Руски майки окуражават синовете си да убиват цивилни в Украйна?

Войниците често използват незащитени връзки за контакт със семействата си
23 апр 2022 17:10, Нели Христова
512
Руски майки окуражават синовете си да убиват цивилни в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Прихванато обаждане между разочарован руски войник и ядосаната му майка разкрива как войниците са насърчавани от семействата им да убиват цивилни и дори деца, според украинските власти.

Телефонното обаждане, проследено от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и публикувано в нейния телеграм канал, дава представа за натиска, на който са подложени млади руски мъже, за да продължат да водят войната срещу "фашистите", се казва в съобщението.

"Синко, не падай", казва майката на войника. "Ако бяхте видели какво правят, щяхте да знаете, че вършите страхотна работа там. Не го забравяй и го кажи на всички останали."

Войникът изглежда объркан от характеристиката на майка му за войната. "Какво правим? Убиваме цивилни и деца?" пита той.

"Не, вие не убивате цивилни и деца. Ти убиваш шибани фашисти", отговаря майка му.

Организациите, представляващи майките на руските войници, бяха влиятелни гласове в руското общество, които се застъпваха за мир по време на предишни кампании, като войната в Чечения. Президентът Путин обаче успешно потисна независимото гражданско общество в Русия, което означава, че бабушките у дома са хранени с диета от 24-часова пропаганда по държавната телевизия и са сред най-ярко провоенните съставители на руското общество, пише The Times.

Трудно е да се постигне независима анкета в Русия, но група социолози и IT специалисти успяха да проведат проучване сред около 1640 души, фокусирайки се върху отношението към войната през първите няколко дни. Анкетата, публикувана в Extreme Scan, установи, че само 34% от мъжете в бойна възраст - тези между 18 и 30 - подкрепят войната. Това се сравнява с 60% от жените от 41 до 55 години и 74% при тези над 66 години.

Мъжете на възраст между 56 и 65 години са най-подкрепящи, като 81% подкрепят "специалната военна операция", както я описва Кремъл.

Максимилиан Хес, специалист по Русия и Централна Азия в Изследователския институт за външна политика, казва, че по-възрастните руснаци са израснали с истории за героичната борба на Съветския съюз срещу нацистите и поради това са по-податливи на пропаганда за украинските фашисти.

"По-възрастните хора са много по-склонни да получават новините си от телевизията, която се контролира от държавата. Много по-вероятно е те не само да са израснали в Съветския съюз, но да са служили и в групи като Младите пионери", обяснява той, имайки предвид съветската младежка организация. "По-възрастните руснаци са основната подкрепата на Путин - тези, които е най-малко вероятно да го предизвикат, тези, които най-много се интересуват от пропагандните разкази."

Ниският морал, засягащ руските войски в Украйна, беше разкрит от отделно обаждане, прихванато от СБУ.  В него се чува как двама войници обсъждат убийството на своя командир, след като той ги изоставя в гората за три дни.

"Нашите командири избягаха, те ни изоставиха", казва единият войник.

"По дяволите, застрелваме ги и приключваме", отговаря другият.

Руските войници са използвали несигурни линии, за да говорят с роднините си у дома през цялата война, позволявайки на украинските разузнавателни служби да прихващат обажданията и да публикуват шокиращи подробности в социалните медии.

В един случай на 27-годишен руски войник е било дадено разрешение от усмихнатата му съпруга да изнасилва украински жени.

"Докато си там, можеш да изнасилваш украинки, само не ми казвай нищо", казва тя.

"Мога ли наистина?", пита той.

"Да, позволявам ти, просто използвай защита", отговаря жена му, смеейки се.

Разследване на Радио Свободна Европа идентифицира хората в разговора като Роман Биковски и съпругата му Олга, родом от град Орел, на около 220 мили от Москва. Те се местят в Крим малко след анексирането му през 2014 г.

