Русия е пуснала два военни делфина край Севастопол?

Те предпазват корабите от подводна атака
28 апр 2022 16:30, Нели Христова
134
Русия е пуснала два военни делфина край Севастопол?
Снимка: БГНЕС

Русия е разположила обучени военни делфини в своята военноморска база в Черно море - вероятно за да защити флота си от подводна атака - според нов анализ на сателитни изображения.

Военноморският институт на САЩ (USNI) прегледа сателитните изображения на военноморската база в пристанището на Севастопол и стигна до заключението, че две кошари за делфини са били преместени в базата през февруари в началото на нахлуването на Москва в Украйна.

Русия има история в обучението на делфини за военни цели, като използва водните бозайници за извличане на предмети или възпиране на вражески водолази.

Военноморската база в Севастопол е от решаващо значение за руските военни, тъй като се намира в южния край на Крим, който Москва превзе през 2014 г. Според анализа на USNI, много от руските кораби, закотвени там, макар и извън обсега на ракети, са потенциално уязвими за подводни атаки.

Украйна също е тренирала делфини в аквариум близо до Севастопол, в програма, вдъхновена от съветската епоха, която е изоставена през 90-те години на миналия век.

По време на Студената война и САЩ, и Съветският съюз са разработвали използването на делфини, чиито ехолокационни възможности могат да им позволят да откриват подводни обекти като мини.

САЩ са похарчили най-малко 28 милиона долара за поддържане на собствените си войски от делфини и морски лъвове – които също могат да бъдат обучени – за потенциално подпомагане при конфликти.

Програмата в Севастопол беше възкресена през 2012 г. от украинския флот, но бозайниците попаднаха в руски ръце след инвазията в Крим през 2014 г. Украйна безуспешно поиска връщането на животните, а РИА Новости съобщи, че Москва планира да разшири програмата.

"Нашите специалисти разработиха нови устройства, които преобразуват откриването на цели от подводните сонари на делфините в сигнал към монитора на оператора. На украинския флот липсваха средства за подобно ноу-хау и някои проекти трябваше да бъдат прекратени", каза един източник пред руската информационна агенция.

Две години по-късно руският флот обяви плановете си да закупи още пет делфина, като стартира тръжна процедура за договор за 1,75 милиона рубли – около 21 000 долара – за доставка на делфини до базата в Севастопол до края на лятото. Не е ясно дали делфините, за които се смята, че са в Севастопол днес, са същите, които са излезли от този договор.

Сателитни изображения от 2018 г. разкриха, че Русия също е използвала делфини във военноморската си база в Тартус, Сирия по време на сирийската война.

Делфините не са единствените океански същества, които руските военни са обучавали. Смята се, че кит белуга, забелязан край бреговете на Норвегия през 2019 г., е бил обучен от руския флот. Рибарите съобщаваха за белуга, носеща странни сбруи, които може да са държали камери, която тормози лодките им, дърпайки ремъци и въжета отстрани на лодките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз се чудех, как може да са толкова добродушни. Явно е имало нещо гнило В щатите пишеха, че около Бостън, някакви американки си търкали зарзалите в делфини из плитките води на океана. Май ще се окажат наистина много долни и двулични същества!
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само си представете как белуга ви ръфа лодката. Говоря за отлично обучена белуга, която обаче явно се саморазправя с обекта на шпионската си дейност. Удивителна "статия"!!!!
33
2
 
8
 
! Отговори
Хора преди 2 години
Винаги съм имал едно наум за тези същества. Е, днес доказателството е налице! На делфините не може да се вярва! ПРОДАЖНИЦИ!
32
1
 
6
 
! Отговори
Мугабе преди 2 години
Двата делфина са забелязани да влизат в клуба на русофилите в Максуда 'Суровини за скрап" с прясно набрано желязо.
31
0
 
5
 
! Отговори
Тцъ преди 2 години
Путин и Зеленски имат среща,ама са се маскирали.
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно е колко долара му трябва на един делфин да си продаде държавата. На някои като Кирчо им трябват няколко милиона и застава на колене и отваря устата като за последно.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият агресор за мен от днес нататък са тези два делфина! НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ОТИДА НА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ!!!
28
2
 
10
 
! Отговори
Фейк нюз преди 2 години
Туй да не са Киро и Лена,да оглеждат крайцера?
27
0
 
6
 
! Отговори
Румен Радев преди 2 години
Делфините са следвали своят национален интерес, изразяващ се в по-ниска цена на скумрията!
26
1
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 2 години
Анимация по този повод.....немедлено
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А носят ли атомни бомби в стомасите си? Чувал съм, че делфините имат афинитет към ядрено гориво и затова се ползват, като торпеда с ядрен заряд.
24
1
 
3
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тези делфини украинците отдавна са ги направили на пастърма и изяли, дайте някое друго инфо, че вече сте скучни.
23
8
 
5
 
! Отговори
Бай Петко преди 2 години
Слава на Путин
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нет аналог в мире
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай сикана!
20
0
 
8
 
! Отговори
А,не преди 2 години
Снимките показват и един пасаж цаца.
19
3
 
3
 
! Отговори
Мбуту преди 2 години
Рускините ще делфини от Максуда са барали през годините, а сега неграмотните им отрочета се пишат за първи русофили.
18
3
 
5
 
! Отговори
Посейдон преди 2 години
"Смята се, че кит белуга, забелязан край бреговете на Норвегия през 2019 г., е бил обучен от руския флот. Рибарите съобщаваха за белуга, носеща странни сбруи, които може да са държали камери, която тормози лодките им, дърпайки ремъци и въжета отстрани на лодките." - Типично поведение за руски военнослужещ, Путин да присъди на безаналоговата белуга поредно воинско звание и орден за заслуги към родината!
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия и делфините са по-добре обучени от западните ***.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Войски от делфини" ????? Дори не сме гледали такъв научно-фантастичен филм. Звучи интересно, но и зловещо. Дали ще има и войници-роботи? Жалко, че сме свидетели на лудостта на един диктатор.