Кирил Петков: Осъждаме агресията, правилно е да дадем оръжия на Украйна

Според премиера, партньорите в коалицията трябва да спрат да мислят партийно
Обновена: 23 апр 2022 10:01 | 23 апр 2022 09:50, Петя Славова
838
Кирил Петков: Осъждаме агресията, правилно е да дадем оръжия на Украйна
Снимка: БГНЕС

"Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически." Това заяви пред Нова тв премиерът Кирил Петков.

"Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Мястото на Украйна е в ЕС. Това е тяхната сигурност", допълни той.

"Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии" и моята задача, не е да се правя на най-смелият", коментира още Петков. "В момента "Демократична България" казват: "Това е нашата "червена линия", БСП казват: "Това е нашата "червена линия". Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена", заяви Петков.

Още по темата

Премиерът се надява БСП и "Демократична България" да намерят общ език, а "Продължаваме промяната" ще бъде лидер в този диалог.

"Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. За БНБ беше добър пример - когато не се мисли коалиционно как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков.

 "Дадохме 50% от парите за пътища и те минаха през парламента. Стигнахме до разумно решение, където да има контрол от парламента. Другият вариант беше да повторим политиката на ГЕРБ. Решението за отпускането на пътища категорично не е обвързано с поста на БНБ. Нито пътищата са наши, нито ЦБ е наша. Нашата цел е да направим най-добрите пътища по най-прозрачния начин и да изберем най-добрия гуверньор", каза премиерът.

Петков подчерта, че "не сме направили решение, което да е на базата на безпринципност и за което да съжаляваме".

Премиерът коментира и въпроса за Северна Македония. "Нищо няма да се направи по РС Македония без да има гласуване в парламента, широк обществен дебат. Ако пак развяваме лозунги без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна държава още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС."

Той заяви, че през 2020 г. българското правителство е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа.

"Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на РСМ към ЕС, след това да наложим вето. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС".

Петков е убеден, че страната трябва да премести ветото. Винаги съм вярвал, че ние не просто трябва да вдигнем ветото, а да преместим ветото.

"Не трябва просто да вдигнем ветото, ние трябва да преместим ветото. Промяната на Конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят. Преди първата глава те трябва да си променят Конституцията. Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват да са ясно заложени от нас", подчерта още Петков.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


838
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
553
3
 
18
 
! Отговори
Най-добре преди 2 години
е хората от Украйна да кажат къде им е мястото, а не подставени интервюта по "НАШИТЕ" медии.Колко гледни точки на украинци и колко гледни точки на руснаци показвате? Кой е агресорът, завоевателят самои историята го показва, ако и тя не е манипулирана. Като работил, познавам украинци и руснаци. Съвестните хора са изкупителната жертва на алчността и политиката, т.е. на политиците. Точка.
552
8
 
31
 
! Отговори
Никакво оръжие преди 2 години
Ако изпратим оръжие, това означава че искаме войната да продължи. А това не ни е нужно, нито на нас, нито на украинците. Русия отдавна е сложила на масата условията за мир: неутрален статут, отказ от разполагане на чужди оръжия, признаване на независимостта на ДНР и ЛНР, признаване на статута на Крим като част от Руската федерация. Украйна не може да спечели тази война. Всяко продължаване само означава още жертви. Затова не трябва да им се изпраща оръжие. Да преговарят за мир.
551
7
 
21
 
! Отговори
До 623 преди 2 години
Аз и други ще ти кажат. Братския руски народ си взе подаръка Крим, от братския украински народ, защото братята им украинци им казаха да се разкарат, че ще правят база на НАТО, въпреки, че Крим беше официална автономна област в Украйна. После Г-н Порошенко каза(има запис в YouTube), че руснаците, който живеят в Украйна бял ден няма да видят. Затова руснаците ги млатят по празните кратуни.Друго нещо да ти не е ясно?
550
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На делегацията заминаваща за Украйна пожелавам само "хубави неща".
549
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още от плана Ран Ъп България попадна в гнусните лапи на Америка. От тогава, който не им играе по свирката бива отстраняван или убиван. Жалко, много жалко, за народа и за хубавата ни държава.
548
4
 
0
 
! Отговори
Човек от Варна преди 2 години
Драги хора , за да разберете че аз не съм болен, запознайте се с мен ! Аз съм хетеро сексуално момче ! Моята секс ориентация е оформена от преди години ! Разбирате ли ме ?
547
1
 
