Символът Z се появява все по-често в Германия

Той е в знак на подкрепа за войната на Русия в Украйна
Обновена: 3 апр 2022 14:33 | 3 апр 2022 14:20, Петя Славова
248
Символът Z се появява все по-често в Германия
Снимка: БГНЕС


Символът Z се превърна в знак на подкрепа за войната на Русия в Украйна. Той е изписан по руските танкове, но напоследък все по-често се вижда и в Германия. Някои провинции вече го забраниха и ще наказват нарушителите, предава "Дойче Веле".

Първоначално знакът Z се виждаше само по руската военна техника и по униформите на руските войници, но постепенно последната буква от латинската азбука се превърна в израз на подкрепата за руската агресия в Украйна. Напоследък този символ все по-често се появява и в Германия, някои от федералните провинции като Бавария, Долна Саксония и Берлин вече забраняват използването му.

Още по темата


От руските танкове до германските улици

Символът Z вече десетки пъти е бил забелязван в Германия в знак на подкрепа за агресията на Русия. Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия са докладвани над 20 случая на нарисуван по стени и по автомобили символ Z.

Както изтъква вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус - Z символизира противоречащите на международното право действия на руската армия. "За мен е абсолютно неразбираемо как този знак може да бъде използван и при нас в израз на одобрение за тези престъпления."

Разпознаваемото Z вече е било виждано и на публични демонстрации, какъвто е случаят от град Хале. Там буквата била издигната от протестиращи, които по информация на местните власти симпатизират на крайнодесни екстремисти. Обвинение е повдигнато и на семейство от Долна Саксония, залепило голям знак Z на личния си автомобил.

В Бремен местна организация за подпомагане на украинските бежанци е получила заплаха - плик с неизвестна субстанция (впоследствие се оказала безобидна), придружен от писмо с проруско съдържание, брандирано със символа Z. Във Вюрцбюрг пък неизвестен извършител надраскал стените на местна църква с големи букви Z. Местните власти вече разследват инцидента.

"Символът Z на фашизма на Путин трябва да бъде забранен в цяла Германия"

Министърът по бежанските въпроси на провинция Северен Рейн-Вестфалия Йоаким Стамп е категоричен: "Символът Z на фашизма на Путин трябва да бъде забранен в цяла Германия". Използването на Z ще се разглежда като нарушение на параграф 140 от германския Наказателен кодекс, където се казва, че всяко публично демонстриране на одобрение за агресивни войни е наказуемо.

На практика това означава, че ако някой носи колие с буквата Z, защото това е първата буква от името на баба му, това разбира се няма да е наказуемо. Но ако носи плакат с голям бял знак Z, придружен от руското знаме - вече ще има проблем с властите. Причината е, че във втория случай може с висок процент вероятност да се твърди, че този плакат би могъл да се възприеме като израз на одобрение за войната, обяснява юристът Улрих Щайн пред правното списание "Legal Tribune Online".

В Латвия глобяват с 350 евро за Z

Ситуацията със символа Z обаче все пак е деликатна и по отношение на обвиненията ще се решава индивидуално. Дори да се стигне до съд, присъдата ще зависи от редица фактори. Много важно е например намерението. Според Щайн, за да бъде осъден някой за използването на символа Z, той трябва да е пределно наясно с това, че войната, на която Z се превърна в емблема, нарушава международни закони, целейки да накърни суверенитета на Украйна. Но ако обвиняемият например убедено вярва в руската пропаганда и е на мнение, че в Украйна руските войски освобождават руското малцинство и го спасяват от геноцид, той не би могъл да бъде осъден за преднамерено демонстриране на одобрение за нарушаване на международните закони.

Освен в споменатите няколко германски провинции, забрана за използването на символа Z на публични места бе наложена в Латвия, където е забранена и буквата V, с която също се маркира част от руската военна техника. Всеки, който издига Z в Латвия, го грози глоба от 350 евро. В Литва тече парламентарен дебат за забраната на символа, но решение засега няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПич. Ти откъде имаш тази информация?
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"..умишлено унищожиха всичко от преди 89-та.. лесно ни държат зависими...аз не виждам почти нищо хубаво в съюза... този му вид... без него ще ни е по-добре" - Е.С. може да е и майка и мащеха в зависимост от управниците. Извън него така или иначе не печелим нищо. Като казваш НИ е по-добре, осъзнаваш ли колко родени след 80та ще си зягубят работата и колко пазари ще изгубим? Вместо да излизаме с 1 пробългарски лидер можем да се възползваме. Промени се правят като си В системата, а не ИЗВЪН нея.
88
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврпейските лидери вече излизат с изявления, в които строго осъждат руските военнопресъпления в Буча и Ирпен и призовават за международно разследване.Карла дел Понте, бишв главен прокурор при разследванията на сръбските кланета, призова за Путин да бъде издадена международна заповед за арест.
87
1
 
