Екзплозии в Одеса, масови гробове, Украйна отвоюва Киевския регион

Ето и още новини от последните събития във военния конфликт
Обновена: 3 апр 2022 07:34 | 3 апр 2022 07:30, Петя Славова
184
Екзплозии в Одеса, масови гробове, Украйна отвоюва Киевския регион
Снимка: БГНЕС

Поредица от експлозии са предизвикали множество пожари на различни места в украинския град Одеса.

Експлозиите в югозападния украински град са чути от множество свидетели, сред които и журналисти от АФП.

Около 6:00 ч. местно време (също българско време, бел. ред.) взривовете са причинили най-малко три много големи пожара, видими в индустриалната част на стратегическото черноморско пристанище.

Масови гробове, трупове по улиците, Украйна отвоюва Киевския регион, са сред последните събития във военния конфликт, предава БГНЕС.

Украйна обяви, че си е върнала контрола над Киевския регион

Украйна си възвърна контрола над "цялата област Киев", след като руските сили са се оттеглили от някои ключови градове близо до украинската столица, съобщи заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр. Докато се оттегля от северните райони, „Русия дава приоритет на друга тактика: отстъпване на изток и юг“, каза съветника на украинския президент Михайло Подоляк.

Още по темата

 "Масов гроб"

Близо 300 души са погребани в масов гроб в Буча, градче край Киев, каза кметът Анатолий Федорук. Улиците на разрушения град са осеяни с трупове, казва той пред АФП. Само на една улица бяха открити телата на 20 починали цивилни граждани.

Евакуация от Мариупол

Червеният кръст насочва свои екипи към обсаденото южно пристанище Мариупол, за да помогне за нова евакуация на хора оттам, след като в петък плановете за извеждане на хора се провалиха. Някои жители успяха да избягат в петък, като стигнаха до Запорожие с конвой от лични автомобили и автобуси.

На фронта загина украински журналист

Украинският фотограф Макс Левин беше намерен мъртъв близо до Киев, след като изчезна преди повече от две седмици, съобщи правителството.

"По предварителна информация невъоръженият Максим Левин е убит от военнослужещи на руските въоръжени сили с два изстрела от стрелково оръжие", съобщават прокурорите в Telegram.

 Украйна обвини Русия, че стреля по протестиращи

Омбудсманът по правата на човека в Украйна Людмила Денисова обвини руските сили, че са открили огън по мирни демонстранти, ранявайки четирима в южния град Енерходар, окупиран от силите на Москва.

В Русия задържаха протестиращи срещу войната

Руската полиция задържа 211 души в събота на протести срещу военната операция на Москва в Украйна. Шествията се проведоха в различни градове на страната.

 Призоваха Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на Путин

Прокурорът Карла Дел Понте призова Международния наказателен съд бързо да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради действията в Украйна.

 Папата призовава за "споделен отговор" на бежанците

Броят на бежанците, бягащи от Украйна, надхвърли 4,1 милиона, съобщи ООН. Папа Франциск призовава за „обширен и споделен отговор“ на „нарастващата извънредна ситуация с миграцията“, казвайки, че „някои страни не смогват да отговорят на бежанския поток, докато други остават безразлични наблюдатели“. Папата обмисля и посещение в Киев.

Представител на ООН ще посети и Москва, и Киев

Висш служител на ООН заминава за Москва в неделя, а след това и за Киев, за да се опита да осигури "хуманитарно прекратяване на огъня" в Украйна, съобщи ръководителят на ООН Антонио Гутериш. И Русия, и Украйна, се съгласиха да се срещнат с Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
5
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
За положението в България са виновни БСП и Радев, а не руснаците. Тяхната пропаганда се използва от комунистите за да вземат власта
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68 Не, но не е от елементарна неграмотност. Вместо да се репчиш, защо не си помислиш защо си в това положение?
53
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До Срам и позор60Точно така е, както беше за коронавируса. Къде са сега запалените ваксъри? Колко умряха в украинската армия или в руската от коронавирус? Не ги виждам да воюват с FFP2 маски и да спазват 1,5м. дистанция. Знае ли някой къде се изгубиха тези пламенни потдръжници на ваксинацията? Защо вече нито един от тях непише нищо по форумите? Е аз ще ви кажа. Тия същите вече не им плащат да пишат за коронавируса, а им плащат да пишат за зверствата на украинската или пък на руската армия.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой като напише истината или го обявяват за русофил или го трият още на екранчето уж че щото бил грешен кода. Ай сиктир бе. Наврете си кода дето слънце не огрява.
51
2
 
