Русия заплашена от най-сериозната рецесия от 90-те г.

Войната в Украйна може да задълбочи демографската ѝ криза
5 апр 2022 10:33, Елка Василева
93
Русия заплашена от най-сериозната рецесия от 90-те г.
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън призова руския президент Владимир Путин да бъде съден за военни престъпления. В същото време западните лидери се подготвят за нови икономически санкции срещу Москва на фона на международното възмущение заради твърденията за избиване на мирни граждани от руските войски в Украйна, пише в. "Гардиън".

"Вие може би си спомняте, че бях критикуван за това, че нарекох Путин военнопрестъпник", заяви Байдън. "Е, истината е, че видяхме това да се случва в Буча - той е военнопрестъпник", каза американският президент. "Но ние трябва да съберем информацията. Трябва да продължим да снабдяваме Украйна с оръжията, които са й необходими, за да продължи да се сражава, и трябва да съберем всички подробности, за да има процес за военни престъпления", заяви Байдън, цитиран от "Гардиън".

Още по темата
Украинският президент Володимир Зеленски отиде по-далеч, като каза, че в Буча са били извършени военни престъпления, които ще бъдат "признати от света като геноцид", посочва британският всекидневник.

Войната в Украйна заплашва да задълбочи демографската криза в Русия, пише в. "Файненшъл таймс".

Конфликтът кара квалифицирани работници да напускат Русия и е вероятно да доведе до хиляди жертви, много от тях млади мъже, от които би се очаквало да допринасят за икономиката за десетилетия напред, а това би утежнило последиците от пандемията от коронавируса с причинените от нея жертви.

Тези предизвикателства, наред с тежките западни санкции, които могат да тласнат Русия към най-сериозната й рецесия от началото на 90-те години на миналия век, заплашват да предизвикат продължителни икономически катаклизми в страната, което може да задълбочи проблема с ниската раждаемост, коментира британското издание.

След като не успява да постигне бърза победа във войната или да завземе столицата Киев, Русия насочва вниманието си към отцепническите региони в Източна Украйна. Руските войски също така обстрелват с артилерия големи градове като Харков на север и Мариупол на юг, за да държат украинските сили далеч от фронтовите линии, където руснаците възнамеряват да завземат територии, пише в. "Ню Йорк таймс"

Системното разрушение не носи особени военни ползи, но е част от по-широка стратегия за завземане на източната част на Украйна, казват анализатори и военни служители на САЩ, цитирани от американския всекидневник.

Това е важна цел за Путин. Установяването на контрол върху Донбас на практика би отделило част от Източна Украйна, а руският лидер може да представи това пред своята страна като победа. В същото време руски представители водят мирни преговори, които може да послужат като резервен вариант, ако Русия не постигне решителна победа на бойното поле. Евентуално мирно споразумение, включващо значителни отстъпки от Украйна, би могло да позволи на Путин да обяви, че Москва е изпълнила мисията си, макар руските сили да не са успели да свалят правителството на Зеленски, коментира "Ню Йорк таймс".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
10
 
16
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 2 години
''Ако Китай ги отреже Путин и режимът му, а и Русия са до там. От бедност и глад ще станат на 50 малки княжества. В момента Китай им произвежда всичките стоки на целия руски пазар.'' АКО баба имаше топки, щеше да е дядо! Китай произвежда 90 % от ширпотреба на цялата планета бе, кратунке!
49
6
 
13
 
! Отговори
До а при нас преди 2 години
Това се дължи на факта че в България останаха комунисти да управляват и след 89г. Всички други бивши соц държави са по-добре от нас и то благодарение на това че се отърваха от комунистите и тръгнаха по европейски път. Време е и ние да го направим.
48
11
 
9
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Затова пък колективният запад е заплашен от най-дълбоката рецесия от великата депресия насам!
47
2
 
3
 
! Отговори
Opките са яки преди 2 години
До Анонимен: Това исках да напиша, но ми го цензурираха със звездички. А "елфи" не се цензурира. Това ако не е расизъм в "Днес", здраве му кажи!
46
8
 
16
 
! Отговори
Пенчо Каратолев преди 2 години
Рашаните тепърва ще гризат дървото , мноооооого дебело ще им излезе тая вероломна, завоевателна и братоубийствена война и геноцид над цял един народ! Разрушенията са катастрофални!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До stamat: Факт. *** са яки! И са носители на прогреса в Средиземието, пребиваващо в изостанал феодализъм. А относно "прекрасните елфи", четете Тери Пратчет "Господари и господарки". Там злата им натура е разкрита великолепно!
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво толкова ви е страх от инфлацията, който си спомня 97г знае. Колкото по-скоро се отскубнем от Руските зависимости - газ, петрол и тн толкова по-бързо ще се оправим.
43
9
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
по-добре да си гледаме в нашара паница - инфлация 40-50%, рецесията тепърва ще ни удари, масово инвитро и тн .... ей това е нашата реалнист, няма кво да гледаме в паницата на рашките
42
23
 
14
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
И ся кво се оказа,Ервопа няма да купува руски въглеводороди,за да има повече за сащ.Нищо чудно,да компресират руския газ и да ни го карат за 3на цена.По.връща ми се вече от евроатлантически ценности.
41
2
 
10
 
! Отговори
Hoqsan преди 2 години
До АнонименТи дърва купувал ли си скоро? И там е голямата секира..., но те не спираха да изнасят горите с тирове през граница...
40
5
 
1
 
! Отговори
. преди 2 години
Да бе! Трай коньо за зелена трева!
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - като се радваме, че ще са в рецесия, да не би ние да почнем да живеем по-добре? . 1. Не се радваме че хорицата страдат и са в рецесия. 2. Наистина в България живеем пъти по-добре от колкото руснаците в Русия.
38
1
 
11
 
! Отговори
Кога преди 2 години
ще го видим Путин да кара лада?
37
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние, дали не сме заплашени от същата рецесия. То проблема е в задния ни двор, а ние сме тръгнали дереджето на Русия да берем. И какво, като се радваме, че ще са в рецесия, да не би ние да почнем да живеем по-добре?!
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
европа се развиви много ама много бързо ще премине отопление с дърва в бг градове с какво се отопляват 10 куб. дърва и зимата е изминала да не сме умрели отказ от газ тека е.важно то че санкционираме рус тези ес страни пак купуват газ за рубли вижте прибалтия това са герои отказ от пълен газ.а за народа си не мислят как ще живея че всичко е много скъпо важното санкциите а икономиката че распада важното санкциите да покажем на русия че европа са единни останалото не е важно
35
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Китай ги отреже Путин и режимът му, а и Русия са до там. От бедност и глад ще станат на 50 малки княжества. В момента Китай им произвежда всичките стоки на целия руски пазар.
34
4
 
7
 
! Отговори
до 28 До Пигуе (без преди 2 години
дано да се правиш на ***, а не наистина да не разбираш какво ти казах... прочети пак какво съм написал и опитай да осмислиш кой търси войната (подсказка - вдигна си вноса на руски торове и петрол с над 40% за последният месец)
33
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязвате ли, че вече никой не ще да ни купува дълговете? А разходите няма да намаляват. Оставете Русия и помислете за България малко. Че не ни е много розаво положението.
32
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе незнам в момента Русиш се къпе в пари а САЩ са дигнали вноса на петрол и торове от тях с 50% кои е балъка
31
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бензинът като мине 4лв ще видите пред каква рецесия е изправена България. Има да чакате помощ от ЕС и САЩ.