Нови трупове са открити в Буча, руските сили обстрелват Харков

Лавров призова САЩ и НАТО да спрат да снабдяват Киев с оръжия
30 апр 2022 23:30, Анисия Иванова
190
Нови трупове са открити в Буча, руските сили обстрелват Харков
Снимка: БГНЕС

- Още тела открити край Буча

Телата на трима мъже с вързани ръце са открити в яма близо до Буча, град близо до Киев, съобщи полицията. "Ръцете на жертвите бяха вързани, маски покриваха очите им, а някои бяха със запушени уста. По труповете има следи от изтезания, както и огнестрелни рани по различни части на тялото", се казва в изявление на полицията. Буча се превърна в синоним на обвинения в руски военни престъпления, откакто десетки тела бяха открити за първи път там в началото на април.

- Франция ще "усили" помощта

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция ще "засили" доставките на военна и хуманитарна подкрепа след разговор с украинския му колега Владимир Зеленски. Зеленски благодари на Франция за „мащабните военни пратки, които допринасят за украинската съпротива“, казва Макрон, добавяйки, че „тази подкрепа ще продължи да се засилва, както и хуманитарната помощ, предоставена от Франция“.

- Харков обстрелван отново

Вторият град на Украйна Харков е засегнат от множество руски обстрели, макар Зеленски да казва, че украинските сили постигат „тактически успехи“ в региона. Украйна е запазила контрола над Харков, но градът е многократно подлаган на удари от руските сили и все още е застрашен от ежедневни атаки. Един човек е убит, а петима са ранени "в резултат на вражески артилерийски и минохвъргачни удари", съобщи регионалната военна администрация на Харков в Telegram.

- Москва признава удар срещу Киев

Русия потвърди, че е нанесла въздушен удар срещу Киев при посещението там на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Руското министерство на отбраната казва, че „високопрецизните оръжия с голям обсег на въздушно базиране... са унищожили производствените сгради на ракетно-космическото предприятие „Артьом“ в Киев“. Финансираното от САЩ Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщи, че неговата журналистка и продуцент Вера Гирич е загинала, когато руска ракета е ударила сградата, в която е живяла.

- Поканата на Путин за Г-20

САЩ не са впечатлени, че руският президент Владимир Путин е поканен на срещата на върха на Г-20 през ноември в Индонезия. „Съединените щати продължават да вярват, че не може да се работи както обикновено по отношение на участието на Русия в международната общност или международни институции“, казва заместник-говорителят на Държавния департамент Джалина Портър.

- Руснаците изостават "в графика"

Руската кампания за завземане на контрола над региона на Донбас в Източна Украйна се движи бавно и изостава от графика, каза служител на Пентагона. Силната съпротива от украинските войски и предпазливостта след неуспеха на Русия да превземе Киев доведоха до „бавен и неравномерен напредък“ в Донбас, каза служителят пред репортери.

- Великобритания, холандци изпращат детективи

Великобритания ще изпрати следователи на военни престъпления в Украйна следващия месец, за да съберат "широк набор от доказателства, свидетелски показания, криминалистични и видеодоказателства", обяви британският външен министър Лиз Тръс. Холандия също ще изпрати екип, който ще работи заедно с местните екипи на украинския и Международния наказателен съд, за да разследва възможни масови зверства, включително в киевското предградие Буча, където на 2 април бяха открити най-малко 20 тела.

- "Спрете доставките на оръжие"

Руският външен министър Сергей Лавров призова САЩ и НАТО да спрат да снабдяват Киев с оръжия, ако са „наистина заинтересовани от разрешаването на украинската криза“, съобщават китайски държавни медии. „Ако САЩ и НАТО наистина са заинтересовани от разрешаването на кризата в Украйна, на първо място, те трябва да се събудят и да спрат да доставят на режима в Киев оръжие и боеприпаси“, каза Лавров пред официалната китайска агенция Синхуа. Но той настоява, че "специалната военна операция... протича стриктно по план".

