Лондон разследва предполагаема химическа атака в Украйна

Русия отрича да е извършвала военни престъпления
Обновена: 12 апр 2022 08:29 | 12 апр 2022 08:25, Анисия Иванова
109
Лондон разследва предполагаема химическа атака в Украйна
Снимка: БГНЕС

Великобритания проверява твърденията за химическа атака в обсадения от руските въоръжени сили украински град Мариупол, каза британската министърка на външните работи Лиз Тръс, цитирана от Франс прес.

Пристанището на Азовско море има стратегическо значение. Градът е обсаден от повече от един месец и постъпват съобщения за катастрофална хуманитарната ситуация там.

Още по темата

"Информации сочат, че руските сили може да са използвали химически агенти при нападение срещу населението на Мариупол. Работим спешно с нашите партньори, за да проверим (тези сведения)", написа Тръс в Туитър. Тя подчерта, че всяка употреба на химически оръжия "би представлявала брутална ескалация в този конфликт, и ние ще потърсим отговорност от (руския президент Владимир) Путин и неговия режим".

Украинската депутатка Иванна Климпуш обвини Русия, че е използвала "неизвестно вещество" в Мариупол, където няколко човека получили дихателна недостатъчност. "Твърде вероятно химически оръжия", написа тя в Туитър.

По-рано отрядът "Азов", който отбранява Мариупол, каза, че руски дрон е разпръснал "токсично вещество" върху военни и цивилни в града. В резултат няколко души получили респираторни и неврологични проблеми.

Франс прес отбелязва, че не може да провери тези твърдения по независим път.

Украинските информации за възможна употреба на химически оръжия в Мариупол дойдоха в момент, когато руските сили изглежда са на път да установят контрол върху града.

Украйна не разполага с оръжията, които са й нужни, за да спаси Мариупол, заяви късно вчера украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че сепаратистите в Източна Украйна от седмици водят с руска подкрепа ожесточени боеве с украинските сили за стратегически важното пристанище.

Вчера ръководителят на провъзгласената от бунтовниците Донецка народна република Денис Пушилин обяви, че градът е превзет. Командващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний обаче каза, че връзката с бойците, които отбраняват Мариупол, не е прекъсната, съобщи БТА.

Западни военни експерти от своя страна констатират, че руските сили напредват в условията на градски боеве.

Русия отрече да е извършвала военни престъпления по време на военната си операция в Украйна..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
ЕСПОР ЦАР на БОСПОР преди 2 години
Такова е истинското име и титла на Кана Сюбиги Апарух открито по негови вещи а по вещите на баща му открити на друго място пише:Християнският ПАТРИЦИЙ КОУБРАТ.........БОСПОРСКОТО ЦАРСТВО за кратко е ИМПЕРИЯ начело с обявилия се за пряк наследник по род на Кир Велики:МИТРИДАТ ШЕСТИ които спретва троянска война на лъжците от Рома в днешна Турция воювайки срещу Рим с ПРОТИВООТРОВАТА която имал да се излекуват от ОТРОВНОТО вълче мляко Ромул и Рем ОБЯВЯВАЙКИ РИМЛЯНИТЕ ЗА ЛЪЖЦИ......НА ЗАПАД НИЩО НОВО
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, дим от горящи гуми!
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станаха предвидими.Буча,Криматорск сега хим атака.Най лошото е че си вярват
23
2
 
24
 
! Отговори
аз преди 2 години
Щом Лондон разследва резултата е ясен. Още чакаме доказателствата за Новичок
22
16
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Рашистите се имат за наследници на Византия, и като такива отровата си им е нещо насъщно като въздуха и водата за всяко живо същество.
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дотук всичките им постановки се разтвориха в небитието. Купищата трухпове на цивилни, изнасилените украинки и прочие измишльотини. Спрете се за малко да произвеждате западни лъжи, че вече и вашите хора не ви вярват.
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИСШИ ОФИЦЕРИ ОТ НАТО В ПОДЗЕМИЕТО ЯМА В АЗОВСТАЛ В МАРИУПОЛ ПЛЮС СЕКРЕТНО СЪОРЪЖЕНИЕ НА НАТО PIT-404 И СЕКРЕТНА НАТО БИО ЛАБОРАТОРИЯ С БИОЛОГИЧНИ ОРЪЖИЯ. МАКРОН, БОРИС ДЖОНСЪН И НЕХАМЕР УГОВАРЯТ ПУТИН ДА ОСВОБОДИ НАТОВЦИТЕ БЕЗ АРЕСТ И ТАЙНО! ЗАПАДНЯЦИТЕ ИСКАТ ОТ ЗЕЛЕНСКИ САМО ЕДНО ДА НЕ СЕ РАЗКРИВА СЪЩНОСТТА НА ТОВА, КОЕТО СА ПРАВИЛИ ОТ 2014 НАСАМ!
19
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските окупатори ще бъдат осъдени от историята, а връзките на русия с украйна ще бъдат скъсани за няколко поколения, руснаците сам направиха така, че да ги намразят, да се сърдят на путлера си.
18
5
 
24
 
! Отговори
Калашников преди 2 години
Всичко е предполагаемо ! Ами нека се докажат поне някои от тези клевети и постановки и тогава афиширайте обвинения ! Защо веднага не заминаха независими комисии от експерти , а само скалъпено видео ни показваха ?! Долна фашистка западно - американска пропаганда !!!
17
2
 
23
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 2 години
Ахааа!То е нещо дето само се предполага, но вече знаем кой, къде и какво е извършил и го разследваме сериозно!Мало-умни загубеняци западни!
16
4
 
9
 
! Отговори
Ако преди 2 години
руснаците действително използват БОВ, то едва ли ще води само до такива леки оплаквания.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Животът на натовска св'ня в азовстал има по-мака стойност от живота на канална хл'барка!
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като в Ирак... Лондон ВИНАГИ лъже!
13
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво има да се предполага. То си беше очаквано.
12
1
 
23
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Ай де почна ново шоу.
11
2
 
20
 
! Отговори
Тръс преди 2 години
Ще изтръси поредната нагла клевета.
10
4
 
1
 
! Отговори
Позорът Гешев преди 2 години
Главният прокурор Гешев вкарва в психиатрия за лечение хомосексуалисти защото били позор за България и Европа!
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая кокона, ако се появи в Украйна всякакви химически атаки стават излишни. Изглежда по-отровно и от ужасния новичок, който както знаем е толкова смъртоносен, че не можа да умори Скрипал, А какво стана със Скрипал като отворихме дума? Къде е този борец за свобода и човешки правдини?
8
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да ви мине номера.Азовци ще си платят
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия само химически атаки им се привиждат. Така беше в Ирак и в Сирия. Сериозно ли ни мислят за толкова наивни, та някой да се върже на такава обработка? При това, забележете,-предполагаема химическа атака????