Русия спря кранчето за България и Полша, Гутериш вече е в Киев, изстрели в Молдова

Предстоят трудни седмици
28 апр 2022 07:00, Петя Славова
129
Русия спря кранчето за България и Полша, Гутериш вече е в Киев, изстрели в Молдова
Снимка: БГНЕС

Русия врътна кранчето, Гутериш вече е в Киев, изстрели в Молдова:Последните новини около конфликта в Украйна, предава БГНЕС.

Русия спря газа за Полша и България

Руската компания "Газпром" спря доставките на газ за Полша и България заради отказа им да плащат в рубли. ЕС се намеси бързо, за да задоволи енергийните нужди на страните. Полският премиер Матеуш Моравецки нарече този ход на Русия "пряка атака" срещу страната му и увери, че Полша вече няма да има нужда от руски газ от тази есен.

Още по темата


България е почти изцяло зависима от Русия за газ.

Кремъл обвини за ситуацията действията, предприети срещу Русия от "недружелюбни страни", позовавайки се на западните санкции, наложени заради инвазията в Украйна, които оставиха Русия неспособна да използва голяма част от валутните си резерви.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че "Кремъл отново се провали в опита си да посее разделение между държавите-членки. Ерата на руските изкопаеми горива в Европа е към своя край“.

 ЕС предупреди за плащания в рубли

Фон дер Лайен предупреди членовете на ЕС да не се поддават на исканията на Москва за плащания в рубли, освен ако в договора им не е изрично упоменато. Но ако не е заложено в договора, "това би било нарушение на санкциите на ЕС, което е висок риск за компаниите“, казва тя, добавяйки, че „около 97 процента“ от всички договори на ЕС изрично предвиждат плащания в евро или долари.

 "Изключително трудни седмици" предстоят

Министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников казва, че страната очаква "изключително трудни седмици", предупреждавайки за големи "разрушения" в разгръщащата се руска офанзива в източната част на страната.

В пост във Фейсбук той казва, че "Русия вече е събрала сили за мащабна офанзива в Източна Украйна", а Москва "ще се опита да причини възможно най-много болка", предупреждавайки за "разруха и болезнени жертви".

 Гутериш пристигна в Киев

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Киев след разговори в Москва с руския президент Владимир Путин.

"Ще продължим работата си за разширяване на хуманитарната подкрепа и осигуряване на евакуацията на цивилни от зоните на конфликт. Колкото по-скоро приключи тази война, толкова по-добре – в името на Украйна, Русия и света", туитна той преди разговорите с Президента на Украйна Володимир Зеленски.

 Русия и САЩ размениха пленници

Въпреки напрежението около Украйна, Русия и Съединените щати обявиха размяна на затворници, като Москва предаде бившия морски пехотинец Тревър Рийд в замяна на Константин Ярошенко, пилот, осъден за контрабанда на наркотици.

Бащата на Рийд казва пред CNN, че размяната е извършена в Турция.

 Западните оръжейни доставки са засегнати

Русия твърди, че нейните ракети са извадили от строя "голяма част " оръжия и боеприпаси, доставени от Запада. Мунициите са съхранявани в алуминиев завод в югоизточния град Запорожие.

САЩ и Великобритания призовават съюзниците да изпратят повече тежки оръжия в Украйна, за да овладеят конфликта.

Вълнения в Молдова

Проруските сепаратисти в Молдова твърдят, че изстрели са били изстреляни през границата от Западна Украйна към село, в което се помещава руски оръжейен склад в отцепилия се Приднестровски регион.

Министерството на вътрешните работи на Приднестровието също каза, че дронове са прелетяли над село Колбасна, известно като Кобасна на румънски.

Нарастват опасенията, че подкрепяното от Москва Приднестровието може да бъде въвлечено във войната в Украйна.

Ръководството на Приднестровието обвини Украйна в поредица от атаки срещу държавната инфраструктура. Киев обвини Русия, че е организирала атаките.

 TotalEnergies

Френската енергийна компания TotalEnergies заяви, че е оттеглила инвестиция от 4,1 милиарда долара от нейния проект за газ Arctic LNG 2, който се строи в Северна Русия.

