Появиха се кадри и видео от потъващия "Москва": Коя версия е истинската?

Военни експерти са на мнение, че корабът е ударен от ракети
19 апр 2022 10:11, Нели Христова
240
Появиха се кадри и видео от потъващия "Москва": Коя версия е истинската?
Снимка: Twitter

Драматични снимки и видео, показващи руския военен кораб "Москва", преди да потъне миналата седмица, се появиха онлайн.

Още по темата

Корабът във видеото и изображенията съответства на формата и дизайна на ракетния крайцер.

Русия казва, че пожар на борда е причинил експлозия на боеприпаси и корабът е потънал, докато е бил теглен при буря. Украйна твърди, че го е потопила с ракети.

Новите изображения не подкрепят веднага твърденията на нито една от страните, но едно е ясно - няма признаци за буря в момента, в който "Москва" започва да гори.

Какво показват видеото и изображенията?

Твърди се, че изображенията са направени на 14 април, ден след като Украйна съобщи, че е ударила военния кораб.

Трисекундният видеоклип - вероятно направен от спасителна лодка - показва "Москва" в далечината, горящ силно от левия й борд.

Отдясно се вижда влекач, вероятно руски Шахтер.

Може да се види дим, който излиза от кораба, като част от надводния борд е силно повредена.

На една снимка се виждат и дупки в други части на надводния борд, което предполага, че военният кораб е поел значително количество вода.

Също така изглежда, че всички спасителни лодки на кораба са били разгърнати.

Има ли повече подробности за причината?

Украйна казва, че е ударила успешно Москва с две наскоро въведени украински ракети "Нептун".

Неназовани американски служители заявиха пред американски медии, че вярват на украинската версия.

Русия твърди, че "Москва" е бил повреден след експлозия и впоследствие потънал поради "бурно море".

BBC показва кадрите на трима военноморски експерти, които се съгласяват, че щетите изглеждат в съответствие с ракетна атака. Джонатан Бентам от Международния институт за стратегически изследвания заключи, че корабът на изображенията със сигурност е крайцер от клас "Слава" и "вероятно е "Москва".

Бентам казва, че видимите щети, нанесени от крайцера, изглеждат така, сякаш са били причинени от ракетна атака с с "Нептун", но подчерта, че не е възможно да се изключат и други причини на този етап.

"Димните следи по левия борд изглежда са близо до ватерлинията. Това може да означава, че са спускащи се по море ракети, каквито са ракетите "Нептун", обяснява Бентам.

Изтичане на гориво

Друг експерт, контраадмирал Крис Пари, който преди това командва разрушител на Кралския флот, казва пред BBC, че е сигурен, че щетите са причинени от ракетен удар.

"Можете да видите много назъбен взривен борд на кораба", обяснява контраадминистратор Пари. "Ако беше вътрешна експлозия, щяхте да видите покритието да стърчи навън, а не навътре. Но това предполага проникване и последваща експлозия. Без съмнение е ударен от една или две ракети."

Бившият командир на НАТО казва, че едно от обясненията за обширните щети от дим е, че ракетите, съхранявани на борда, са били пробити при удар, а горивото им е изтекло по палубите на кораба, причинявайки опустошителен пожар.

"Виждате, че палубите са напълно изкривени, целият кораб изглежда като изгорял. Мисля, че горивото е преминало по палубите, дори надолу по задния край", предполага той.

Взривяващи се боеприпаси

Друг военен експерт, Сидхарт Каушал от Кралския институт за обединени служби, отбелязва пред BBC, че основната зона на щети от огън е "където са боеприпасите за корабните зенитни оръдия".

"Една работна хипотеза е, че пожар, започнал от първоначалния удар, е изпарил боеприпасите от зенитните оръдия", казва Каушал.

Въпреки че условията могат да варират в различно време, във видеото няма нищо, което да потвърди първоначалното твърдение на Кремъл, че "Москва" е потънала поради бурни условия.

Преди потъването руското министерство на отбраната излезе с изявление, в което се казва, че "корабът е сериозно повреден. Целият екипаж е евакуиран".

BBC не успява да провери твърденията.

Русия също не е признала, че има жертви. В събота руското министерство на отбраната публикува кадри, показващи това, което определи като екипажа на "Москва" на парада в кримския пристанищен град Севастопол.

Военният кораб с 510 души екипаж беше оглавил военноморското нападение на Русия срещу Украйна, което го превърна във важна символична и военна цел.

