Появиха се кадри и видео от потъващия "Москва": Коя версия е истинската?

Военни експерти са на мнение, че корабът е ударен от ракети
19 апр 2022 10:11, Нели Христова
240
Появиха се кадри и видео от потъващия "Москва": Коя версия е истинската?
Снимка: Twitter

Драматични снимки и видео, показващи руския военен кораб "Москва", преди да потъне миналата седмица, се появиха онлайн.

Още по темата

Корабът във видеото и изображенията съответства на формата и дизайна на ракетния крайцер.

Русия казва, че пожар на борда е причинил експлозия на боеприпаси и корабът е потънал, докато е бил теглен при буря. Украйна твърди, че го е потопила с ракети.

Новите изображения не подкрепят веднага твърденията на нито една от страните, но едно е ясно - няма признаци за буря в момента, в който "Москва" започва да гори.

Какво показват видеото и изображенията?

Твърди се, че изображенията са направени на 14 април, ден след като Украйна съобщи, че е ударила военния кораб.

Трисекундният видеоклип - вероятно направен от спасителна лодка - показва "Москва" в далечината, горящ силно от левия й борд.

Отдясно се вижда влекач, вероятно руски Шахтер.

Може да се види дим, който излиза от кораба, като част от надводния борд е силно повредена.

На една снимка се виждат и дупки в други части на надводния борд, което предполага, че военният кораб е поел значително количество вода.

Също така изглежда, че всички спасителни лодки на кораба са били разгърнати.

Има ли повече подробности за причината?

Украйна казва, че е ударила успешно Москва с две наскоро въведени украински ракети "Нептун".

Неназовани американски служители заявиха пред американски медии, че вярват на украинската версия.

Русия твърди, че "Москва" е бил повреден след експлозия и впоследствие потънал поради "бурно море".

BBC показва кадрите на трима военноморски експерти, които се съгласяват, че щетите изглеждат в съответствие с ракетна атака. Джонатан Бентам от Международния институт за стратегически изследвания заключи, че корабът на изображенията със сигурност е крайцер от клас "Слава" и "вероятно е "Москва".

Бентам казва, че видимите щети, нанесени от крайцера, изглеждат така, сякаш са били причинени от ракетна атака с с "Нептун", но подчерта, че не е възможно да се изключат и други причини на този етап.

"Димните следи по левия борд изглежда са близо до ватерлинията. Това може да означава, че са спускащи се по море ракети, каквито са ракетите "Нептун", обяснява Бентам.

Изтичане на гориво

Друг експерт, контраадмирал Крис Пари, който преди това командва разрушител на Кралския флот, казва пред BBC, че е сигурен, че щетите са причинени от ракетен удар.

"Можете да видите много назъбен взривен борд на кораба", обяснява контраадминистратор Пари. "Ако беше вътрешна експлозия, щяхте да видите покритието да стърчи навън, а не навътре. Но това предполага проникване и последваща експлозия. Без съмнение е ударен от една или две ракети."

Бившият командир на НАТО казва, че едно от обясненията за обширните щети от дим е, че ракетите, съхранявани на борда, са били пробити при удар, а горивото им е изтекло по палубите на кораба, причинявайки опустошителен пожар.

"Виждате, че палубите са напълно изкривени, целият кораб изглежда като изгорял. Мисля, че горивото е преминало по палубите, дори надолу по задния край", предполага той.

Взривяващи се боеприпаси

Друг военен експерт, Сидхарт Каушал от Кралския институт за обединени служби, отбелязва пред BBC, че основната зона на щети от огън е "където са боеприпасите за корабните зенитни оръдия".

"Една работна хипотеза е, че пожар, започнал от първоначалния удар, е изпарил боеприпасите от зенитните оръдия", казва Каушал.

Въпреки че условията могат да варират в различно време, във видеото няма нищо, което да потвърди първоначалното твърдение на Кремъл, че "Москва" е потънала поради бурни условия.

Преди потъването руското министерство на отбраната излезе с изявление, в което се казва, че "корабът е сериозно повреден. Целият екипаж е евакуиран".

BBC не успява да провери твърденията.

Русия също не е признала, че има жертви. В събота руското министерство на отбраната публикува кадри, показващи това, което определи като екипажа на "Москва" на парада в кримския пристанищен град Севастопол.

Военният кораб с 510 души екипаж беше оглавил военноморското нападение на Русия срещу Украйна, което го превърна във важна символична и военна цел.

