Рибарски за спрения газ: Ще видим дали подходът и към други държави ще е същият

Според него, България е изпълнила договора
Обновена: 28 апр 2022 11:29 | 28 апр 2022 11:25, Петя Славова
132
Рибарски за спрения газ: Ще видим дали подходът и към други държави ще е същият
Снимка: БГНЕС

Русия спря доставките на газ към страната ни. Според депутатът от ПП и председател на комисията по енергетика Радослав Рибарски, с това приключи и стратегията да не се отстоява интереса в диверсификацията на доставките на газ.

Още по темата
По думите му България е изпълнила договора, съобразно условията и това прекъсване на доставките на газ е неразбираемо, предвид клаузите по договора. Поискани са разяснения как да бъде извършено плащането, това двуетапно превалутиране как гарантира, че е спазено условието в договора доставчикът да получи плащането директно от своя клиент. След правни консултации е станало ясно, че това не гарантира, че този начин на извършена транзакция е реално приключване на плащането, каза Рибарски.

Ние трябва да си спазим договора и да си плащаме задълженията в долари. Те са в долари и се превеждат в определената договорна сметка. Условието е наложено едностранно. Не става въпрос за принципи, имаме външнотърговски взаимоотношения, договори, които са ясно определени. Ние държим да бъде спазен договорът, каза още Рибарски пред БНТ.

Той заяви, че всички държави си спазват договорите към този момент, предстои плащане и ще видим дали подходът към тях ще е същият.

"Към момента Европа се държи заедно, което е идеята в такива моменти да има координирано еднакъв отговор от всички държави", каза председателят на комисията по енергетика.

Рибарски каза, че не му е известно да са направени постъпки към Арбитражен съд, но най-вероятно ще се стигне и до там. Той допълни, че имаме достатъчно възможности за заместване на газовите доставки.

Според него природният газ се търгува при борсови условия и не сме в ситуация, в която можем да изберем между един доставчик. Ще се разгледат доставки на втечнен газ, възможности на съседните държави да предоставят техни количества. Смята, че държавата ще прибегне към директни договаряния.

"В момента по плана за действия при прекъсване на доставките има и механизъм за сътрудничество, който гарантира, че при прекъсване на доставките в една държава, всички държави трябва да подпомогнат доставките", каза той.

Рибарски каза, че в момента количеството газ в Чирен е около 18%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да е същиятЧ Немците, австрийци, унгарци и некои други плащат в рубли! Няма да е същия подход към тях
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой тук от пропутинистите заглеждал ли се е в схемата на плащанията дето иска Мацква? Някой опитвал ли се е да осмисли що за идиотшина е това? Отваряш сметки в евро и рубли. Превеждаш евро-> някакъв посерник ти взима парите и ги търгува на борсата в Мацква -> връща рублите в твоята рублена сметка-> ти плащаш на Гацпром. Тая схема има една цел мангизи за посерникА. Гацпром не може ли да си обърне еврата в рубли сам на борсата? Въпроса е кой е поСерникА?
15
7
 
4
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Така както вчера Путинистан спира газа в нарушение на подписаните договори, така утре може да каже - вие сте платили на посредника, искайте си газ от него, ние пари не сме видели - терорусите се доказаха като "партньор" на който не може да се вярва, даже като им играеш по свирката! " ще правим каквото си искаме, ако не сте с нас сте неприятели и нацисти". И в бг има една камара оФце които им се радват! Роби, Сър!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде още един пишман експерт от групата приятели на Киро дето е минала харвардския му курс. Само с лозунги и празни приказки не става, необходими са ни разпознаваеми резултати.
13
0
 
16
 
! Отговори
А ся де преди 2 години
"Германския Uniper е съгласен да плаща за газ от Русия в рубли..." значи те могат, а ние ще го купуваме от тях но с 30% по скъпо ми идеална схема кво, газа пак ще е руски но от "партньорите" по ЕС
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите и пуринофилите пак тролят яко навсякъде, не разбрахте ли че опорката итново ви изсъхна, а скоро и опорката за оръжието ще изсъхне. Нито ще останем гладни, нито жадни, нито на студено, нито РФ ще направи каквото и да е било друго. На Руснаците това им е последното оръжие с което се опитват да всяват смут и сътресения в Европа.По един билет и в Руския концлагер за да се радвате на нефт и газ, опааа но там май скоро и това ще стане скъпичко не за деуго но трябва да се избива от някъде
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В момента по плана за действия при прекъсване на доставките има и механизъм за сътрудничество, който гарантира, че при прекъсване на доставките в една държава, всички държави трябва да подпомогнат доставките" ___________________________ Добре помним, че преди две години, при същия механизъм за сътрудничество и солидарност, европейските страни членки блокираха и крадяха една от друга доставките на маски от Китай.
10
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Докато чакаме да видим ... България върви надолу. А ние си чакаме ...
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо просто не си признаете, че се осрахте и под чужда дикотвка се правите ербап само? Да ви повярва човек, ако бяха спрели на Германия, Франция, Италия. Уви, не. Сега на борсата, ще купувате от Турция, Гърция, че дори от Сърбия.
8
2
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Русия, приема ли бежанци от България? Измръзнали, гладни и озверели хора, дали и трябват? Защото и този не се изказва в полза на българите.
7
4
 
7
 
! Отговори
хахахахахаа преди 2 години
До Анонимен "нито Сащ нито Европа имат газ и нефт" Ти мислил ли си някога, да захванеш и да прочетеш втора книга през живота си?
6
1
 
11
 
! Отговори
смех преди 2 години
Да дарим по една заплата....
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази кръчма, наречена - Продължаваме промяната, саботира, унижи, смачка направо държавата ни!
4
10
 
6
 
! Отговори
Стига с този газ бе преди 2 години
Тецовете ще минат на мазут, а останалите ще вземат американски и азерски газ от Гърция.
3
2
 
9
 
! Отговори
рибар преди 2 години
Киро пак излъга вчера ---Алгоритмът предполага прехвърляне на сумата, посочена в договора. В Газпромбанк чуждестранни купувачи откриват специални сметки във валута и в рубли. Купувач плаща за газа с валута. След това Газпромбанк продава валутата на Московската борса и прехвърля рублите на втората сметка на купувача за по-нататъшно изпълняване на задълженията към Газпром експорт. След това се извършва доставяне на газ. Не се предвижда участие на трети страни в схемата.
2
6
 
12
 
! Отговори
Кирчу преди 2 години
Другите за разлика от нас мислят за народа си и почнаха да си отварят сметки в рубли (Германия, Италия,Унгария, Австрия...)
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По това си личи, че имаме пишман юристи и икономисти.