Русия е пуснала два военни делфина край Севастопол?

Те предпазват корабите от подводна атака
28 апр 2022 16:30, Нели Христова
134
Русия е пуснала два военни делфина край Севастопол?
Снимка: БГНЕС

Русия е разположила обучени военни делфини в своята военноморска база в Черно море - вероятно за да защити флота си от подводна атака - според нов анализ на сателитни изображения.

Военноморският институт на САЩ (USNI) прегледа сателитните изображения на военноморската база в пристанището на Севастопол и стигна до заключението, че две кошари за делфини са били преместени в базата през февруари в началото на нахлуването на Москва в Украйна.

Русия има история в обучението на делфини за военни цели, като използва водните бозайници за извличане на предмети или възпиране на вражески водолази.

Военноморската база в Севастопол е от решаващо значение за руските военни, тъй като се намира в южния край на Крим, който Москва превзе през 2014 г. Според анализа на USNI, много от руските кораби, закотвени там, макар и извън обсега на ракети, са потенциално уязвими за подводни атаки.

Украйна също е тренирала делфини в аквариум близо до Севастопол, в програма, вдъхновена от съветската епоха, която е изоставена през 90-те години на миналия век.

По време на Студената война и САЩ, и Съветският съюз са разработвали използването на делфини, чиито ехолокационни възможности могат да им позволят да откриват подводни обекти като мини.

САЩ са похарчили най-малко 28 милиона долара за поддържане на собствените си войски от делфини и морски лъвове – които също могат да бъдат обучени – за потенциално подпомагане при конфликти.

Програмата в Севастопол беше възкресена през 2012 г. от украинския флот, но бозайниците попаднаха в руски ръце след инвазията в Крим през 2014 г. Украйна безуспешно поиска връщането на животните, а РИА Новости съобщи, че Москва планира да разшири програмата.

"Нашите специалисти разработиха нови устройства, които преобразуват откриването на цели от подводните сонари на делфините в сигнал към монитора на оператора. На украинския флот липсваха средства за подобно ноу-хау и някои проекти трябваше да бъдат прекратени", каза един източник пред руската информационна агенция.

Две години по-късно руският флот обяви плановете си да закупи още пет делфина, като стартира тръжна процедура за договор за 1,75 милиона рубли – около 21 000 долара – за доставка на делфини до базата в Севастопол до края на лятото. Не е ясно дали делфините, за които се смята, че са в Севастопол днес, са същите, които са излезли от този договор.

Сателитни изображения от 2018 г. разкриха, че Русия също е използвала делфини във военноморската си база в Тартус, Сирия по време на сирийската война.

Делфините не са единствените океански същества, които руските военни са обучавали. Смята се, че кит белуга, забелязан край бреговете на Норвегия през 2019 г., е бил обучен от руския флот. Рибарите съобщаваха за белуга, носеща странни сбруи, които може да са държали камери, която тормози лодките им, дърпайки ремъци и въжета отстрани на лодките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
6
 
! Отговори
натовски наивник преди 2 години
даж епуснал двойник на Байдън и го чакал
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът тук е ако двата военни делфина атакуват морския флот на България имаме ли с какво да се противопоставим? Аз залагам на делфините. И в този ред на мисли се чудя, каква точно военна техника ще пращаме на Украйна? Може би две лястовички разузнавачи? Ние нямаме армия и военна техника да пазим само София, а ще пращаме на Украйна. Бог да пази България, че като гледам Киро и Асен само лоши мисли ми се въртят в главата. Като гледам и руските, и американските тро_лчета, още по-лошо ми става...
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом стигнахме до там да мобилизираме делфини и морски лъвове, не е добре положението. Някой пита ли ги тях дали искат да участват в безмислените ни войни? Едва ли.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анти пропаганда преди 2 години
Москва се пази от мечки с РПГ-та, а хамериканчията ще бъдат атакувани от личните акули на Путин, Хвай ще го отнесе 1ви
51
0
 
9
 
! Отговори
ЛУ преди 2 години
Веднага да повишите автора на статията ей!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анти пропаганда преди 2 години
Представете си ако пуснат цял взвод делфини какво ше се случи, те щом с 2а само се охраняват. Тц тц тц да се смееш ли, да псуваш ли
49
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
То простотията не ходи по дърветата ...
48
3
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 години
Какъв чин имат делфините ? Да не са генерали ?
47
0
 
20
 
! Отговори
Ние също имаме преди 2 години
обучени животни в парламентата - цял зоопарк - пуделчета, толупи, змии, ***,шебеци, канадски пинчери,прасенца,говедца, магарета, кобили, слоници,хипопотами, зайчари, овце, телета,смоци,плуж?ци, амеби и зелени еуглени... Обучени са да унищожават народа с по всички възможни начини, разрешени от закона и не съвсем. Имаме и страшни футболни бургаски черноморски акули,опустошават всяка чалготека, бар и хотел, без команда и без милост! А тия ще ни се хвалят с два делфина, ха-ха!
46
1
 
10
 
! Отговори
ЛУ преди 2 години
Леле майко, медиите достигате нови измерения с тъпотията си, ама нормално като се има предвид кои са ви шефовете
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А един мормот завива шоколада в станиол...
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес в САЩ един човек беше нападнат от акула. Смята се, че лично Путин е дал заповед за атаката, по време на разговор на четири очи между него и акулата... хахаха
43
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уличните кучета в България са руски агенти. Моля службите да си свършат работата, като ги затворят в кучкарници, заради националната сигурност, но да не забравят, че според изискванията на ЕС, условията в кучкарниците трябва да са добри, за да имаме щастливи кучета - бивши руски агенти.
42
2
 
12
 
! Отговори
Джеки преди 2 години
А около моя гараж се навъртат две шарени кучети и нещо много съмнително душат. Сигнализирах веднага ДАНС и тел. 112 и кучетат бяха арестувани и отведени за разпит в посолството на САЩ за изясняване на самоличностите им.
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, много жалко....В търсене на скандалното медиите удариха дъното.
40
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакваме Русия да включи и венни мечки във войната, че солдати вече не достигат.
39
3
 
14
 
! Отговори
Балкански преди 2 години
Пет делфина, една белуга и три играещи мечки с чин ефрейтор...
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най-тъжната статия, която съм чел в последно време. Докъде я докарахме.
37
2
 
14
 
! Отговори
Спец преди 2 години
А пък в Нил плува крокодил.
36
2
 
10
 
! Отговори
Делфини, преди 2 години
Един съвет от мен. Решете най-накрая за НАТО, или за Русия искате да се биете. Някак прекалено американофилско ми идва да не избирате страна и да сте приятели с всички! Помислете над това.