По-рано в конфликта "Москва" придоби известност, след като призова украинските гранични войски, защитаващи Змийския остров в Черно море, да се предадат - на което запомнящо бе отговорено със съобщение за отказ, което свободно се превежда като "върви по дяволите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "Умнико Бурята е била през ноща." Няма регистрирана буря в тази част на Черно море от метеорологичните спътници. Боби и руските лъжци си мислят, че още сме в 19 век и могат да си съчиняват разказ по въображение.
122
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно самозапален ми изглежда. Не се връзвайте на пропагандата на нацистите. Руската армия е най-силната в целия свят.
121
2
 
1
 
! Отговори
Наци пропаганда преди 2 години
Това е фейк не е крайцера....
120
2
 
6
 
! Отговори
НАЙ НАЙ НАЙ преди 2 години
На рашките лодките са най убави, небето е най синьо а мурету най черно! Руския болен , най здравия болен на света!
119
2
 
2
 
! Отговори
Турско робство СССР преди 2 години
Изчезни американско герберско гейчеееее идииии ми на уяяяя ***.
118
8
 
5
 
! Отговори
До плюещите Русия преди 2 години
Добре де. Може и наистина да са го ударили с ракети. Все пак е война ! Обаче Украйна остана без ВМС и ВВС, Почти без бронирани машини и заводи за тяхното производство и поддръжка, петролните депа горят, базите на чуждите наемници са изпарени (заедно с тях) а украинската групировка в Донбас ще бъде обкръжена и съдбата им ще бъде като на шеста армия при Сталинград и батальона Азов попаднали в котел в Мариупол ! След всичко това как (и с какво) смятат да се бият нацистите ?! Zа Родину !
117
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Вече е твърде късно либе за китка. Он утонул. Конец фильма.
116
0
 
9
 
! Отговори
Начи преди 2 години
Това с бурното море изтрепа и рибата наоколо. То бива, бива руска та. По ти я, ама така не бива. А спомняте ли си Матиас Рус дето кацна с честната на червения площад през 1981 и който каза - мислех да кацна в кабинета на Брежнев но прозорецът беше затворен. Та от тогава до сега военната машина на раша е куп ръждясало желязо. Опитите за съживяването и от пияни мужици водят до резултата Масква.
115
0
 
2
 
! Отговори
Франсе преди 2 години
А нали беха кихнали пари за два французойски Мистраля, но не ги огря. Язък. Върнаа им денгите и бизнесът се разтури.
114
0
 
3
 
! Отговори
6557454 преди 2 години
Знаете ли кое нещо е голямо, грозно, с остри ръбове и реже всичко на три части? Руска машина за рязана на четри части :D
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Коя версия е истинската" Това вече стана риторичен въпрос, тъй като руснаците винаги лъжат. Снимките и видеото само го доказват още веднъж.
112
1
 
8
 
! Отговори
Разочарован преди 2 години
И това е Путинский флагман, който ще брани Блатная от набезите на Чичо Сам и НАТО? Майкааа. Забрави! Това, подводно в момента корито, трябва да бъде защитавано, камо ли да брани Матушката и Чьорное море.
111
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дървеното кориту на Колумб трабва да е било много по добро от москвича при лоши условия щом е стигнал с него ХАМЕРИКА !
110
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С ракети Нептун ги удариха, а би трябвало да ги засичат съвременните технологии. Това разбира се не се отнася за руската военна "машина". Там все още са в средата на 50те години на 20в. Таз година 9 май ще го празнуват с парад на инвалидните колички.
109
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно къде видя дупки по корпусът от ракети тоя експерт? Сравнявам ги със снимки на подобни кораби ударени от крилати ракети. Пробойните са с размери около 15 кв/м. В някой случаи се вижда ясно разрушения във самият корпус.Тва изглежда просто изгоряло.Запалила се е старата барака трябваше да го направят музей не да се излагат с 50 годишен кораб
108
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СССРаре ти да отиваш на мама си в ***.лерската шУН.да. ***
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Москвича, чини ми се е изтребил поичи от своите !
106
2
 
6
 
! Отговори
дядя Иван преди 2 години
Е съвсем ясно си се вижда на видеото, че става въпрост за чист щорм
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как са гмурна москвича ? С мyтpaта нагоре или надоле ?
104
1
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До СССР: С този СССР може да ми правиш вятър само на онази работа. Бегай се скрий някъде пиш леме.