 пъти вече обявиха че се изтеглят сами от там" Видяхме колоната изгорени руски танкове до Киев.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички знаят какво е Одеса. Няма нужда да му слагаш тромави епитети. След като войната е лошо нещо защо не е забранена до сега и не са забранени военно промишлените комплекси най вече на САЩ и великите сили.
22
9
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Отвоювали са чушки. Те руснаците 15 пъти вече обявиха че се изтеглят сами от там, за да се прегрупират в Донбас. И това точно тук в днес.бг го прочетох. Пак пропаганда.
21
10
 
12
 
! Отговори
БСП КОМУНДЕ преди 2 години
Руснаците се издъниха. Уж бяха Велики и непобедими
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12 "Той този кмет на Буча Федорук клепа Русия защото е русофоб. Ако беше русофил щеше да каже че труповете не са свежи ... " Цинизма на русофилите е равен само на жестокостта на престъпленията на руските им господари. Връзката също не е случайна, защото само такъв цинизъм, може да оправдае такива чудовищни престъпления.
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са неприемливи в стремежа си да налагат имперската си мания на останалите. С какво обаче са по-добри каубоите,които цоцат от цял свят и се мислят за богоизбрани. За съгаление вървим към самоунищожение
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакси, не изпитвам съжаление, към украинската върхушка, напротив изпитвам гняв. След, изгледаните филми на украински, френски, немски журналисти. Като си помисля, че Америка и в България така действа, направо се гнуся.
17
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересна подробност: Експлозиите в Одеса са чути от множество свидетели, сред които и журналисти от АФП, но същите тези свидетели не са чули нито рева на прелитащ бомбардировач, нито звук на оръдеен обстрел, нито вой от падащи бомби и снаряди. Обяснението е в появилите се снимки на морски мина с 20 кг тротилов еквивалент, установени от бендеро-нацистите по улуците в Мариупол. Защо и в Одеса бендеровците да не взривяват морски мини?
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пловдив "Целта" на Пууутлер е да остане в историята като велик политик. Вместо него Зеленски ще влезе в историята като такъв, а Пууутлер ще бъде запомнен като масов убиец с кървав "Z" на челото. Това е края на Русия като идентичност и като държава. Пуутлер ще остане в историята като този, разобличил мита за Русия като жертва, и разкрил истината за същността й като хищническа държава водена от кървави режими. Свършено е с "парада" на 9 май, като парад на свободата, отсега - ПАРАД НА СМЪРТТА.