Руски майки окуражават синовете си да убиват цивилни в Украйна?

Войниците често използват незащитени връзки за контакт със семействата си
23 апр 2022 17:10, Нели Христова
512
Руски майки окуражават синовете си да убиват цивилни в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Прихванато обаждане между разочарован руски войник и ядосаната му майка разкрива как войниците са насърчавани от семействата им да убиват цивилни и дори деца, според украинските власти.

Телефонното обаждане, проследено от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и публикувано в нейния телеграм канал, дава представа за натиска, на който са подложени млади руски мъже, за да продължат да водят войната срещу "фашистите", се казва в съобщението.

"Синко, не падай", казва майката на войника. "Ако бяхте видели какво правят, щяхте да знаете, че вършите страхотна работа там. Не го забравяй и го кажи на всички останали."

Войникът изглежда объркан от характеристиката на майка му за войната. "Какво правим? Убиваме цивилни и деца?" пита той.

"Не, вие не убивате цивилни и деца. Ти убиваш шибани фашисти", отговаря майка му.

Организациите, представляващи майките на руските войници, бяха влиятелни гласове в руското общество, които се застъпваха за мир по време на предишни кампании, като войната в Чечения. Президентът Путин обаче успешно потисна независимото гражданско общество в Русия, което означава, че бабушките у дома са хранени с диета от 24-часова пропаганда по държавната телевизия и са сред най-ярко провоенните съставители на руското общество, пише The Times.

Трудно е да се постигне независима анкета в Русия, но група социолози и IT специалисти успяха да проведат проучване сред около 1640 души, фокусирайки се върху отношението към войната през първите няколко дни. Анкетата, публикувана в Extreme Scan, установи, че само 34% от мъжете в бойна възраст - тези между 18 и 30 - подкрепят войната. Това се сравнява с 60% от жените от 41 до 55 години и 74% при тези над 66 години.

Мъжете на възраст между 56 и 65 години са най-подкрепящи, като 81% подкрепят "специалната военна операция", както я описва Кремъл.

Максимилиан Хес, специалист по Русия и Централна Азия в Изследователския институт за външна политика, казва, че по-възрастните руснаци са израснали с истории за героичната борба на Съветския съюз срещу нацистите и поради това са по-податливи на пропаганда за украинските фашисти.

"По-възрастните хора са много по-склонни да получават новините си от телевизията, която се контролира от държавата. Много по-вероятно е те не само да са израснали в Съветския съюз, но да са служили и в групи като Младите пионери", обяснява той, имайки предвид съветската младежка организация. "По-възрастните руснаци са основната подкрепата на Путин - тези, които е най-малко вероятно да го предизвикат, тези, които най-много се интересуват от пропагандните разкази."

Ниският морал, засягащ руските войски в Украйна, беше разкрит от отделно обаждане, прихванато от СБУ.  В него се чува как двама войници обсъждат убийството на своя командир, след като той ги изоставя в гората за три дни.

"Нашите командири избягаха, те ни изоставиха", казва единият войник.

"По дяволите, застрелваме ги и приключваме", отговаря другият.

Руските войници са използвали несигурни линии, за да говорят с роднините си у дома през цялата война, позволявайки на украинските разузнавателни служби да прихващат обажданията и да публикуват шокиращи подробности в социалните медии.

В един случай на 27-годишен руски войник е било дадено разрешение от усмихнатата му съпруга да изнасилва украински жени.

"Докато си там, можеш да изнасилваш украинки, само не ми казвай нищо", казва тя.

"Мога ли наистина?", пита той.

"Да, позволявам ти, просто използвай защита", отговаря жена му, смеейки се.

Разследване на Радио Свободна Европа идентифицира хората в разговора като Роман Биковски и съпругата му Олга, родом от град Орел, на около 220 мили от Москва. Те се местят в Крим малко след анексирането му през 2014 г.

Пред The Times те отричат да са въпросната двойка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


512
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждал съм деградирали хора,алкохолици,наркомани и прочие изпаднали хора в Америка които на всяка втора дука казват ,,фак'',но не знаех за блшинството руски жени да са толкова по-изпаднали и от най-ниската деградирала улична прослойка в САЩ.Аз винаги съм се надявал ,,новото и светлото'' за цялото човечество да дойде от Русия.Разочарован съм от заблудата си.Тези хора там ги държат като непросветни и неграмотни крепостници все още.Гледах ю-туб разговорим/у войници и майките им.Страшна деградация.
275
32
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Русия е дъното на човешката деградация. И това е повече от 350 години. Факти има в изобилие.
274
6
 
34
 
! Отговори
Ашмодеан преди 2 години
Баси. Украйна има най-доброто разузнаване в света. Колко много неща са "подслушали".
273
28
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кражбата и рекетът са нормален бизнес в Путинова Русия.
272
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От *** ко очакваш. Грабят като животни.В сервиза един път отивам, след като ме блъснаха. Скараха ми се: "ти защо си на армеец. Не можем да си вземем парите".
271
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е нелицеприятна пропаганда. Посочен е източника в края на статията. Който не е обърнал внимание да прочете. Сами си преценявате.
270
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е чудно ,че руснаците грабят. Идолът на Путин е Чингис Хан.
269
9
 
17
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
ТИM NEWS като Икономeдиа Прокопиева ли искате да станете? Били хванали 1 (ЕДИН !) разговор и вече край, изводи. Доколкото на украинец може да се вярва ... Копаете дъното.
268
6
 
12
 
! Отговори
Охойойтжлбшб преди 2 години
Абе ние пак избрахме правилната страна! Избрахме си за съюзници малко отнесени, малко нашмъркани, нооо много сериозни хора! Да се надяваме, че няма да свърши като предишните пъти!
267
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-младите подкрепят зеления наркоман, нормално е. Пропаганда и промиване на мозъци според мен. Избери си страна.
266
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всяко българче, още като се роди ,започват да му набиват в главата ,че едно нещо колкото и да изглежда калпаво, щом е руско , значи е най хубавото.
265
3
 
13
 
! Отговори
Гигугигигугу преди 2 години
Наш Кире отиде ли в Украйна? Айде хаирлия да е и да вземе дългуча чалгар с него!
264
16
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Не само по-възрастните подкрепят Путин, а по-младите не, но и хората от Москва и Петербург също не го подкрепят. Само цървулите от регионите го подкрепят. Той им отвръща с източване на регионите и развитие на Москва и Питер, и увеличение на пенсионната възраст.
263
8
 
15
 
! Отговори
Jcjvjvjvjvjgi преди 2 години
Според мен руснаците даже се хранят с украинци! На закуска обяд и вечеря хапват по двама трима!
262
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президент на токчета.
261
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не вярва, да погледне в руските форуми и коментари в ютуб. Не мога да си обясня, че жени могат да говорят така.
260
8
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
"Разследване на Радио Свободна Европа идентифицира хората в разговора като Роман Биковски и съпругата му Олга, родом от град Орел, на около 220 мили от Москва. Те се местят в Крим малко след анексирането му през 2014 г. Пред The Times те отричат да са въпросната двойка.".....И ако накрая се окаже че тия "разговори" са създадени от украинските служби с пропагандна цел и с подставени артисти, ще има ли извинения и осъдени. Или поне статийка ?
259
13
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Просия=татари,монголи ,но не и "славяни" . Диви орди убийци и изнасилвачи. В кръвта им е от времето на баща им Чингиз Хан.
258
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зеления наркоман ви разказа играта на психиката, кукла на конци на запада.
257
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мотото на САЩ е : Там, където има Кръв - САЩ е Пръв !