Лондон разследва предполагаема химическа атака в Украйна

Русия отрича да е извършвала военни престъпления
Обновена: 12 апр 2022 08:29 | 12 апр 2022 08:25, Анисия Иванова
109
Лондон разследва предполагаема химическа атака в Украйна
Снимка: БГНЕС

Великобритания проверява твърденията за химическа атака в обсадения от руските въоръжени сили украински град Мариупол, каза британската министърка на външните работи Лиз Тръс, цитирана от Франс прес.

Пристанището на Азовско море има стратегическо значение. Градът е обсаден от повече от един месец и постъпват съобщения за катастрофална хуманитарната ситуация там.

Още по темата

"Информации сочат, че руските сили може да са използвали химически агенти при нападение срещу населението на Мариупол. Работим спешно с нашите партньори, за да проверим (тези сведения)", написа Тръс в Туитър. Тя подчерта, че всяка употреба на химически оръжия "би представлявала брутална ескалация в този конфликт, и ние ще потърсим отговорност от (руския президент Владимир) Путин и неговия режим".

Украинската депутатка Иванна Климпуш обвини Русия, че е използвала "неизвестно вещество" в Мариупол, където няколко човека получили дихателна недостатъчност. "Твърде вероятно химически оръжия", написа тя в Туитър.

По-рано отрядът "Азов", който отбранява Мариупол, каза, че руски дрон е разпръснал "токсично вещество" върху военни и цивилни в града. В резултат няколко души получили респираторни и неврологични проблеми.

Франс прес отбелязва, че не може да провери тези твърдения по независим път.

Украинските информации за възможна употреба на химически оръжия в Мариупол дойдоха в момент, когато руските сили изглежда са на път да установят контрол върху града.

Украйна не разполага с оръжията, които са й нужни, за да спаси Мариупол, заяви късно вчера украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че сепаратистите в Източна Украйна от седмици водят с руска подкрепа ожесточени боеве с украинските сили за стратегически важното пристанище.

Вчера ръководителят на провъзгласената от бунтовниците Донецка народна република Денис Пушилин обяви, че градът е превзет. Командващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний обаче каза, че връзката с бойците, които отбраняват Мариупол, не е прекъсната, съобщи БТА.

Западни военни експерти от своя страна констатират, че руските сили напредват в условията на градски боеве.

Русия отрече да е извършвала военни престъпления по време на военната си операция в Украйна..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
8
 
! Отговори
кадафи и садам преди 2 години
верваме ви. както българите ви поверваха за демокрацията, капитализма, добруването... наглосаксконски кръвосмешаници и поданици на великопакистания. боли ли в дупинциту от златната рубла. ко ши стаа с вашата тоалетна хартия. целият свят ви мрази. до последното кръвосмешано рижаво копеуе путин, до последното.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад има нещо сбъркано.Вместо Франция да разследва химически оръжия(Първа тя пострада от тях в ПСВ) а не криминалета от Англия, в Хохлия.Англичаните (който са спецове по криминалистика-Титаник) ще разследват за химически оръжия а французите за криминалните убийства в Буча.То е ясно че клана Байдън ще плати.Но дали ще е в интерес на истината?Или(пак по Нюланд) ще е майната им на хохлите.Дето се вика пак с"крокодилски сълзи"на очи ще се оплачат милиони човешкисъдби.
44
0
 
21
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Това същия екип ли ще е дето "откри" химическите лаборатории на Садам .... или химическото оръжие на Кадафи ?
43
1
 
14
 
! Отговори
Шърлок Али Абу Холмс преди 2 години
А какво ли стана с жертвата на химическа атака Скрипал, дето беше мистериозно отровен в Солзбъри... мистериозно излекуван с парацетамол и още по мистериозно ИЗЧЕЗНА та никой не го е виждал от тогава ..... Толкова русофоби го чакаха да се появи... да каже как опитните английски лекари от индийски произход са го спасили и гневно за изппсува лошавия Путтин и с месеци да разказва по медиите как комунистите са се опитали да го отровят....
42
15
 
