Лондон разследва предполагаема химическа атака в Украйна

Русия отрича да е извършвала военни престъпления
Обновена: 12 апр 2022 08:29 | 12 апр 2022 08:25, Анисия Иванова
109
Лондон разследва предполагаема химическа атака в Украйна
Снимка: БГНЕС

Великобритания проверява твърденията за химическа атака в обсадения от руските въоръжени сили украински град Мариупол, каза британската министърка на външните работи Лиз Тръс, цитирана от Франс прес.

Пристанището на Азовско море има стратегическо значение. Градът е обсаден от повече от един месец и постъпват съобщения за катастрофална хуманитарната ситуация там.

Още по темата

"Информации сочат, че руските сили може да са използвали химически агенти при нападение срещу населението на Мариупол. Работим спешно с нашите партньори, за да проверим (тези сведения)", написа Тръс в Туитър. Тя подчерта, че всяка употреба на химически оръжия "би представлявала брутална ескалация в този конфликт, и ние ще потърсим отговорност от (руския президент Владимир) Путин и неговия режим".

Украинската депутатка Иванна Климпуш обвини Русия, че е използвала "неизвестно вещество" в Мариупол, където няколко човека получили дихателна недостатъчност. "Твърде вероятно химически оръжия", написа тя в Туитър.

По-рано отрядът "Азов", който отбранява Мариупол, каза, че руски дрон е разпръснал "токсично вещество" върху военни и цивилни в града. В резултат няколко души получили респираторни и неврологични проблеми.

Франс прес отбелязва, че не може да провери тези твърдения по независим път.

Украинските информации за възможна употреба на химически оръжия в Мариупол дойдоха в момент, когато руските сили изглежда са на път да установят контрол върху града.

Украйна не разполага с оръжията, които са й нужни, за да спаси Мариупол, заяви късно вчера украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че сепаратистите в Източна Украйна от седмици водят с руска подкрепа ожесточени боеве с украинските сили за стратегически важното пристанище.

Вчера ръководителят на провъзгласената от бунтовниците Донецка народна република Денис Пушилин обяви, че градът е превзет. Командващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний обаче каза, че връзката с бойците, които отбраняват Мариупол, не е прекъсната, съобщи БТА.

Западни военни експерти от своя страна констатират, че руските сили напредват в условията на градски боеве.

Русия отрече да е извършвала военни престъпления по време на военната си операция в Украйна..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
23
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Тази война виждам че ще завърши с ядрени гъби над Русия и Беларус,и така ще се ликвидира Джуджето и неговите убийци.
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато англосаксонската пропаганда лъже, че имаш сестра, как да докажеш, че нямаш сестра?!
64
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До j "оказва се, че сателитът, който уж е заснел труповете в последните 10 дни на руското присъствие в града, е бил над района два пъти - на 28.02 и на 01.04-" Ако знеше как летят сателитите, щеше да знаеш, че ако е бил над района два пъти в рамките на три дни, е бил още 5 пъти в рамките на предните 15 дни, но по принцип на русофилите мисленето трудно им се удава.
63
1
 
29
 
! Отговори
жоро преди 2 години
Лицемерието на западните политици няма край!!!Никой не мисли за собственният народ в само да угоди на американците които за пореден пьт правят пачки от войната!!!
62
1
 
11
 
! Отговори
Каракочев преди 2 години
Тия са големи химици.
61
1
 
33
 
! Отговори
джо преди 2 години
Англичаните друго не могат да измислят, тази лелка не спря да измисля небивалици.Сигурно ще открият новичок. Ето какви хора ни водят за носа в тъмното.
60
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямата грешка на руснаците е че се мислят за по-големи химици от британците. Всеки път британците ги хващат по бели гaщи. И този път ще ги сбарат на местопрестъплението.
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До j Оказа се че колкото и да търсите под вола теле няма и няма да намерите. Ето това се оказа.
58
3
 
33
 
! Отговори
Карандаш преди 2 години
Колкото пъти стане въпрос за химически оръжия или отрови все британците са вътре - Ирак, Сирия, Георги Марков, Скрипал, Абрамович, сега Мариупол... Случаеност? Едва ли!
57
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента случайна двойка да намери доказателствата в някой лондонски парк.
56
3
 
26
 
! Отговори
j преди 2 години
Вчера се появи статия в турски вестник, която прави ретроспекция на събитията в Буча..... оказва се, че сателитът, който уж е заснел труповете в последните 10 дни на руското присъствие в града, е бил над района два пъти - на 28.02 и на 01.04- т.е два дни след изтеглянето на руснаците. В тази връзка, уж използването на хим оръжия, вероятно е поредната партенка на хохлите. Както се казва, преди четяхме сайтове за вицове, а сега UNIAN
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко дози новичок са нужни, за да отровят един Скрипал? Ама вие пък го спасихте. Така казвате. Сега да спасите и натровените в украйна. Но първо трябва да откриете поне един.
54
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има си хас Русия да си признае за военни престъпления. Горбачов си призна за Катин и това беше първото и последно признание. След това признание Горбачов беше обявен за предател и виновник за краха на най-светлия нечовешки строй комунизма.
53
0
 
13
 
! Отговори
иконом Джон преди 2 години
Лъжа сър!
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако на лъжата краката се скъсяват след всяка лъжа, а носовете им растат,(по аналогия с Пинокио),на Запад скоро ще започнат да се тътрят по задните си части вместо да ходя с крака и няма да могът да се здрависват защото носовете им ще им пречат.Пък да не отварям дума за рогите им,изникнални са им дяволски,които не им пречат да сдушват един друг.
51
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам НАТО да опъне с Томахавки примерно ростов и тогава мАскФа да търси доказателства че НАТО са стреляли! Това ще се случи!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ин ги лиз Тр ъц ще освободи Ростов на Дон.
49
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не журналистите, а някой кол център на биг тек.
48
0
 
14
 
! Отговори
L. преди 2 години
Аз не можах да разбера защо ми бе изтрит коментара - "моуст-лайкли ли ще са изводите"? Ако и журналистите вече не ценят другата гледна точка, значи не са никакви журналисти. Или както казва мой приятел - вече проституцията е по-почтена професия.
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както САЩ атакуваха Ирак по повод ядрено оръжие което имал. - и от къде знаеха, че има ядрено оръжие? - отговор: ( защото си пазят касовия бон). Въоражават ги после да има причина да ги разбият ама тоя път май няма да им се получи.