Според експерти това е първата крачка към "началото на отстъплението" от проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 2 години
Не мое да ги попържаме и после да искаме...
102
6
 
3
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Са че ви видиме какви че ги дрънкате,щом се заяждате с Мечката?
101
4
 
13
 
! Отговори
Аайде преди 2 години
Вече и в Молдова - ще я "освобождават" от молдовци, за да я заселят с русофили ! А славещите Путин по форумите, щели да са с предимство !
100
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АлексВъпреки това държави като Германия и Гърция се съгласяват, защото искат да запазят доставките за страните си. А кък ще си търсят правата е друга тема.
99
2
 
3
 
! Отговори
Гьонсурат до 102 преди 2 години
Ами нали това е идеята, да ни превърнат в пустиня и дребен пазар.. Ставаме само за разплод и то не всички. Да ни закриват па да се знае.. Какъв трън сме чепат, та ни мразят с червата си.
98
4
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До ясно еТази банка ще превалутира по измислен курс на руската централна банка.По същество това е едностранна промяна на цената по действащ договор/грубо нарушение/.
97
8
 
15
 
! Отговори
ясно е преди 2 години
Русия приема плащане в евро и долари за газа.Плащането да стане в сметка в Газпромбанк.Тази банка после ще обмени/превалутира/ платеното в рубли.Никой не ни кара да търсим рубли.Спрете с лъжите!Продават ни евтина газ, а ние отказваме да направим превод в тази банка нито в евро , нито в долари. Щели сме да взимаме друга газ.Но тя ще е с 30 % по-скъпа и после ще има фалити и безработни.Хайде Кирчо и Асенчо да изкарат 1 месец с безработица с 24 лв. дневно.
96
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не "Русия спря газа на България", а "България не плати за газ на Русия"! Викт му "причинно-следствена връзка", но сигурно е трудно да се разбере от *** и НПОшки!Е, хайде нещо по-разбираемо: "Грийнпийс": Великобритания е внесла руски петрол за £220 млн. от началото на войната". Т.е. Микробритите могат да си пазаруват от санкционираната от тях Русия, а България да плаща скъпо и прескъпо, за руски газ от Германия или Унгария.
95
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След три месеца никой няма и да си спомня за прословутия руски газ
94
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха...хем да мразим Рашка и да плю ем, хем да искаме евтин газ. Е, нема такъв филм. Папайте си попарата, ако имате и зърно за леб.
93
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маккейн ,бог да го прости, нали ви казваше истината за рашка .
92
2
 
5
 
! Отговори
До однако преди 2 години
Не си много прав - не е само 404, участва и Румъния! Ако бяха само укропите - лесно! Калибрират се още на тяхна територия, но с румънците е по-сложно - трябва да навлязат, за да бъдат обработени. Но и това ще стане!
91
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неумната мисирка, пак е забъркала каша в "информацията", подобна на тази в главата и: Истрелите не са в Молдова, а в Приднестровието! "Истрелите" са произведени от румънски и украйнски диверсанти! В момента Румъния изпраща войски на границата с Приднестровие координирано с Украйна от другата страна! Искат да опитат да заличат Приднестровието. Затова беше и изявлвнието за стратегическите оръжия при промяна на стратегическата обстановка! Да благодарим на Бидона - той е нашия ***!
90
5
 
6
 
! Отговори
караджорджевич преди 2 години
Ватенкоплоклонниците пикаят газ. Нищо не се е променило в този народ от преди Освобождението! Ама наистина нищо! Мислех, че от времето на Алеко сме застинали, ама явно сме застинали през средновековието
89
0
 
5
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
САЩ не са участници в тази война. За Серега Пичкарев канчето си му го набиват украинците с лека, за сега, помощ от свободния свят. Всички довечера на митинг!!!
88
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такава световна излагация! Кой ли не премина през Киев да се мазни. То и за откровени ***!оти стана ясно, че това е война между Русия и САЩ, която се води на територията на Украйна. Но, уви, умират съвсем невинни хора. Мрачните сили няма да спрат дотук.
87
11
 
6
 
! Отговори
однако преди 2 години
Сред кои среди нарастват опасенията, че подкрепяното от Москва Приднестровие може да бъде въвлечено във войната в Украйна? Укропия ли ще го въвлече? С кои свои малочислени в този район сили ще го направи? Бендеро-нацисткият киевски режим държи 2-3 механизирани бригади северно от Одеса, но ако те тръгнат на запад срещу Приднестровието, ще оголят Одеса и дивизиите на ВС на РФ веднада ще ударят черноморската укропска столица откъм Херсон-Николаев.
86
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече сме най-зелените в Гейропа
85
10
 
4
 
! Отговори
Споделям преди 2 години
До Добре де 71,-----В този футболен отбор ни вкараха без да ни питат.Сега ни карат да играем мач както казваш. Нямаме друг избор на терена сме но ще играем без сърце просто когато дойде топката при нас ще я подадем час по скоро и ще чакаме мачът да свърши. На голяма част от българите душата е в другия отбор.
84
8
 
18
 
! Отговори
Копейкин преди 2 години
Тъй или инак Путин и Кабаева ще свършат както Мусолини и метреса та му