Донбас - промишленият район на Украйна, който Русия иска да "освободи"

Запазени бяха здравите връзки с Русия след разпадането на СССР
21 апр 2022 16:25, Елка Василева
79
Донбас - промишленият район на Украйна, който Русия иска да "освободи"
Снимка: архив, БГНЕС

Донбас - промишлен район в Източна Украйна, който Москва твърди, че иска да "освободи" - беше в центъра на кървавия конфликт от 2014 г. между Киев и проруските сепаратисти.

С подкрепата на Москва отцепниците поеха контрол над част от миньорския район с преобладаващо рускоезично население и провъзгласиха там две сепаратистки "народни републики" - Донецка и Луганска.

Още по темата
От близо 6,6 милиона души, които живееха в Донбас дотогава, според украинската статистика, много вече са напуснали района към Украйна или Русия. Миграцията се ускори от началото на руската инвазия на 24 февруари. Няма надеждни данни за сегашния брой на населението.

Руският президент Владимир Путин призна независимостта на двете сепаратистки републики на 21 февруари - три дни преди да започне инвазията в Украйна, в името между другото на "защитата" на рускоезичните жители, които според него са дискриминирани от Киев.

След много обрати руската армия обяви в края на март, че променя плановете си, за да се концентрира върху "освобождаването на Донбас". Оттогава Украйна се готви за мащабна офанзива в тази част от района, която контролира, а от понеделник бомбардировките там се засилиха.

Миньорски и металургичен район

Донбас, чието наименование е съкращение от "Донецки басейн", е територия с площ близо 55 000 кв. км (близо два пъти площта на Белгия) и не е самостоятелна административна единица, а се състои от украинските Донецка и Луганска област.

През вековете това е гъстонаселена територия, разделена между кримските татари и украинските казаци. Икономическото развитие на Донбас датира от 19-и век, когато районът се намира в границите на Руската империя, а там са открити първите залежи на въглища.

Този граничен район на Русия, който се простира до обсаденото пристанище Мариупол на брега на Азовско море, крие огромни запаси от каменни въглища и железни руди, които го превърнаха в индустриален център на Съветския съюз.

Именно в този район през 30-те години на миналия век е работил Алексей Стаханов (от него води началото си "стахановското движение"), превърнат в пример за подражание от съветските власти.

Силна идентичност

До войната от 2014 г. най-големият град в Донбас - Донецк - и околностите му бяха най-големият металургичен център на Украйна. Гъстонаселеният район все още е осеян със заводи и мини с много тежки условия на труд.

Наличието на много рускоезични жители там се дължи най-вече на изпращането на руски работници в района след Втората световна война.

Това промишлено и езиково наследство предопределя идентичността на Донбас, който запази здрави икономически и културни връзки с Русия след разпадането на Съветския съюз и провъзгласяването на независимостта на Украйна.

Москва оправдава подкрепата си за сепаратистите с факта, че тази рускоезична общност е обект на дискриминация, главно след проевропейското движение, родено от събитията на Майдана в Киев, които предизвикаха падането от власт на проруския украински президент Виктор Янукович през пролетта на 2014 г.

Конфликтът от 2014 г. досега

Конфликтът между украинските сили и сепаратистите в Донецк и Луганск избухна през пролетта на 2014 г. вследствие на падането на Янукович от власт и анексирането на полуостров Крим от Русия.

Минските споразумения, подписани през 2015 г. с посредничеството на Франция и Германия, предвиждаха възстановяването на мира в района. Киев и сепаратистите обаче се обвиняваха взаимно в нарушаване на примирието през осемте години на война.

Украйна и западните й съюзници освен това обвиняваха Москва, че оказва военна помощ на сепаратистите с цел да разпалва конфликта, при който бяха убити повече от 14 000 души.

Независимостта на Донецката и Луганската "народни републики", провъзгласена през 2014 г. след референдуми, не е призната от международната общност.

След преминаването на Донецк под контрола на сепаратистите, Краматорск, чиято гара на 8 април тази година стана обект на ракетна атака, взела 57 жертви, стана главен град на района от Донбас под украински контрол и сега е основна мишена на руската инвазия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо, то ще стигне и до българите. Да минат още някакви години и ***, турци и другите малцинства общо ще са повече от българите в България, няма да се говори български, ще избират винаги антибългарски президент и ще казват - някакво си българско малцинство от 2 области вдига протести и ни тормози. На чужд гръб и 100 тояги са малко. Това да си толкова късоглед и да не виждаш своето положение
62
0
 
1
 
! Отговори
антиазов преди 2 години
Днес.бг вие сте много "обективна" 'Медия"
61
3
 
3
 
! Отговори
До 64 Я пак преди 2 години
Я пак!? Законна проруска власт!? Избрана на най-фалшифицираните избори с липсващи бюлетини, откраднати и върнати урни след седмица, последствие - най-голямото крадене на държавни пари и за капак изведнъж искане за членство в Евразийски съюз. 80% от хората в Украйна са украинци и искат про-украински президент. Проруска власт е власт действаща в интересите на Кремъл и против този на украинците. Свалиха го, че да се проведат нови избори! Все едно в БГ да има протурска власт...кой ще ги търпи
60
5
 