24
 
! Отговори
ZZ преди 2 години
До Експерт 91 Съжалявам,може би не съм се изразил правилно.Имах предвид,че при една реална икономика(не 67% услуги)бихме се справили и без ЕС.След като умишлено унищожиха всичко от преди 89-та сега е лесно да ни държат зависими и послушни.Лично аз не виждам почти нищо хубаво в съюза(най-малко в този му вид)и мисля,че без него ще ни е по-добре.За еврофондовете сте напълно прав,крадат се и не само у нас.Къщите за гости бяха една от най големите измами-повечто се ползват за лични нужди.
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"... какво лошо има, че някой ... решил да подкрепя дадена страна ... медиите ... морална полиция ... нередни и аморални неща в глобален мащаб?" - медиите не можеш да ги пребориш с емоции, а с хитрост. Емоциите ги хранят. На протеста на Възраждане отиди с български трибагленик, а на ум стискай палци на Русия или САЩ квото ти е на сърце. Но не бъркай сърцето с разума. Сърцето се експлоатира, а разума властва. Едно руско знаме и ще Ви пишат същите като тия в статията - крайно-десни еди кви си.
85
35
 
3
 
! Отговори
До 101 преди 2 години
Руското знаме става само колкото да се избършеш. Аз затова го ползвам.
84
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната си върви а евроатлантическите кучета си лаят ;)
83
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успях на Русия, нека навсякъде стои символа Z и да се вее руското знаме!
82
19
 
4
 
! Отговори
До 99 преди 2 години
А аз подкрепям родата ти до 9то коляно. Да идват зовците и да ни освободят от вашето присъствие.
81
23
 
5
 
! Отговори
Митрофанова преди 2 години
Стегнете се, за такава слаба активност ли ви плащам?? Я малко по-дейно. Поне 400-500 коментара в защита на Путин и Русия. Не помните ли кой ви освободи бе? Айде, целувай ръка, после крак. Да не целуваш нещо друго, собака!
80
2
 
27
 
! Отговори
София преди 2 години
Не разбирам какво лошо има, че някой немец или руски емигрант от Германия е решил да подкрепя дадена страна, в някакъв конфликт? От кога медиите или в частност определени медии, станаха морална полиция и стожери на морала, и къде бяха същите когато се случваха ред нередни и аморални неща в глобален мащаб? Не е ли това малко лицемерно от ваша страна?
79
2
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
забраняват на хората да мислят да не се връща онова време
78
18
 
5
 
! Отговори
Хале андер Зале преди 2 години
Кое Хале? Има ан дер Заале, което е в Захсен-Анхалт и Хале ан дер Одър, което е до Франкфурт? Нека позная. Първото, което е било в ГДР и хората са бедни и мразят западна Германия. Градът им още прилича на соц клоака. Същото на което прилича россия, сравнена с останалият свят. Само, че там имаха щастието западът да налива 30 години пари за да ги оправи. Да можеха и главите на хората да пооправят, но е трудно.
77
1
 
5
 
! Отговори
Айн Райх, Айн Волк.. преди 2 години
Не е Z, прилича на Z, но не е.
76
0
 
12
 
! Отговори
Експерт преди 2 години
До ZZ Фондовете се източват на 99.99%. Къщите за гости бяха една от най-читавите инвестиции, защото поне нещо се строеше. Милиардите за "иновации" отиват на 100% в небитието, защото се прави някакъв неизползваем софтуер за една бира време и след изплащането на субсидията отива в коша. При това положение, не бих казал, че бюджетът ни ще загуби от спирането на фондовете. От друга страна, еврофондовата мафия ще го закъса сериозно.
75
7
 
30
 
! Отговори
Глас от изток преди 2 години
Аз си нарисувах Z на колата. Пълна подкрепа за братушките против укро нацягите. Напред Русия, българския народ е с вас!
74
0
 
16
 
! Отговори
ZZ преди 2 години
До Анонимен 77Няма да спорим сега за-против,но заради кого икономиката ни е на изкуствено дишане?Поставени сме в пълна зависимост от ЕС и ако същия тоя ЕС реши да дръпне шалтера на т.н. фондове не знам дали бюджета ни ще издържи и месец А младите биха могли и да се занимават с нещо наистина полезно вмвсто с IT.Заради кого сме без армия.Заради кого разчитаме на някаква илюзорна "обща сигурност"?
73
0
 
11
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Лари Финк председател и главния изпълнителен директор.Ето какво каза той в неотдавнашното си писмо до акционерите."Руската инвазия в Украйна сложи край на глобализацията,която преживяхме през последните три десетилетия.Войната в Украйна и последващото ѝ отделяне от световната икономика ще предизвика компаниите и правителствата по света да преоценят своите зависимости и да анализират отново своите производствени и монтажни възможностинещо,което Covid вече подтикна мнозина да започнат да правят
72
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"НАТО долу! Съюз със СССР!" - стискам ти палци да го обясниш на 1 милион млади българи. Медиите веднага ще заклеймят Възраждане за про-руска партия, а Костадин никога не е казвал нищо ЗА Русия. Ще му провалите десетте години труд. Един цар не може да стане цар със едноока войска. Питай Самуил за справка. Никога няма да се допуснат избори заради про-руска партия, но виж за неутрална про-българска партия може и да мине номера. С тоя манталитет сте загубили протеста още преди да е започнал.
71
3
 
22
 
! Отговори
До НАТОшмато преди 2 години
Благодарение на ЕС България е на дъното на всички класации - доходи, свобода на словото... ЕС превърна страната ни от правова държава в корумпирана бананова република, която се моли на Брюксел да отпусне някой милиард за крадене от политиците. Обикновените хора виждат гнилостта на съюза, но все още оставаме в него заради корумпираните политици, които точат милиони от еврофондовете с благословията на ЕС.