Русия заплашена от най-сериозната рецесия от 90-те г.

Войната в Украйна може да задълбочи демографската ѝ криза
5 апр 2022 10:33, Елка Василева
93
Русия заплашена от най-сериозната рецесия от 90-те г.
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън призова руския президент Владимир Путин да бъде съден за военни престъпления. В същото време западните лидери се подготвят за нови икономически санкции срещу Москва на фона на международното възмущение заради твърденията за избиване на мирни граждани от руските войски в Украйна, пише в. "Гардиън".

"Вие може би си спомняте, че бях критикуван за това, че нарекох Путин военнопрестъпник", заяви Байдън. "Е, истината е, че видяхме това да се случва в Буча - той е военнопрестъпник", каза американският президент. "Но ние трябва да съберем информацията. Трябва да продължим да снабдяваме Украйна с оръжията, които са й необходими, за да продължи да се сражава, и трябва да съберем всички подробности, за да има процес за военни престъпления", заяви Байдън, цитиран от "Гардиън".

Още по темата
Украинският президент Володимир Зеленски отиде по-далеч, като каза, че в Буча са били извършени военни престъпления, които ще бъдат "признати от света като геноцид", посочва британският всекидневник.

Войната в Украйна заплашва да задълбочи демографската криза в Русия, пише в. "Файненшъл таймс".

Конфликтът кара квалифицирани работници да напускат Русия и е вероятно да доведе до хиляди жертви, много от тях млади мъже, от които би се очаквало да допринасят за икономиката за десетилетия напред, а това би утежнило последиците от пандемията от коронавируса с причинените от нея жертви.

Тези предизвикателства, наред с тежките западни санкции, които могат да тласнат Русия към най-сериозната й рецесия от началото на 90-те години на миналия век, заплашват да предизвикат продължителни икономически катаклизми в страната, което може да задълбочи проблема с ниската раждаемост, коментира британското издание.

След като не успява да постигне бърза победа във войната или да завземе столицата Киев, Русия насочва вниманието си към отцепническите региони в Източна Украйна. Руските войски също така обстрелват с артилерия големи градове като Харков на север и Мариупол на юг, за да държат украинските сили далеч от фронтовите линии, където руснаците възнамеряват да завземат територии, пише в. "Ню Йорк таймс"

Системното разрушение не носи особени военни ползи, но е част от по-широка стратегия за завземане на източната част на Украйна, казват анализатори и военни служители на САЩ, цитирани от американския всекидневник.

Това е важна цел за Путин. Установяването на контрол върху Донбас на практика би отделило част от Източна Украйна, а руският лидер може да представи това пред своята страна като победа. В същото време руски представители водят мирни преговори, които може да послужат като резервен вариант, ако Русия не постигне решителна победа на бойното поле. Евентуално мирно споразумение, включващо значителни отстъпки от Украйна, би могло да позволи на Путин да обяви, че Москва е изпълнила мисията си, макар руските сили да не са успели да свалят правителството на Зеленски, коментира "Ню Йорк таймс".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
13
 
5
 
! Отговори
До stamat преди 2 години
Че какво лощо има в Мордор? Мордор е единствената индустриална и технологично развита държава в Средиземието, заобиколена от либерастични елфи-***, агресични роханлии, живеещи в дървени обори заедно с конете, и аграрни селски дупки като Шир. Естествено, страшният образ на Мордор е създаден от елфоджендърската пропаганда целяща да разчовечи населението му, както в момента ббс и платените *** на прокопиев се опитват да разчовечат русия чрез укрофейковете за Буча.
29
7
 
7
 
! Отговори
искат да кажат: преди 2 години
"При такъв сценарий цена от около 3,50 лева за литър бензин ще ни се струва ниска цена за горивата." - само че не смеят в една статия :):):)
28
5
 
