Рибарски за спрения газ: Ще видим дали подходът и към други държави ще е същият

Според него, България е изпълнила договора
Обновена: 28 апр 2022 11:29 | 28 апр 2022 11:25, Петя Славова
132
Рибарски за спрения газ: Ще видим дали подходът и към други държави ще е същият
Снимка: БГНЕС

Русия спря доставките на газ към страната ни. Според депутатът от ПП и председател на комисията по енергетика Радослав Рибарски, с това приключи и стратегията да не се отстоява интереса в диверсификацията на доставките на газ.

Още по темата
По думите му България е изпълнила договора, съобразно условията и това прекъсване на доставките на газ е неразбираемо, предвид клаузите по договора. Поискани са разяснения как да бъде извършено плащането, това двуетапно превалутиране как гарантира, че е спазено условието в договора доставчикът да получи плащането директно от своя клиент. След правни консултации е станало ясно, че това не гарантира, че този начин на извършена транзакция е реално приключване на плащането, каза Рибарски.

Ние трябва да си спазим договора и да си плащаме задълженията в долари. Те са в долари и се превеждат в определената договорна сметка. Условието е наложено едностранно. Не става въпрос за принципи, имаме външнотърговски взаимоотношения, договори, които са ясно определени. Ние държим да бъде спазен договорът, каза още Рибарски пред БНТ.

Той заяви, че всички държави си спазват договорите към този момент, предстои плащане и ще видим дали подходът към тях ще е същият.

"Към момента Европа се държи заедно, което е идеята в такива моменти да има координирано еднакъв отговор от всички държави", каза председателят на комисията по енергетика.

Рибарски каза, че не му е известно да са направени постъпки към Арбитражен съд, но най-вероятно ще се стигне и до там. Той допълни, че имаме достатъчно възможности за заместване на газовите доставки.

Според него природният газ се търгува при борсови условия и не сме в ситуация, в която можем да изберем между един доставчик. Ще се разгледат доставки на втечнен газ, възможности на съседните държави да предоставят техни количества. Смята, че държавата ще прибегне към директни договаряния.

"В момента по плана за действия при прекъсване на доставките има и механизъм за сътрудничество, който гарантира, че при прекъсване на доставките в една държава, всички държави трябва да подпомогнат доставките", каза той.

Рибарски каза, че в момента количеството газ в Чирен е около 18%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В такъв случай те поощрявам да си купиш рубли. Имат в Тавекс, ще ти продадат. Интересното е, че не купуват. Странно защо. Явно е толкова силна, че им гори ръцете.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блатная да обясни откъде е получила Православието и кирилицата, тогава да мислят за "руски свят" :)))
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, няма нищо пазарно в момента в курса на рублата, реално тя в момента се търгува само на московската борса, като долари и евро в момента могат да купуват само определени компании, ако отидеш сега в Москва и искаш срещу рубли да си купиш долари неможеш, дори и да имаш $ в момента по сметка в руска банка неможеш да ги изтеглиш, можеш да ги изтеглиш само в рублевата им стойност по фиксинга на ЦБ, това е
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не гледам CNN, защото нямам телевизор. Американски медии не чета въобще. Просто имам познати от смесени бракове с роднини в Русия. Отделно, че чета и руски форуми, защото знам доста приличен руски.
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рублата щеше да става само за тоалетна хартия? Така казаха краварите. Днес гледам - рублата на по-високи нива отпреди войната, а ние без газ/с газ с 30% по-скъп. Нещо да кажете, кравари?
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние си плащаме чинно на Раша, ама като са такива бабаити, ще им забием нож в сърцето :))) Рашките забравят, че ние сме ги създали, не те нас, ние сме им дали религия и писменост, забравят, че не се страхуваме от тех :)))
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената може и да е 130, но ако никой не ти купува нефта, за теб си е 0.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин направи много за въпросната "зелена енергия" и особено за набутването в Европа на руска газ. И взимам само и единствено информация - бившият немски канцлер Шрьодер веднага след оттеглянето си от политиката стана висш шеф в Газпром на огромна заплата. Даже му празнуваха юбилея в двореца на Юсупов в Петербург с личното присъствие на Путин.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 53 - Продължавам си мислята от коментар 59 по-долу..... Но и при това положение (72 рубли за долар) руснаците са на ОГРОМНА печалба, тъй като в бюджета им е заложено да продават на 40 долара, а сега цената е над 110 )))
48
0
 
2
 
! Отговори
sante_dog преди 2 години
Освен да искаме транзитните такси в Лева в българска банка по курс определен от българската страна
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха. Само ще ти задам един въпрос - ти би ли купил рубли в момента? И то при положение, че за въпросната валута вече има два курса - централен и "на черно"? Като при Брежнев - един долар е 64 копейки, ама на улицата беше 3-5 рубли за долар. Колко рубли би си купил?
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 53 - Не е баш така! Курса на рублата си е точно пазарен в момента! И понеже русите информираха западняците, че от май месец тр. да плащат с рубли за газ и нефт, то самите запдняци се постараха да укрепят рублата, та да дават по-малко на брой рубли за газ сега! Така, сега 1 долар е към 72 рубли, а преди месец беше 140..... И не, не е 200 рубли, както говореше Байдън! Той все по-често взе да прави подобни изцепки
45
2
 
3
 
! Отговори
долу киро преди 2 години
53 влез в московската борса , взимат оттам курса на рублата за деня , естествено продавасе франко москва а не франко сащ както им се иска на някои
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО БЪЛГАРИЯ СИ МИСЛИ,ЧЕ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НЯМА ДА И СПРАТ ГАЗА,КОГАТО РЕШАТ?
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек, стига с тия опорки, че другите плащали в рубли. Няма такова нещо. Никой не плаща в рубли, стига с тия глупости. Ясно е, че това са ви опорките, ама не хващат дикиш вече.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е наистина уникален. Толкова пари вложи за разни зелени, антиатомни движения и т.н. А сега всичко това отива в канала, защото навсякъде зелените са в отстъпление с оглед новите реалности. Заговори се пак за атомна енергия, шистов газ, даже за удължаване живота на въглищните централи.
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте сега, по така наречента нова схема, която се иска от Русия, курса е определения от тяхната централна банка курс, който в момента не е пазарен, а администртивно определен, релано той е завишен с между 40 и 60 %, и това е търсения ефект от Русия чрез игра с курса реално да завиши цента на газа, незнам какво са си мислили, може би че тука ядеме доматите с колците, ама няма нормален човек, който да се съгласи на подобно нещо
40
2
 
5
 
! Отговори
Питай Ватикана преди 2 години
До Под вола теле : те Ватиканците понеже са най глупавите в Европа - те платиха в рубли и си имат газ-а. Ние сме обаче тарикати, нали. Само да вметна че Кико и Гея Вълшебник не прибират по 1000 лева на месец надник или по 350 лева пенсия ...
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31 - Не може да ти разкажем, админите тука трият линка. Намери си сам статията )))
38
0
 
6
 
! Отговори
Недей обяснава.. преди 2 години
До Обяснението / до 20/ : на всеки който има поне малко мозък в тиквата му е ясно че правителството на гърба на народа изпълянва Байдънските заръки. Всичко друго е бла бла бла