7
 
! Отговори
С помощ от САЩ преди 2 години
The Wall Street Journal.Изданието пише, че по време на тайно посещение в Киев в средата на януари шефът на разузнаването Уилям Бърнс се срещна с украинския президент Владимир Зеленски и го информира за новата информация за плановете на Руската федерация, получена от САЩ.По това време американското разузнаване вече знаеше за намеренията на руснаците да атакуват от територията на Беларус по най-краткия път и по-специално да превземат летището в Гостомел и да го използват като ключов трамплин за атака срещу Киев .
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 63 Теб вече са те настроили: не можеш дори да пишеш правилно на български. Толкова ти пука за България.
49
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Срам и позор "България е под масова фашиска пропаганда...." България е под фашистка пропаганда вече 75 години. Откакто руснаците и де факто са ни окупирали.
48
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и пропаганда да бълвате нимога няма да настройте българите срещу Русия.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропаганда било, ами като ти е пропаганда и искаш истината ходи си намери снимките от улиците в Буча на цивилни хора които буквално са убити на пътя.
46
5
 
5
 
! Отговори
До Василев преди 2 години
Русия и руснаците трябва на всяка да бъдат наказани най сурово. След като Литва, Латвия и Естония могат без руски газ и петрол, трябва и ние да се откажем. По добре е дори двойно по скъпо да вземаме газ, но никога от Русия.
45
6
 
8
 
! Отговори
Срам и позор преди 2 години
България е под масова фашиска пропаганда....
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младите сега трият написаното от възрастните. То как да е да видим тез дето триете дали ще остареете или не...
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Nqkoj "И само да Ви кажа, че Русия НЕ Е Путин." Русия не е Путин, но Путин е Русия.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Василев "Путин и руснаците не искат да бъдат суровинен придатък и слуги на Запада, какво не сте разбрали!" Ами, да се напънат да правят наука и да се развиват като "не искат". То само с "искане" и "неискане" не става. Обаче е много по-лесно да разрушават и тероризират отколкото да градят!
41
2
 
8
 
! Отговори
агитпроп преди 2 години
"Отвоюва" или просто руснаците се оттеглиха?
40
1
 
9
 
! Отговори
Nqkoj преди 2 години
До Анонимен44Мен пък ми е много интересно защо някой като напише истината веднага бива обявяван за русофил. Само някой да си позволи да си сформира собствено мнение вместо да повтаря като папагал глупостите на коя да е от двете пропаганди, и бива обявен незабавно за русофил или русофоб. И само да Ви кажа, че Русия НЕ Е Путин. Не съм русофил, несъм и русофоб, но несъм и убеден, че да НЕ мразиш руснаците е лошо. И тях са ги "възседнали" 300-400 бандита, и няма спасение от тях.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 "Путин се провали Сега мисли какво ще прави на 9 май на военния парад в Москва" Ами, какво? Поръчал е да му шият хоругви и знамена: червено знаме, с бяло кръгче в средата и черен Z вътре в кръгчето.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И русофили, и русофоби са еднакво вредни с маниакалните си зависимости. Добре, че българинът разсъждава трезво и не се поддава на купените аналлизатори
37
6
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Вече ми се повръща от наци Украйнската пропагандата по нашите медии....
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин се провали Сега мисли какво ще прави на 9 май на военния парад в Москва