2
 
! Отговори
Промяната преди 2 години
Тук гъмжи от путинофили
41
2
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е СВЯТА преди 2 години
НЕРОН ПЪРВИ според самите римляни подготвял грандиозен поход за завладяването на Боспорското тогава НЕСЪЩЕСТВУВАЩО царство да излови възкръсналите Митридат Шести и Исус Христос с техните Християнски подпалвачи на Рим.............Докато бил жив МИТРИДАТ ШЕСТИ воювал в МАЛА АЗИЯ срещу Рома с неговата ПРОТИВООТРОВА за бебета които се кърмят с доказано отровното за тях мляко от въпчица...........ЕСПОР ОТ Боспор Е ИСТИНСКОТО ИМЕ НА Аспарух!НОСТРАДАМУС ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ЧУМА ИМАЛ И ПРОЧИЕ
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как е разследва. Като получава инфо само от Азов ли или има и представители на място.
39
2
 
21
 
! Отговори
Чарлз Дикенс преди 2 години
Крадецът вика "Дръжте крадеца!" Този израз обикновено се свързва с един епизод от романа "Оливър Туист" на Чарлз Дикенс. Епизод, който добре илюстрира общоизвестния факт, че когато англичани преследват някакъв интерес, няма престъпление, което те не могат да извършат и след това да го припишат другиму.
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и как разследват, дистанционно, онлайн? хахахаха или чакат АЗОВ да им кажат. Запада е паднал толкова ниско, и който не го вижда или е сляп или е малкоуумен.Още ли търсят на Садам химическото оръжие? и това след като унищожиха една държава и умряха над 1 млн цивилни.
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борис беше там оня ден, да не Пррръднал случайно? Да го разследват него
36
4
 
2
 
! Отговори
Еспор,Боспор=Българи преди 2 години
След пожара в РОМА е препълнено със стотици хиляди бездомници които твърдят че град Рома е подпален на датата 6.7. от МИТРИДАТ ШЕСТИ и неговия шеф на тайните мъдреци Исус Христос и Дванайсете Апостоли като за доказателство твърдят че той е ШЕСТИ и се подписал за пожара макар от векове да бил умрял..................бездомниците упорито твърдяли че няма никакви юдеоевреи в Римската империя и техните римски управляващи нагло ги лъжат че има...Врагът с ПРОТИВООТРОВАТА Митридат ШЕСТИ суперстар отново
35
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия руснаци са пълни исруди - съсипаха една суверенна държава само заради егото на един луд комсомолец
34
2
 
18
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Какво стана с "предполагаемите химически оръжия" в Ирак
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миризмите в Мариопул са от осирането на АзовАвстрийския Канцлер е на посещение в Москва след като се срещна със Зеления uguoт в Киев."Застудяването"(и в преносен смисъл)охлади мераците на Запада и пълзенето започнаКой ще е следващия?Макрон или Льо Пен е въпросът(за да се размразят отношенията ЕС - Русия)Във Вашингтон гадаят на боб от какво могат да спечелят повечеОт Импийчмънт или от бизнеса с газ?И дали "зеления гущер"от крокодил няма да се превърне в кафяво гущерче.(няма аналогия с фашизма)
32
1
 
25
 
! Отговори
Хайли лайкли преди 2 години
Ако разследването ще е като за "новичока", значи ще се насладим на поредният хумористичен спектакъл на британските служби.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и за хилядите нахапани от руските войници вампири да се спомене
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак подхванаха любимата им тема с отровите. Прочетете и други книжки, не само Агата Кристи.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕСПОР ЦАР на БОСПОР Нещо леко хлопа май, а?
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да я Тръс не чу мата дано.
27
1
 
21
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
САМО ВИЕ СИ ВЯРВАТЕ !!! НИЕ ПОМНИМ ИРАК , ПОМНИМ И ЗАЩО НАПАДНАХТЕ С АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ !!!