15
 
! Отговори
РАША Е НАША преди 2 години
кирчо бе в ес са богати колко да не струва газта те ще купуват а ти бе кириле къде си тъгнал с празни джобове ако ти лепнат 3500 дол.газ ще клекнеш на бързо седи си на стола като глава и се кеефи че утре можеш да го загубиш този стооръжие има замо за саио защита и то какво ли имате
546
0
 
3
 
! Отговори
admin преди 2 години
До Някой знае липитай САЩ и ЕС.Най вече САЩ
545
12
 
0
 
! Отговори
учете история преди 2 години
До Някой знае лиМосковците не са славяни и не са християни най малко братя
544
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това к-ве, още ли драпа да ни вкара във война? Нали си пращате оръжия под килима, защо драпате да стане официално?
543
12
 
3
 
! Отговори
Някой знае ли преди 2 години
Защо братският славянски православен руски народ напада и избива жените и децата на братския славянски православен украински народ ?!
542
6
 
2
 
! Отговори
Проруски Кирчо преди 2 години
Кирчо, правилно е и да не крадете, само че вие сте проруска коалиция и слугинажът към Русия е главното за вас !
541
0
 
11
 
! Отговори
Русофоби, споко преди 2 години
Колеба дойде, защото знае, че само ние имаме свръх модерна технология и правим извънземни кораби, които летят със скоростта на светлината и само ние можем да помогнем на Украйна. Колеба иска от нас да активираме звездата на смъртта, която крием от тъмната страна на Луната и с един удар да изтрием Русия от лицето на Земята. България е галактическа сила, но Киро го крие от нас, истината ви казвам.
540
0
 
23
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Този безродник дали си позволява да каже открито, че ще продаде националните интереси?Анатема, на такива! Да ври в пъкъла, ДАНО-О-О-О!
539
0
 
28
 
! Отговори
към Киро Тъпото преди 2 години
"Ние не трябва просто да вдигнем ветото, ние трябва да преместим ветото". Киро това да не ти е оная работа да я местиш от левия в десния крачол !
538
3
 
35
 
! Отговори
ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ преди 2 години
А, БЕ КИРО, АВСТРИЕЦЪТ ЦАР БОРИС III СЪС СВАТ ИТАЛИАНЕЦ, ВЕРНИ СЪЮЗНИЦИ НА ХИТЛЕР, НЕ СИ ПОЗВОЛИХА ДА ИЗПРАТЯТ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК СРЕЩУ РУСИЯ И ЗАГУБИ ЖИВОТА СИ ЗАРАДИ ТОВА, А ВИЕ П Р О Д А Ж Н И Ц И , ВЧЕРАШНИ ХЛАПЕТА МИ СЕ ПРАВИТЕ НА ГОЛЯМАТА РАБОТА! НЕ ВИ ЛИ Е ЯВНО, ЧЕ В УКРАЙНА СЕ ВОДИ ВОЙНА МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ? ИСКАТ ДА НИ ВЪВЛЕКАТ В НЕЯ ЗА ДА ВОЮВАТ НА НАША ТЕРИТОРИЯ ТАКА КАКТО ВОЮВАТ НА УКРАИНСКА! ЩЕ НИ РАПЕРТОШИНЧАТ КАКТО РАЗПЕРТУШИНЧИХА УКРАЙНА. ПОЛЯЦИТЕ СЕ УСЕТИХА И НЕ ИСКАТ УКРАИНЦИ
537
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
577 Бухалът от руската агентура Митрофанова е тази, която трябва да се изгони от България. За което настояват много българи от целия политически спектър.
536
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги ми Кики, както си известен във фамилията, ако си решил за пишеш на Путин, дали ставаш мишена, ако дадеш на Украйна оръжие, знай, че Путин никога няма да ти каже истината.
535
0
 
25
 
! Отговори
Оставка преди 2 години
Оставка, в една нормална държава, този щеше да е изгонен от България, най-малкото. 4-тата колона на Сорос, мечтаеща да види България без народ. Гоу Хоум продаж#нико. Убивай да убиваш деца в Крайна Бандеровец!
534
18
 
2
 
! Отговори
Т.Иванов преди 2 години
Кой е най-големия враг на Русия? Ако ние членуваме в него, какво има да му мислим? Има едни хора на които им се налага и се наемат да свършат черната работа. От нас се иска само малко патрони.