Европа за първи път нанася удар на енергийния сектор на Русия

ЕС наложи пети пакет санкции: Ембарго на руските въглища и стоп на руските кораби
8 апр 2022 07:00, Елка Василева
110
Европа за първи път нанася удар на енергийния сектор на Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха въвеждане на ембарго върху руските въглища и затварянето на европейски пристанища за руските кораби в рамките на пети пакет от наказателни мерки срещу Русия, съобщи френското ротационно председателство на ЕС, предаде Франс прес.

Още по темата
Санкционният пакет предвижда и забрана на износа на стоки към Русия, по-специално на високотехнологични продукти, на стойност 10 милиарда евро, както замразяване на авоари на няколко руски банки.

Санкциите включват забрана на вноса освен на руски въглища и на дървесина и на водка от Русия, посочва ДПА.
 
Новите санкции ще засегнат също руски бизнесмени, военни и предприятия, свързани с инвазията в Украйна.

Новите мерки бяха предложени от Европейската комисия след откриването на десетки трупове на цивилни миналия уикенд в Буча, което породи вълна от потрес по света и обвинения във военни престъпления срещу Москва, отбелязва Франс прес.

За първи път европейците нанасят удар на енергийния сектор на Русия,  от който са много зависими, особено от природния газ. ЕС внася 45 процента от въглищата си от Русия на стойност 4 милиарда евро на година. Забраната на вноса на руски въглища ще влезе в сила в началото на август, 120 дни след публикуването на новия пакет от мерки, което се очаква да стане по-късно днес в Официалния бюлетин на ЕС.

Списъкът на забранените за внос руски продукти в ЕС също е разширен с някои суровини и критично важни материали за обща стойност от 5,5 милиарда евро на година. Мярката цели да се пресече финансирането на военните усилия на Москва. ЕС затяга също и оръжейното ембарго срещу Русия, решено през 2014 г. след анексията на Крим.

Освен това руски и беларуски превозвачи вече няма да могат да влизат в ЕС, пояснява френското председателство на ЕС в серия от туитове.

Санкциите визират и олигарси, играчи от руската пропаганда и компании, свързани с руската агресия в Украйна.

Предложението на ЕК, предложено на 27-те, предвижда и разширяване на черния списък на ЕС с над 200 имена на физически лица, сред които руски олигарси и двете дъщери на Владимир Путин, както и 18 компании, според документ, с който се е запознала Франс прес. Дъщерите на Путин бяха санкционирани в сряда от Вашингтон.

Олигарси или бизнесмени, близки до Путин, като Олег Дерипаска, Сергей Чемезов, Борис и Игор Ротенберг,Герман Греф фигурират в този документ заради подкрепата си за действия, застрашаващи териториалната цялост на Украйна. Фирма на Дерипаска за армейска превозна техника също е засегната от мерките. Към списъка са включени и десетки представители на така наречените Донецка и Луганска народна република.

Лицата от списъка получават забрана за влизане в ЕС, а авоарите им са замразени.

Списъкът бе създаден след анексията на Крим и включваше преди петия пакет от санкционни мерки имената на 877 души и на 62 компании. Името на Владимир Путин, чиито авоари са замразени, фигурира в него от края на февруари.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
0
 
! Отговори
Анти САЩ ФАШИСТИТЕ преди 2 години
Къв удар бе мишки този удар го усещаме тук в България с тези изкуствено надути цени заради Ковид а сега и войната и това всичко ни е е приготвено от САЩ И ЕВРОБАРДАКА.ПОВЕЧЕТО АТАКИ В УКРАЙНА СА ОТ НАТОВСКИТЕ ФАШИСТИ ЗА ДА ИЗКАРАТ РУСИЯ ЧЕРНА.НЕ НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯ ИЗВРАТЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ВЪН ОТ ТЯХ
68
6
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Тия от европа много лижат и лазят на американците....Русия е страната която по принцип ни е най близка ...умната политици
67
3
 