- Демонстрация на сила в Обединеното кралство - Правителството на Обединеното кралство казва, че разполага около 8000 войници за учения в Източна Европа в демонстрация на сила след нахлуването на Русия в Украйна. Великобритания разполага с 72 танка Challenger 2 и 120 бойни бронирани машини заедно с артилерийски оръдия, хеликоптери и дронове за ученията, някои от които вече са в ход.

- 13 милиона разселени

Над 5,4 милиона украинци са избягали от страната си след нахлуването на Русия преди два месеца, като десетки хиляди се присъединяват към редиците им всеки ден, съобщава ООН. Освен бежанците, Международната организация по миграция (МОМ) изчислява, че над 7,7 милиона души са били разселени в Украйна, което означава, че общо над 13 милиона души са били изгонени от конфликта. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Ларвов и всички други "другари" от Кремъл, да обяснят защо децата им живеят в САЩ и Европа, а не в "демократичната" Русия. Отговорът си го знаем.
115
5
 
11
 
! Отговори
КуКлус преди 1 година
Ейй голяма работа са САЩ ! Как сме оцелели толкова хилядолетия и повече без тях просто чист късмет ! Тук от няма и 100 години се правят на някакви ....и света взе да отива на кино ......
114
1
 
8
 
! Отговори
<><> преди 1 година
САЩ винаги минават оттам от където се печели най много ...вече файда от Ирак , Афганистан , Либия и т.н. нямат ...изсмукаха всичко ....за това се насочват към нови , богати райони ....сега тук войната би ги задоволила с години , десетки години напред ...от близкия изток точеха нефта , златото и други земни блага ....тук ще точат Европа ...като си продават всичко което решат на каквато си цена решат ! Ще излезе че САЩ са най умните , а ЕС най глупави ! Представете си един свят без САЩ !?
113
2
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Истината е че на САЩ и НАТО не им харесва развоя на войната ....до сега трябваше да се разшири .....за това тъпчат с оръжие Украйна за да може по бързо да бъде срината .....на САЩ плана е ясен ....мащабна война в Европа за да имат огромен пазар за оръжията си и ресурси .....никой не се запита обаче предизвиканата Русия какво попречи да се направи ? Попречи САЩ да разположат ядрено оръжие в Украйна , нанасяне на ядрен удар срещу Русия именно от Украйна и разбира се отговор ! САЩ са публика !
112
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ни пробутвате като претоплена манджа лъжата за Буча. Абе вижте в Интернет. Дейли Мейл публикува резултатите от експертизата на телата. Оказваа се, че са пълни с дротици (малки метални стрелички), каквито има в някои артилерийски снаряди, използвани от Украйна. Тоест, не са разстрелвани от руснаците, а са жертва на артилерийски обстрел. Веднага западната пропаганда млъкна, а вие тука повтаряте ли повтаряте тази лъжа все още.
111
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая тридневната война, продължава и продължава. Рашкити им къси *** излезе. Стари пушкала, генерали демоде. Украинците, ако не беше Запада, досега да ги нямаше. Пълно безумие е рая война... деца и жени мрът, за Кво??? Украйна ще я има и след Путин, пък и член на НАТО и ЕС ще е, може обаче и да е с по-малка територия
110
4
 