Пред The Times те отричат да са въпросната двойка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


512
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Heлumo тичаше от врата на врата ,видя руските майки и чу с ушите си как те окуражаваха синовете си ! А редом до тях един мармот завиваше шоколад ...
315
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 2 години
Поредната провокация !! Лъжи по адрес на Русия , колкото искаш и нито едно мнение на руснаци !Само украинци снимат след предварителен сценари ! Не вярвам на украинци и туйто !
314
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ниско вече паднахте. Пълни малоумщини.
313
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да очакваш от страна в която 66% от население няма вътрешна баня и тоалетна
312
3
 
7
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 2 години
Сигурно това е пропаганден материал. Сигурно и от другата страна се разпространяват такива ужасии за украинските ,,нацисти". Анатол Франс съчинявал измислици за българите-канибали, чието любимо блюдо било печен сенегалец на шиш. И досега скопските родоотстъпници предъвкват сръбските измислици за кръвожадните ,,***-татари", а ционистите във всичко, което не им харесва, откриват ,,антисемитизъм". В САЩ политкоректните екстремисти пренаписват литературата. Но нали ние имаме разум и съвест?
311
13
 
22
 
! Отговори
Империя на злото преди 2 години
*** са зомбирани средновековни съветски олигоффрени. Това не са хора, а животни.
310
0
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
До героите на Руанда. А ти кой си и какъв си всъщност бе, *** скъсан, та знаеш дали написаното от "автора" е вярно или не? Аман от тъппи драскачи, които се правят на интересни, макар че са никой, червеи.
309
10
 
16
 
! Отговори
Т преди 2 години
Дори в мирно време русия е в челото на класацията по брой убийства на глава от населението. Рускините раждат и възпитават убийци. Числата го показват.
308
6
 
9
 
! Отговори
За Витков! преди 2 години
Демек 70% от тези над 40 годишна възраст са *** в тази държава. Има надежда за Русия и тя е само една- революция на младите! Нямат шанс за оцеляване със старите кагебейски боклучаци
307
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
391искаш ли линк да го гледаш пък ти преценявай.И не е майка ,а приятелка
306
5
 
10
 
! Отговори
Русофилчета преди 2 години
Личи си ,че гледате само телевизия.Руснаците като се обаждат от Украйна ги подслушват чрез оператора.Потърсете и ще намерите какво си говорят.Онзи ден един разправяше на жена си ,че е подарил всички долари ,гривни и злато.Щото който бил крал загивали и май идвал и неговия ред. А пък вие вярвайте на Проруската пропаганда.
305
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това се нарича кибервойна и фалшива новина нагледно
304
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това ако не е шиб..на пропаганда? Коя майка ще каже на сина си ,че можеш да изнасилва ? Да бяха спретнала по достоверна история!!
303
15
 
15
 
! Отговори
Войната преди 2 години
Няма по-лошо от войната, но има по-гнусно - пропагандата. Украинските и западни пигс нямат равни в бълването на най-гнисна мръсотия.
302
11
 
16
 
! Отговори
Касапина обяснява преди 2 години
Истината е че руските войници носят малки казанчета със себе си варят малки деца с които Путоин закусва и питат майките си как да ги изпратята, че да останат пресни! Разбира се става въпрос за украинчета. Разбралите метафорката да гласуват, другите да си траят!
301
12
 
14
 
! Отговори
Еми... преди 2 години
Абе едва ли е така, след като при потъването на оня крайцер 100 тина момчета на наборна служба бяха изоставени и се удавиха - дори и да са имали некви илюзии роднините им , вече ги нямат . Ще види скоро дебелия дядката Путин.
300
8
 
11
 
! Отговори
msm преди 2 години
Германия криминализира подкрепата за войната на руССия срещу Украйна и приравни символа Z до хитлеристката фастика. Започна доставката на тежко въоръжение за Украйна и вдигна бюджета си за отбрана 4 пъти като се нареди на трето място в Света. Всичко това след записи на германското разузнаване на разговори между руски войници коментиращи разрушенията и убийствата на цивилни, които са извършили в Северна Украйна!
299
15
 
16
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Най- много обичам новини, чиито заглавия завършват с въпросителен. Е това са истинските новини! А в случая съм сигурен, че освен инструкциите как да убиват цивилни в Украйна са получили от майките си и готварски рецепти как да сготвят децата на украинците преди да ги изядат за да са най- вкусни. До къде ли ще стигнете с подмазването си пред "посолствата" чак немога да си представя.
298
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не само бабушките в русия са хранени с 24 часова диета с пропаганда, а както се разбира, и писачите в форума.
297
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убихте рибата с тази статия,нямате срам да бълвате глупости и измислици.Кой ви кара да пишете тези фантазий,счупихте всички показатели за простотия.