По-рано в конфликта "Москва" придоби известност, след като призова украинските гранични войски, защитаващи Змийския остров в Черно море, да се предадат - на което запомнящо бе отговорено със съобщение за отказ, което свободно се превежда като "върви по дяволите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците премълчават факти около потъването. Ако има ядрени бойни глави на дъното на морето е редно да наддадът вой и да осигурят достъп за спасителна операция по обезвреждането на атомните боеприпаси на дъното на морето.
162
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти сигурно украинците са взривили кораба Москва. Дано руснаците са имали време освен екипажа да евакуират и ядрените ракети.
161
3
 
11
 
! Отговори
До Боби преди 2 години
НАпиши в Гугъл: "Медведев наредил спътникът "Старлинк" да бъде унищожен" Тогава ще ти стане ясно, че Москва е признала че кораба е потопен от украински ръкети със сателита на Мъск Старлинк. Язък колко много глупости си изписал, рядко може да се види човек, който пази като Матросов на амбразурата руските лъжи, които всеки ден се разплитат и ставаш все по смешен.
160
0
 
7
 
! Отговори
До Боби преди 2 години
Стига и вярвал на руснаците, първо казаха, че запада лъже и че няма да нападат Украйна, дни след това я нападнаха, после лъгаха, че нямало трупове в Буча като си тръгвали, обаче сателитни снимки от буча показват същите трупове 3 седмици преди руснаците да напуснат. И накрая руснаците признаха за кораба, защото заплашиха да свалят сателита на Мъск, защото чрез неговите данни, ракетите нептун са били насочени за да потопят кораба Москва, за това язък за всички точки които си писал.
159
0
 
6
 
! Отговори
Stormbringer преди 2 години
Точно това се опитвам да им подскажа, за да сменят варианта "буря" с нещо друго, защото не само времето е било ясно и НЕветровито, но е нямало никакво вълнение.
158
0
 
1
 
! Отговори
Главно Джудже преди 2 години
Нещо сме се разминали по прогнозата за времето, която се наблюдава от мощни сателити и ВСИЧКО се вижда и се знае. Освен това не говорим за прогноза, а за данни, които се съхраняват. ;)
157
0
 
3
 
! Отговори
До Боби преди 2 години
Само остава да разясниш защо руснаците казаха, че москва е потънала по време на буря а тука се вижда, че буря няма! Това е маааалка подробност, но някак си доказва, че некой "леко" лъжат! :) Та? Дай опревержение на изказа на москва, че москва е потънала по време на буря!
156
0
 
7
 
! Отговори
Габарит Масквич преди 2 години
Веднъж показах на щатски реднек какви съветски леки коли карахме навремето. На една от снимките се виждаше ясно как въртя манивелата, за да стартирам двигателя на Масквича. УСАнякът се оклещи и каза, че много приличам на дядо си. Всъщност дядото бях аз, а годината не 1945, а 1985. Твай техниката. Така и с "Масква"и всичко останало.
155
0
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи това, че москва е ударена с ракета е беспорно! Потвърждение имаше още в момента в който руснаците почнаха да обстрелват киев! това стана веднага след като москва зе, че потъна! И си беше нещо като отмъщение! Това е положението! Работата е там, че таз война се виде, че руснаците няма да я спечелят! въпреки, че тука пишеха, че щели да завземат украйна за дни! Може само някоя област да завземат и да се пишат за победители! Мдам!
154
0
 
3
 
! Отговори
Morski преди 2 години
"Москва" отиде в бездните на Дейвид Джоунс, а Москва в пастта на Кракена!
153
0
 
7
 
! Отговори
Бай Лю' преди 2 години
Ех другари и господа,Не се помага на слабия, а на този който е нападнат от зла мечка или зли кучета! За сведение на всички ви:Който победи ще му плащат репарации, така, както България е плащала такива на СССР, затова, че през нашата територия е минала червената армия и е дала..... 40 жертви, на наша територия.... От фалшив алкохол! Преди това СССР обявява война на България! Читателите да проверят фактите и да си направят извод! Да не споменавам взетото злато от БНБ, от черв. Армия!
152
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
видях ВВС и спрях да чета
151
0
 
1
 
! Отговори
Майната му преди 2 години
на коритото. Загинали са около 500, а може би и повече моряци. Независимо, кои са починалите - укронацисти или рашисти - RIP. И Русия да си прибира "свръх техниката" и человеците в ***.
150
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 169 Дядя Кузя е в жалко състояние. Гугъл от 2 дни разкри всички стратегически руски обекти с разделителна способност 0.5 метра на пиксел. Снощи го гледах на пристанището в Мурманск, намира се в южна посока към Североморск.
149
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ни мой са пудигравати ! Масквич, харош машина, ей ! Нагоре га буташ, надоле сама врви ! Дааа !
148
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Версии много. Важното е че Москва потъна, едно зло по-малко. Съболезнования на русофилите
147
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да е амфибия!
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам потопяването на "Дядя Кузя" дето усмърдя Средиземноморието
145
0
 
14
 
! Отговори
Майкооо преди 2 години
С такава гордост като Флагмана Масква да те е срам да се покажеш
144
0
 
20
 
! Отговори
Масква преди 2 години
отиде да денацифицира черноморския паламуд