Световните разходи за отбрана чупят рекорди

Русия увеличила средствата с 2,9 на сто за трета поредна година
18
Световните разходи за отбрана чупят рекорди
Снимка: БГНЕС

Световните военни разходи отново са нараснали през 2021 г. и са поставили нови рекорди, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Още по темата

Според доклада на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, въпреки икономическите последици от пандемията от ковид, световните военни разходи са се увеличили с 0,7 процента през миналата година.

"През 2021 г. военните разходи се увеличиха за седма поредна година, достигайки 2,1 трилиона долара. Това е най-високата стойност, която някога сме регистрирали", заяви пред АФП анализаторът от института Диего Лопеш да Силва.

Разходите на Русия са нараснали с 2,9 на сто за трета поредна година до 65,9 милиарда долара. Военните разходи на Русия представляват 4,1 процента от БВП на страната, което е "много по-високо от средното за света", заяви Лопеш да Силва. Приходите от износа на нефт и газ помагат на страната да финансира тези големи военни разходи. По думите му обаче е трудно да се предвиди дали Русия ще успее да поддържа това ниво на разходи предвид вълната от санкции, наложени от Запада в отговор на агресията в Украйна.

От друга страна, военните разходи на Украйна са се увеличили със 72 на сто след анексирането на Крим през 2014 г. Въпреки че до 2021 г. тези разходи са намалели с над 8 процента до 5,9 милиарда долара, те все още представляват 3,2 на сто от БВП на страната.

С нарастването на напрежението в Европа страните членки на НАТО увеличиха разходите си. Миналата година осем страни членки на алианса постигнаха целта си да изразходват 2 процента от БВП за военния бюджет. Съединените щати, които макар и да изпревариха всички останали държави с 801 милиарда долара, похарчени през 2021 г., се противопоставиха на световната тенденция и намалиха разходите си с 1,4 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: отбранаразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да пращат роботи да се бият, нали ще заместят човека революция 4Г, ние ще гледаме по телевизора
15
0
 
0
 
! Отговори
СРАМ И ПОЗОР преди 2 години
ДА СЕ ПРОВЕРИ ДАЛИ ПУТИНЧОВ Владимир 1952 не е АМЕРИКАНСКИ ИЛИ ГЕРМАНСКИ ШПИОНИН ДИВЕРСАНТИ ПОДСТАВЕН НА ВЛАСТ ОТ НАРКОМАН ЕЛЦИН..1999.АКО Е ВНИМАТЕЛНО ..АКО НЕ Е >> МОЖЕ ДА СТАНЕ СТРАШНО>>>ОКОЛО ПУТИНЧОВ СЕ НАВЪРТА ДУХЪТ НА 16 КОННИК ДО АПОКАЛИПСИСА>>НАпомням че ЗАСИЧАНЕТО НА ПЕТИЯ КОННИК СЪВПАДНА С НАГЛО ПРЕСТЪПНАТА ДИВЕРСИЯ РЕКЛАМИРАНА КАТО COVID 19.Есперти да свалят образа на конника от екрана около ПУтинчов...//името путин,Хитлер ,Сталин са нарочно сложени с цла масови убииства.
14
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ами те воините са затова да се печели кои подпали 2 св воина круп и тисен амюрето беше хитлер историята се повтаря мюрето сега е наркомана а целтарусия и китаи имам усещането че част от оръжието се продава в африка и къдеотиват парите само финансов одит на украина ще разкрие кои краде финансите
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Съединените щати, които макар и да изпревариха всички останали държави с 801 милиарда долара, похарчени през 2021 г., се противопоставиха на световната тенденция и намалиха разходите си с 1,4 процента." Ха-ха, да си дойдем на думата - тоя намален процент трябва да се избие отнякъде за да се поддържа "американската мечта" ! Противопоставили се били на световната тенденция - смех в залата ! Днес "печелившите" са Украйна ...
12
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Оръжейните търговци направиха пачка ! Преди тях фармацевтичните компании с ваксините !Така е ! Ако искаш да направиш пари ,направи събитие за което всички говорят !
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военните разходи общо за света са 2100 милиарда долара, от които САЩ с 801 милиарда и Русия с 65,9 милиарда долара. Ясно е кой подпалва войните по света, за да оправдае тези над 800 милиарда долара военни разходи.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разходите на америка са близо трилион, в долари, а разходите на Русия са 65 милиарда, тоест под една стотна от американските лeшoяди, но иначе руските разходи били огромни.
9
0
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Е така се излиза от икономическа криза! Правиш войничка, яко плашиш стадото, вдигат се и цените на суровините и то подкрепя лидерите да развържат кесиите. Продаваш на тройни т.нар. "инфлационни" цени. Хвърляш некоя пара на лидерите, к са подписали сделките. Печелят лобитата на военните производители, производителите на суровини също-трилиони, мелничката се завърта и касичките на тези , които изнасят оръжия, метали, петрол и газ се пълняяяят. Народите на купуващите държави плащат сметката! Съдба!
8
0
 
8
 
! Отговори
Гого преди 2 години
След като фармацефтичната индуснрия реализира безумни финансови печалби, военната чупи рекордите. По следите на парите лъсват скритите бандити.
7
1
 
12
 
! Отговори
България и Русия преди 2 години
Не трябва да има война между два братски народа, но военната машина на САЩ трябва да яде... Америка прави войни къде ли не после ни лук яли ни лук мириса ли... Абе еди гадни ла..на са!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** срамя нямате ли бе мисирков. Едните с 800 милярда сравнявате със 70 милярда и казвате че това са Огромни разходи. Бах тая манипулация.
5
0
 
7
 
! Отговори
Фуражките печелят преди 2 години
Типичното за хищниците !
4
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистка Русия успя в едно - опасността от война отново е в Европа
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пари за 'отбрана' или за въоръжаване?
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А добро утро.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А те беше ли това целта... Вместо да се дават пари за нещо добро, се дават за война...