Рибарски за спрения газ: Ще видим дали подходът и към други държави ще е същият

Според него, България е изпълнила договора
Обновена: 28 апр 2022 11:29 | 28 апр 2022 11:25, Петя Славова
132
Рибарски за спрения газ: Ще видим дали подходът и към други държави ще е същият
Снимка: БГНЕС

Русия спря доставките на газ към страната ни. Според депутатът от ПП и председател на комисията по енергетика Радослав Рибарски, с това приключи и стратегията да не се отстоява интереса в диверсификацията на доставките на газ.

Още по темата
По думите му България е изпълнила договора, съобразно условията и това прекъсване на доставките на газ е неразбираемо, предвид клаузите по договора. Поискани са разяснения как да бъде извършено плащането, това двуетапно превалутиране как гарантира, че е спазено условието в договора доставчикът да получи плащането директно от своя клиент. След правни консултации е станало ясно, че това не гарантира, че този начин на извършена транзакция е реално приключване на плащането, каза Рибарски.

Ние трябва да си спазим договора и да си плащаме задълженията в долари. Те са в долари и се превеждат в определената договорна сметка. Условието е наложено едностранно. Не става въпрос за принципи, имаме външнотърговски взаимоотношения, договори, които са ясно определени. Ние държим да бъде спазен договорът, каза още Рибарски пред БНТ.

Той заяви, че всички държави си спазват договорите към този момент, предстои плащане и ще видим дали подходът към тях ще е същият.

"Към момента Европа се държи заедно, което е идеята в такива моменти да има координирано еднакъв отговор от всички държави", каза председателят на комисията по енергетика.

Рибарски каза, че не му е известно да са направени постъпки към Арбитражен съд, но най-вероятно ще се стигне и до там. Той допълни, че имаме достатъчно възможности за заместване на газовите доставки.

Според него природният газ се търгува при борсови условия и не сме в ситуация, в която можем да изберем между един доставчик. Ще се разгледат доставки на втечнен газ, възможности на съседните държави да предоставят техни количества. Смята, че държавата ще прибегне към директни договаряния.

"В момента по плана за действия при прекъсване на доставките има и механизъм за сътрудничество, който гарантира, че при прекъсване на доставките в една държава, всички държави трябва да подпомогнат доставките", каза той.

Рибарски каза, че в момента количеството газ в Чирен е около 18%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
5
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
Абе вие наистина ли ги мислите за *** руснаците.Значи плащате пари в запорирани сметка и чакате газ.Получаваме газ и си взимаме парите.Много сте елементарни.Ама с какъвто се събереш такъв ставаш.Ценностен евроатлантик.Демек ...........сещай се ако можеш.
96
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Много си жалък г-н Рибарски. Всеки средно интелигентен човек в България разбра какво трябва да се направи, само ти и харвардското ви правителство не разбрахте. Интересно защо ли?
95
3
 
0
 
! Отговори
До Обективен преди 2 години
Така е. Другите отдавна изкъртиха и махнаха всички окупаторски паметници. Но ние все бяхме меки и не го свършихме Овреме и сега седим и гледаме като сирачета отстрани.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глейдай другите държави и дръж дедовия!
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен гербер преди 2 години
тез от промяната не е истина колко наивни деца са
92
0
 
0
 
! Отговори
каракачанов преди 2 години
Базираната в Швейцария МЕТ енерджи вече е резервирала от Булгартрансгаз капацитети за пренос на газ чрез връзката Комотини-Сидерокастро.2⃣. Същата МЕТ енерджи още към 8 април 2022 г е заявила доставка на кораб с втечнен природен газ през терминала Ревитуса в Гърция, която ще бъде доставена по тръбопровод за България в обем 142 500 кубични метра втечнен газ.3⃣. Новото правителство междувременно назначи за директор на стратегическото държавно дружество Булгаргаз Людмил Йоцов, който идва от пост директор в частната МЕТ енерджи трейдинг.4⃣. Цените, по които ще бъдат доставя
91
1
 
7
 
! Отговори
Аганасов преди 2 години
Нашите "политици" не гледат интересите на България , на тези, от които са зависими и които им плаща и по всичко личи,че това не е българския народ ! Ако така "продължи промяната " , скоро ще има държава България без население ! А може би това е целта !
90
1
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Подхода е такъв само към държавите,които поливат с боя руските си посолства и кръщават площади с нацистки имена.
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като видите, та какво ще стане? Ще се оплачите на другарката Урсула? Пука й на черупката на тая продажна натовска твар.
88
2
 
10
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 2 години
Газ глава затрива.(народна поговорка)
87
9
 
4
 
! Отговори
Оня преди 2 години
И досега плащаме и сме плащали най-скъпия газ и нефт , ама иначе рашките пияндурници мислели за нас :) . Сега пак ще плащаме скъпо , но няма да е на сибирската смрад :) , ами все ми е тая !
86
3
 
12
 
! Отговори
пак ни лъжат преди 2 години
Междувременно Кокорковците твърдят, че така се съобразяват с позицията на Европейския съюз. Но едва преди 6 дни - на 21 април, Европейската комисия публикува документ, в който казва, че ПЛАЩАНЕТО ПО НАЧИНА, КОЙТО ИСКА РУСИЯ, НЕ НАРУШАВА САНКЦИИТЕ и е възможно. Линк към документа: https://ec.europa.eu//faqs-sanctions-russia-gas-imports_en
85
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички pycopoби пожелавам расийски заплати , така ще разберете колко добре живеят в сибирската koчиHa
84
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раша има фетиш към България :))) Хем ние постоянно се дърпаме от североизточна Монголия, хем те повече се натискат :)) Сега покрай джуджа взеха и да псуват, както и да заплашват, дано най-накрая да се отървем от тех :)))
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до русофоба , не се чувстваме 85 процента от населението длъжни да направим едно канадско ренде още по богато с неговите мошенически схеми . На коя фирма е резервирал танкер с втечнен газ предварително
82
3
 
12
 
! Отговори
АМИ ЗА ДРУГИТЕ КАК? преди 2 години
Днес Германия е обявила, че е открила еврова сметка в Руска банка, за да продължи да плаща за доставка на руски газ. Така хем защитават на 100% разплащанията да не могат да бъдат конфидкувани, хем май няма да правят врътката с обмяна на еврто за рубли... Освен това 10 държави вече са завили. че ще се разплащат в рубли, 4 вече имат открити сметки в Газпромбанк. Така пише в други медии..
81
4
 
12
 
! Отговори
баце преди 2 години
България е отказара да заплаща доставките на газ в рубли. Това е истината, която е повече от очевадна, защото сърбия и унгария получават доставки по тръбопровод през българско, а ни е не получаваме. Стига лъгахте. Кризата я направи Кирето, Херо и *** около тях.
80
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
неграмотни и лъжливи *** ли са тука , залежите в черно море са дадени на шел от боко и румънското шел е замърсило находището и край
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българският народ се е опомнил и чака от Киро компенсация за увеличаването на цените конкретно и токът скача от 1 май , румънци гърци , сърби замразиха цените за една година този тук сега и газта повлече а от нея се прави и ток и още повече ще се вдигне
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо досега плащахме най скъпо газ ами нямаме дългосрочен договор , заради едни енергиини комисионери имаме борса и каквото влезе там се разиграва и поскъпва още повече , няма такива изисквания на ес всичкото е наша корупция