Петков: Българска делегация заминава за Киев, военната помощ е правилното нещо

Премиерът отрече да е договаряно падането на ветото за РСМ до юни месец
Обновена: 22 апр 2022 20:09 | 22 апр 2022 19:56, Анисия Иванова
954
Петков: Българска делегация заминава за Киев, военната помощ е правилното нещо
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Българска делегация с представители на четирите партии в коалицията заминава за Киев в следващите дни. Това обяви премиерът Кирил Петков пред Нова телевизия.

Новината идва само ден, след като външният министър на Украйна Дмитро Кулеба постави изключително остро въпроса за военна помощ от България, а коалицията за пореден път се разтресе от вътрешни противоречия и червени линии.

БСП остават категорично „против”, „Демократична България” и „Има такъв народ” са „за” изпращане. Това определя на „Продължаваме промяната” ролята на балансьор в управлението, в опит да се намери компромис.

„Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Разбирам г-н Кулеба. Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии” и моята задача, не е да се правя на най-смелия”, заяви Кирил Петков.

Още по темата

„В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата „червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България, колко е важно за украинците. И каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена”, заяви Петков.

Надявам се, че и двамата ни коалиционни партньори ще стигнат до общ език, около който всички да се обединим. „Продължаваме промяната” ще бъде лидерът в този диалог”, каза още Петков.  

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прекара в България три дни, без да получи това, за което беше дошъл. След политическите скандали, които съпътстваха тази визита, от „Демократична България” настояват за коалиционен съвет във вторник.

Парламентът обаче е във великденска ваканция. Комисиите ще започнат да работят от 3 май, а първото пленарно заседание ще се проведе на 4 май. Евентуално решение от Народното събрание „за” или „против” оръжия за Украйна, може да се очаква поне след 10 дни.

„Видяхме какво се случи, когато имаше дори малък конфликт за Централната банка. Започнаха да се хвърлят обиди, разклащания”, каза още премиерът.

Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. Да, за БНБ беше добър пример - когато не се мисли коалиционно, как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков.

Петков коментира и икономическите въпроси.

„Знаем, че трябва да помогнем тези шокови движения на цените да бъдат посрещнати от държавата поне в началото и едновременно с това да използваме всички извънбюджетни начини цените да се намалят. В това правителство има доста икономисти. Знаем, че дългосрочно трябва да имаме стабилни мерки”, каза Кирил Петков.

По темата „Северна Македония” Петков отрече да е договаряно падането на ветото на България до юни месец. Петков е категоричен, че пътят на РСМ към Европа е в интерес и на България, но не и преди да се гарантират правата на българите там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


954
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
770
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идете сега в Украйна, пък скоро ще отидете и в централния софийски затвор.
769
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пращаме уникална военна помощ - Просто Киро! Унищожава народи с глупост!
768
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако може да задържат делегацията там. Обратно не ги щем!
767
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Киро бъде обесен БГ-робството и слугинаж ще приключи веднъж завинаги - изведнъж ще се окаже, че "вируса" заобикаля България, че ЕС и НАТО не ни трябват, че златото ни ще спре да бъде изнасяно. Следващия, който заеме мястото му бая ще има да мисли дали ще лиже пoдмeтки и готов ли е да поеме риска да сподели съдбата на предателите.
766
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Защо в Киев? А дали делегацията,ще посети завода **Азов стал**.
765
0
 
4
 
! Отговори
Защо в Киев? преди 2 години
Киро готви пропагандна акция в полза на изпращането на оръжие за Украйна. Той начело на делегация от коалиционни партньори ще ходи в Киев. Ще им покажат украинците няколко разрушени сгради (без значение от кого и защо) и телевизионните камери ще вървят след тях. И след това приказки за солидарност, морал и още от този род и уверения че ще получат оръжия от нас. А защо не отидем в Донецк за да видим какво са оставили украинските националисти там? Питам се кой му тегли конците на Кирил Петков?
764
0
 
3
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Ако може и до Донетцк да прехвърчат, че нещо ми липсват журналисти да предават от там.
763
1
 
2
 
! Отговори
мдаааа преди 2 години
Ходете, ходете...Но да знаете, че народ, който изкара 4 вълни Корона с една маска, който единствен не можа да бъде излъган за ползите от така наречената ваксина, и въпреки бедността си не се излъга толкова много с вашите 75 лева...трудно ще бъде излъган, за това което му кроите...Не гледайте надменно на хората, затова че ги докарахте до бедност...
762
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не се върнат живи, ще са доказателство, че каските и бронежилетките не вършат работа. Оръжия трябват срещу окупатор.
761
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте се оправдавали с БСП! Дори и цялото БСП и Възраждане да гласуват против, пак ще мине с мнозинство военната помощ за Украйна. И не слушайте русофила Радев. С каски и памперси не могат да се опазят животите на хората.
760
0
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Петков кой и кога е избирал гласувал за БКП да е в управлението. на България Докога тези дето фалираха банките ще ни разиграват Като си харесват Русия да вървят там да живеят Киро каква промяна си като БКП си правят с теб каквото си искат БКП ли е Промяната Това ли било
759
2
 
5
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Солидарни сме и ГОРДИ,че като членове на ЕС сме последни по заплати,жизнен стандарт,първи по смъртност,най застаряващо население,медицинско и пенсионерско осигуряване,имигранти които нема да се завърнат....БЛАГОДАРСКО на ЕС,да посрещнем първи бомбения удар,оно и без туй не сме толкова запотребвали на европата.
758
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заминават при Зеленски и те ще им дадат, приготвили са вече, лъжливи видеа, постановкиДа не се връщат никога повече, там да останат и да се бият с чистата си съвест срещу Русия!
757
0
 
1
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Бой Путине на тия къде дедите ти им махнаха *** и от гяурско стадо на османската империя ги направиха граждани на свободна и независима република.
756
1
 
3
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Е оно и руснаците така си викат:Една бомба по главите на НЕБЛАГОДАРНИТЕ българи е правилно нещо
755
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някой питал ли е украинците дали искат руски шпиони в столицата си?
754
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбрахте ли, защо идваха европейските величия, американски генерали..и за капак украинския външен министър.
753
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заминавайте и да не сте по смели да се върнете.
752
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Независимо какво ви говорят, Русия гази наред и много скоро тези същите, дето сега се мазнят на украинците, първи ще обърнат плочата.
751
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете с тези помощи, бе! Да не сме милиардери и военна мощ, та ще помагаме.