0
 
! Отговори
Да преди 2 години
Допредстави си ,че наиситна имат високи технологии . Имат ресурси и не са на Китай . Но неграмотните пишат тук за заработване ЕС, я по-сериозно!
66
5
 
0
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Азатова ли си анонимен , защото свършило времето. Ти си най- страхливия и *** човек. Как може анонимен да се сравнява с велик ръководител, който ще опази Русиянонимен
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 85==ХАХАХАХАХАХАХАХАХХААХХААХХААААААААААААААА..............времето ти свърши.
64
8
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Брава ня Европа! Сама копае гробът си !
63
3
 
7
 
! Отговори
До Олд преди 2 години
Ами национализирайте го, отдавна трябваше - не знам как ще се отнесат към това швейцарците, но вие го национализирайте. Те така германците национализираха ГАЗПРОМ, ама се оказа че национализирания е бивша дъщерна фирма на истинския ГАЗПРОМ и е немска собственост :) Давайте, борете се! Ще се справите! Абе, няма ли да пратят по-умни най после?
62
7
 
13
 
! Отговори
КЕ СПРАТ АЕЦИТЕ преди 2 години
Да ви забучим едно питане евроатлантически лъскачи на кожляци-ОТГОВОРЕТЕ ЗАЩО ЮНАЧАГИТЕ ОТ ФАШИНГТОН НЕ НАЛОЖАТ САНКЦИИ ДА НЕ ВНАСЯТ ЯДРЕНО ГОРИВО ЗА ТЕХНИТЕ АЕЦ?ВЕДНАГА,НАУ ЗА ДА СКАПАТ ПУТИН И РУСИЯ?ГРАНДЕ БОНУС ЗА ПЪРВИЯТ ДАЛ ВЕРЕН ОТГОВОР!А КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО ПУТИН НАЛОЖИ САНКЦИИ ЗА ХАМЕРИКАНСКИТЕ АЕЦ?
61
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
zИ така драги ми западни ***, бенина сега е 2 евро в Германия, и скоро ще стане 4. Честито, дано да имате колело
60
2
 
4
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Време е за национализация на Нефтохим.
59
5
 
15
 
! Отговори
До страшно преди 2 години
Когато литър бензин стане 5 лева се надявам вие, цървулаците, най-накрая да слезете от 20 годишните BMW-та и голфове и да се научите, че има и градски транспорт.
58
9
 
19
 
! Отговори
страшно преди 2 години
След няколко месеца ние и запада ще усетим кой на кого е нанесал удар.Особено ние като литър бензин стане 5 лева.Не ни се мисли какви ще са цените на стоките в Европа,Ще стане както в началото на ковида-всеки се спасяваше по единично.Тук ще се умира от мизерия.Дано Европа проумее какво си причинява като изпълнява всичко,което САЩ иска.Те ще са единствените печеливши.
57
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 69 А корабът Русия вече е потънал и е на дъното!
56
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Европа нанася удар .......". Малко ми прилича на - "нанасяне на удар с голо д/уп/е по натопорчен ***" . После електричеството подскочило 5 пъти, парното 4 пъти и т.н. И кой кого е ударил в действителност. И някакви умници ни успокояват - търпете трябва да проявяваме солидарност.
55
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да започнат да забраняват Руски фирми в ЕС. Може да започнат с Лукойл. Така може да си откупим Нефтохим за жълти стотинки и да си го одържавим. После на държавно ниво ще контролираме цената на бензина и дизела!
54
5
 
24
 
! Отговори
КОРАБЪТ ПОТЪВА преди 2 години
Корабът Европа ПОТЪВА!
53
17
 
7
 
! Отговори
Учителя преди 2 години
Сбъдна се пфредсказанието на баба Ванга - "Путин ке се о*се*ре!"
52
2
 
21
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
Империя на злото има, да, и нейното име е Съединени Американски Щати.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 64Само Европа САЩ вече отмени някои от енергиините си санкции тихомълком
50
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май журналистите нещо са се объркали в заглавието. Правилното е "Русия за първи път нанася удар на енергийния сектор на Европа"