2
 
! Отговори
Намръщен преди 2 години
До Анонимен -- "Хайде стига простотии, че украинците са тормозили местни. Живаха си мирно и спокойно години наред, докато Русия не ги нападна преди осем години." --- Отново същата досадна, вманиячена (или платена) русофобка, с поредица тъъпи постове! ПРЕДИ ОСЕМ ГОДИНИ, моме, кашата я забърка западът, сваляйки законната проруска власт (на Янукович) с кървав държавен преврат! С избиване на хиляди руснаци и забраняване на руския език. С жестока русофобска пропаганда, като тази за която ти плащат
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алекси прочети поста непосредствено след твоя да разбереш за какво става на въпрос донякъде.
58
2
 
11
 
! Отговори
Поредна Война на САЩ преди 2 години
Най- долната държана в света,разбиващя други държави да им взема златото,петрола и квото още може да окраде.. това е пладнешки обир на Украйна,в който е замесен директно и сина на Байдън,и цялата американска върхушка,която с един удар сега ще окраде де що може всички руски активи извън Русия,и разбира се всички украински,а след войната ще загроби и в безкрайни дългове от МВФ цяла Украйна.. всичко,благодарение на пъпета евреин комедиен актьор Зеленски,който трябва да остане в историята като убиец
57
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принципно Донбас винаги си е бил руски. През 1918 година, за да има и някаква промишленост в създадената изкуствено Украйна, присъединяват и Донбас към новото формирование и не само Донбас, а и други руски територии. Донбас успя да се отдели от Украйна и сега Украйна е агресора нападащ Донбас.
56
3
 
7
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
След зимата мечката яде много.
55
7
 
7
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 2 години
Именно в Донбас се намира най-голямото находище на литий в Европа , находища на газ и ценни редки метали . Пладнешки обир .
54
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завоевателна война? Хахаха, каква жлъч за интересите на Русия в Украйна... А колко от Вас знаят, че Зеленски 2019та обяви падане на мораториума за продажба на земя и обяви началото на приватизацията и подари 1/3 от обработваемата земя на САЩ? Колко от Вас знаят, че до 3 години цялото зърно на Европа и Африка ще минава през Вашингтон? Колко сте радостни да бъдете сателити, чак е забавно. Яжте, пийте, Зеленски черпи, а утре и оръжия ще искате да пращаме на украинския Костов.
53
15
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Русия води завоевателна война.Мързеливите и некадърни рашки искат да копая и продават ресурсите на Донбас.Друго не могат.Денацификация,демиритализация,Азов и т.н са нескопосани руски оправдания.
52
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нека да наричаме това с истинските си имена. Това е завоевателна война. Страх ли ви е да господа журналисти и политици да кажете че това е завоевателна грабителска и престъпна война?
51
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин няма да освободи Донбас щото Русия никого не е освободила в цялата си история а само е заробвала, но е сигурно че Донбас ще освободи Русия от Путин.
50
21
 
7
 
! Отговори
Динев преди 2 години
Русуфилчета *** постояно са дежурни тук да пишат минуси,Сигорно всерусийският им государ им е поръчал абче има руски платени агенти е друга тема много им са симпатични премитивни хора,но иначе обичат западните стоки и валута,не искат да отидат в Русия да работят за рубли и ако питаш дали са чели поне една книга руска класика,отговора е отрицателен,можем да поговорим по тази тема с нашите родни *** ако има желаешти на тема руска история на мен ми е специалност
49
3
 
15
 
! Отговори
Беше усетил преди 2 години
До До 47Украинският по съветско време въобще не беше забранен. Още тогава в Киев всички надписи бяха на украински. Хохолите по Хрушчово и Брежнево време бяха дундуркани и ухажвани. Хрушчов изяде гомната защото даже даде амнистия на бандеровците. Още тогава руснаците в Украйна се чувстваха пренебрегнати и се изказваха презрително за хохолите. В България тия подробности не ги знаехме,но който беше ходил в Киев,дори на екскерзия беше усетил отношенията.
48
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Момента си пиша с 'рускиня' от ивано франичск, град точно до границата с румъния, в западна украйна. всъщност етническа рускиня, родена там, но родителите й са родени в рисуя военни. 100 пъти ми каза, че мрази всичко руско и се срамува от връзката си с изнасилвачите и убйците, чак се скарахме. така че - по-полека с 'руските малцинства' - почти няма вече такива там.
47
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй нашто моряшка драма я прекратиха баш рушнаците. Ама ги бяха инструктирали да си държат езика зад зъбите. Само едно моряче на около 20 не беше минало ивструктажа и се изказа ласкаво за руснаците колко добре се отнесли и как ги спасили. Горкото дете, не ми се мисли какво го чака, че не е казало правилните думи.
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зяпада зяпа с широко затворена уста.
45
23
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Геноцида го започнаха "вежливите". Преди да нападнат Украйна там цареше мир и разбирателство. Рускоговорящите не са етнически руснаци, а поколението от СССР, когато украинския беше забранен.
44
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледай филма на Анне-Лауре Бонел-" Донбас" за украинските инквизиции в Донбас, па тогава ми говори.