8
 
! Отговори
Някой ще ми... преди 1 година
... напомни ли за поне един човешки труп, намерен в Буча, и идентифициран като жител на Буча? Идентифициран от своите роднини? Някой ще ми пусне ли клипче, на което руснаците убиват цивилни в Буча и пълнят улиците с труповете им? Щото клипче с ухиления до ушите след изтеглянето на рашките кмет на Буча има, явно кметът не знае нищо за улиците, пълни с трупове, има клипчета как бабички кълнат руски войници и остават живи, а от другите клипчета няма и едно...Що така?
109
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вързани ръце отзад и прострелване в различни части от тялото го видяхме на видео кой се хвали с този метод. "Героите на Украйна"от средите на бившите футболни агитки. Масовите гробове са с убити от осколки хора, А тези райони са били обстрелвани с големокалибрено оръжие от украинците. На видеото от украйнските полицаи, влезли след напускането на руснаците нямаше трупове по улиците. Труповете бяха с бели ленти, като на руснаците и не се бяха разложили 4-5дни след като руснаците се бяха оттеглили!
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 156 АнонименТи си доста зле бе ! Сутрешното дрогиране вече ти е исушило мозака и скоро ти ще си жив труп , нещо като зомби. Мъжът ти как не те е спрял да се друсаш незнам
107
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казано е отдавна-САЩ ще снабдяват Украйна с оръжия, докато не даде фира и последния украинец
106
17
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 148 преди 1 година
На плиткоумие и непросветеност разчитате само вие, поддръжниците на мракобесния съветски режим, затова непрекъснато цитирате за "неразширяването на нато" и забравят, че условието беше в Русия да се провере ДЕСОВИЕТИЗАЦИЯ ! Но такава нема. Затова нато трябва да се разширява докато има опасност!
105
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че Путин се надцени и главозамая от това 20 годишно "управление"... Затова в демократичните държави президента има право на 2 мандата. Като всеки един човек и Путин има куп пороци и недостатъци, но прие твърде лично, това да докаже на целия свят, че Русия е велика сила, която може да си позволи абсолютно всичко... Сега и той и Русия ще загубят ВСИЧКО... Такава е съдбата на всички агресори и диктатори.
104
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Публикацията е твърде обширна за атрофиралите мозъчета на жалките русофили. Накратко казано руския башибозук ще продължи да разрушава градовете на Украйна и ще търпи големи загуби в жива сила...В крайна сметка фашистка Русия ще загуби позорно войната, а кремълския пcиxoпат ще бъде ликвидиран.
103
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв цивилизован свят те гони? Този ли дето с векове е прилагал светата инквизиция и е наказвал всеки що годе по-просветен? Този ли който е избил цели народи и ги е превръщал в роби? И още много има да се каже за твоя цивилизован свят, който напълно умишлено и целенасочено предизвика и тази война. Или искаш да кажеш, че никой не е предизвикал Русия и то от години?
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е в българските медии да бъде публикувана тази част от договора за падането на Берлимската стена, според която НАТО се задължава да НЕ СЕ РАЗШИРЯВА НА ИЗТОК ОЪ РЕКА ЕЛБА. Всички многословия за някакви си нарушаване на международното право от страна на Русия, а преаведност на страната на Запада, са подменяне на истината, разчитайки на плиткоумието и непросветността на разглвзеното поколение в Европа през последните десетилетия. Б-я чрез управниците си включително.
101
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато Путин е жив и има война в Украйна... България ще страда заради изключително многото русофили-предатели сред политиците ни и опростаченото ни население... Сега се очакват протести организирани от Копейкин и комунистите на Чорапа. Целта е да има още по-голям хаос в държавата ни.
100
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента няма по-омразни същества на Земята от руснаците и русофилите. Предизвикват единствено погнyca и отвращение.
99
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целият цивилизован свят е срещу Русия и русофилите, заради тази бeзyмна война... ДАНС и прокуратурата в България трябва да се самосезират и да преследват всички пoдлеци-путинофили и предатели тук, защото именно те провалят всяко едно българско правителство...
98
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди седмица четох в немско издание, че Германия мислила как да доставя оръжие на Украйна СЛЕД като свършила сегашната военна операция, за да била Украйна иститнски боеспособна. Което значи, че Германия въобще не проумява проблема на конфликта. Все още не проумява.
97
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствено жалките русофили подкрепят Русия в тази безсмислена и жестока война... Само те не могат да се поставят (хипотетично) на мястото на милионите украинци, които бяха подложени на ударите от руския терор.