2
 
! Отговори
до 28 До Пигуе (без преди 2 години
То ако целта беше това, дето ти казваш, украинците досега да ги нямаше от 1 месец насам, а войната вече щеше да се води я в Литва, Латвия, Естония, я в Полша, а финландци, шведи щяха да са следващите под ножа
27
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали си давате сметка, че ако руснаците искаха да рушат и да убиват безразборно, до сега щяха да са изравнили Киев със земята. Бъдете сигурни, че имат оръжията да го направят. Другото е пропаганда.
26
8
 
5
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
да де, ама нас трябва да ни притеснява не рецесията в РФ, ами рецесията в САЩ и Европа... Туй като се случи - спукана ни е работата отвсякъде
25
13
 
7
 
! Отговори
ще видим! преди 2 години
за сега - рецесия за долара, рублата във възход.
24
9
 
6
 
! Отговори
До Пигуе (без тролов преди 2 години
всъщност целта е точно трета световна. че едни задокеански приятели имат много пари да връщат и им трябват постъпления през ВПК ;) потриват ръце като бонус да сринат русия и да и цоцат ресурсите (щото са като скакалци от както си създадоха държавицата) ама мисля че тоя път здраво ще ударят на камък...
23
2
 
15
 
! Отговори
до Не познавате Руси преди 2 години
И за какво им беше на руснаците да ядът буболечки, да бъхтят по 16 часа във военните заводи и да ги презира целия цивилизован свят? Явно не им е харесало да имат хубави дрехи, иномарки коли, техника и да ходят на екскурзии по света? Е, направиха своя избор. Без децата на другарите де, те ще си осанат в Западна Европа и САЩ, а гасударите в бункерите. Руснаците да му мислят.
22
7
 
6
 
! Отговори
ДА бе! преди 2 години
В англия вече пресметнаха небивал приход на Русия за тази година. НА кого да вярваме?
21
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците дадоха много жертви, докато се опитваха да запазят максимално много мирното население. Въпреки това ги обвиняват в геноцид и искат да ги съдят. Ще се ядосат и ще извадят големите ракети и ще почнат наред. Тогава ще видите какво значи война.
20
18
 
7
 
! Отговори
През това време... преди 2 години
Страните от ЕС леееко почват да се ориентират в ситуацията със плащанията в рубли.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 "Ураааа - евтини рускини!" Преди 15 години, когато спряха да дават тая информация (защо ли?), в Русия 4% от жените имаха СПИН. Сигурен ли си?
18
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким чака американците .Той ще ги оправи .Русия няма да унищожи Сащ ,но Ким не го слуша главата .Америка няма шанс със С.Корея.С.Корея за 30 г създаде толкова ядрени колкото Сащ,Русия и Китай имат .
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не познавате Русия Познаваме я и това е терористична Русия, която всеки нормален иска да види. Неграмотни, гладни, с промити мозъци и в демографска и икономиеска катастрофа.
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кампанията беше предварително компрометирана от намесата на чеченците.Ислямските главорези нямаха място в Европа,те трябва да се ползват само срещу други ислямисти в Русия.Дано Русия си вземе добър урок за следващите операции.Чеченците нямат място в Еяропа.
15
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На война светци няма! Това е лицето на войната и винаги е било такова. Като искат Байдън и Зеленски да воюват, да воюват и да не се оплакват. Престъпници са всички, които воюват или снабдяват с оръжия. Всички се борят за власт и пари. Ще съдят само загубилите, както е било винаги.
14
3
 
4
 
! Отговори
ОБАЧЕ преди 2 години
Докато Русия е заплашена, във ЕС се развива...
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пигуе (без троловете), зора не е за Украйна, а да се спре руската агресия, преди да стигне западната граница на Украйна. Стигне ли се до там, това вече е 3СВ. Руснаците няма да се ограничат само до там, а ще продължат с Молдава, прибалтийските, Полша... Затова е и това въоръжаване и подаръци за Украйна, само и само да спре до там, преди да се е стигнало до нова световна война.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ураааа - евтини рускини!
11
18
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
я погледнете цените в супера и ще разберете че всичко е 40-50% по скъпо. Рецесията ще е навсякъде а при нас ще е екстремна и с огромна инфлация. Немците тарикатие може да им спре и газта и да умре 50% от индустрията им щото са мнооо умни