Символът Z се появява все по-често в Германия

Той е в знак на подкрепа за войната на Русия в Украйна
Обновена: 3 апр 2022 14:33 | 3 апр 2022 14:20, Петя Славова
248
Символът Z се появява все по-често в Германия
Снимка: БГНЕС


Символът Z се превърна в знак на подкрепа за войната на Русия в Украйна. Той е изписан по руските танкове, но напоследък все по-често се вижда и в Германия. Някои провинции вече го забраниха и ще наказват нарушителите, предава "Дойче Веле".

Първоначално знакът Z се виждаше само по руската военна техника и по униформите на руските войници, но постепенно последната буква от латинската азбука се превърна в израз на подкрепата за руската агресия в Украйна. Напоследък този символ все по-често се появява и в Германия, някои от федералните провинции като Бавария, Долна Саксония и Берлин вече забраняват използването му.

Още по темата


От руските танкове до германските улици

Символът Z вече десетки пъти е бил забелязван в Германия в знак на подкрепа за агресията на Русия. Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия са докладвани над 20 случая на нарисуван по стени и по автомобили символ Z.

Както изтъква вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус - Z символизира противоречащите на международното право действия на руската армия. "За мен е абсолютно неразбираемо как този знак може да бъде използван и при нас в израз на одобрение за тези престъпления."

Разпознаваемото Z вече е било виждано и на публични демонстрации, какъвто е случаят от град Хале. Там буквата била издигната от протестиращи, които по информация на местните власти симпатизират на крайнодесни екстремисти. Обвинение е повдигнато и на семейство от Долна Саксония, залепило голям знак Z на личния си автомобил.

В Бремен местна организация за подпомагане на украинските бежанци е получила заплаха - плик с неизвестна субстанция (впоследствие се оказала безобидна), придружен от писмо с проруско съдържание, брандирано със символа Z. Във Вюрцбюрг пък неизвестен извършител надраскал стените на местна църква с големи букви Z. Местните власти вече разследват инцидента.

"Символът Z на фашизма на Путин трябва да бъде забранен в цяла Германия"

Министърът по бежанските въпроси на провинция Северен Рейн-Вестфалия Йоаким Стамп е категоричен: "Символът Z на фашизма на Путин трябва да бъде забранен в цяла Германия". Използването на Z ще се разглежда като нарушение на параграф 140 от германския Наказателен кодекс, където се казва, че всяко публично демонстриране на одобрение за агресивни войни е наказуемо.

На практика това означава, че ако някой носи колие с буквата Z, защото това е първата буква от името на баба му, това разбира се няма да е наказуемо. Но ако носи плакат с голям бял знак Z, придружен от руското знаме - вече ще има проблем с властите. Причината е, че във втория случай може с висок процент вероятност да се твърди, че този плакат би могъл да се възприеме като израз на одобрение за войната, обяснява юристът Улрих Щайн пред правното списание "Legal Tribune Online".

В Латвия глобяват с 350 евро за Z

Ситуацията със символа Z обаче все пак е деликатна и по отношение на обвиненията ще се решава индивидуално. Дори да се стигне до съд, присъдата ще зависи от редица фактори. Много важно е например намерението. Според Щайн, за да бъде осъден някой за използването на символа Z, той трябва да е пределно наясно с това, че войната, на която Z се превърна в емблема, нарушава международни закони, целейки да накърни суверенитета на Украйна. Но ако обвиняемият например убедено вярва в руската пропаганда и е на мнение, че в Украйна руските войски освобождават руското малцинство и го спасяват от геноцид, той не би могъл да бъде осъден за преднамерено демонстриране на одобрение за нарушаване на международните закони.

Освен в споменатите няколко германски провинции, забрана за използването на символа Z на публични места бе наложена в Латвия, където е забранена и буквата V, с която също се маркира част от руската военна техника. Всеки, който издига Z в Латвия, го грози глоба от 350 евро. В Литва тече парламентарен дебат за забраната на символа, но решение засега няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знака на Зоро! Путин трябва да защити, бедните и поругавани рускоговорящи! Ален Делон, Путин - един образ на спасителя.
129
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Латинската абука загуби последната си буква паднала в борбата срещу Путин... хахахахаахаххахаххаххахахаххахаххаххааххаххаахаххахаххахахаххаххаххахаххааххахааххаРусия трябва да използва цялата латинска азбука, та да спрат да пишат западняците ...хахаахахахахххахахахахахахахах
128
1
 
41
 
! Отговори
Шифровчикът преди 2 години
Z/З/ е едно и също ..Това означава, че ще ЗЗъъ...знеш от студ.От Дедо Морз
127
34
 
7
 
! Отговори
Това са Руснците преди 2 години
В Германия ! Отвратителната диаспора, която няма интеграция и само се залисва по Неонацистите в Германия и Русия!
126
4
 
41
 
! Отговори
хахахах преди 2 години
Да забранят писмеността е най-добре.
125
5
 
21
 
! Отговори
До Мими921 преди 2 години
Така е мими ... повтори го пак за да затвърдиш окончателно диагнозата си ... !!!
124
4
 
40
 
! Отговори
Z преди 2 години
Z !
123
50
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами символът "Z" явно пунктира този на пречупеният кръст ... Историята отдавна постави знак за равенство м/у хитлеровият фашизъм и сталиновият комунизъм, така че сега Кремълските фашисти вървят по своя утъпкан път, като с този знак дариха на света новата си свастика ... !!!
122
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дано рус армия да исползва още някои букви от азбуката на латинеца и тях да ги забранят смешници внуками е на 10г дядо и се смей как може една буква да играе роля в една страна като чели тази буква ще спечели
121
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който го хванат с такъв символ да му осигурят безплатна екскурзия до Русия!Еднопосочно,обаче.....
120
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМА ВЯРНО ЛИ, ЧЕ Z ЩЯЛО ДА ОТПАДНЕ ОТ ЗАПАДНЯШКАТА АЗБУКА??! Е СЕГА Е МОМЕНТЪТ ДА ИЗПОЛЗВАТ РОДНОТО "З"!!!
119
3
 
39
 
! Отговори
Zoro преди 2 години
А филма сигурно и него ще го забранят! Зоро е русофил! :):)
118
41
 
2
 
! Отговори
Инженерка преди 2 години
н е дразнете Путин- скоро ще блокира Украйна и ще тръгне към България, към Европа ще ни направи роби на Русия, ако Байдън не ни спасимолете се на Байдън
117
27
 
6
 
! Отговори
Руси, руси преди 2 години
Както навремето хората са викали "Смърт на фашизма", така сега и особено след такива случай, като в Бича, много скоро по света ще започнат да викат " Смърт на Русия"!!! Което е лошо.
116
7
 
37
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 години
Страхотни фланелки със горяща буква Z по наш модел си поръчахме току що . Аз ,жена ми и малкия ! Благодаря ви за идеята днес !
115
5
 
36
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Не само Z,но и буквата V е по техиката на Русия..а И ДВЕТЕ БУКВИ СЕ ЗАБРАНЯТ,то името на Зеленски на латински ще трбва да се изписва като OLODIMIR ELENSKI
114
6
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До всички продажници: вашите *** се прибират дома ксто ебани кълвачи а бетонен стълб, скоро и вас ще изчистим.
113
5
 
34
 
! Отговори
ZiZitop преди 2 години
Тия станаха бетер комунистите!
112
7
 
41
 
! Отговори
тя преди 2 години
Знак на 2022 година - Z
111
8
 
43
 
! Отговори
New Zealand преди 2 години
А Волдемор $еленски, няма ли да го забранят и него вече?