Русия е превърнала стара фабрика в Санкт Петербург във фабрика за тролове

Те разпространяват дезинформация за критиците на Кремъл
1 май 2022 19:05, Нели Христова
65
Русия е превърнала стара фабрика в Санкт Петербург във фабрика за тролове
Снимка: Pixabay/iAmMrRob

Русия превърна стара фабрика в Санкт Петербург във фабрика за тролове, за да разпространява дезинформация и да се насочва срещу критиците на Кремъл, включително срещу световните лидери. Това показва публикувано днес проучване, финансирано от правителството на Обединеното кралство.

Твърди се, че сайтът в руския град се използва за "разпространение на лъжи" в социалните медии и в секции за коментари на популярни уебсайтове, заяви британското външно министерство в изявление, в което се описва подробно това, което то нарече "болна" операция. Министерството твърди, че е установило, че платените служители на фабриката за тролове са насочени към политици, както и към музиканти и групи в редица страни, включително Великобритания, Южна Африка и Индия. Те използват онлайн платформи, за да набират и координират нови симпатизанти, които след това се насочват към профилите в социалните медии срещу критиците на Кремъл, като изпращат коментари в подкрепа на руския президент Владимир Путин и войната в Украйна.

Троловете са се насочили и към акаунтите на британския премиер Борис Джонсън и други министри на Обединеното кралство, както и на световни лидери, включително германския канцлер Олаф Шолц и върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, твърди министерството.

Акаунтите в социалните мрежи на групи и музиканти, включително Daft Punk, David Guetta, Tiesto и Rammstein, също изглежда са били обект на операция за дезинформация, установи проучването. „Не можем да позволим на Кремъл и неговите сенчести фабрики на тролове да нахлуват в нашите онлайн пространства с лъжите си за незаконната война на Путин“, каза външният министър Лиз Трус. „Правителството на Обединеното кралство е предупредило международните партньори и ще продължи да работи в тясно сътрудничество със съюзници и медийни платформи, за да парира руските информационни операции.

Следи от операцията са открити в осем онлайн платформи, включително Telegram, Twitter и Facebook, но са особено концентрирани в Instagram, YouTube и TikTok, казва се в съобщението. Твърди се, че популяризаторите на TikTok получават заплащане, за да разширят прокремълските разкази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
крадеца вика дръжте крадеца
49
1
 
0
 
! Отговори
Star преди 1 година
РФ ако не беше пред разпад,никога не би нападнала суверенна държава със свободно и демократично избрано правителство.Тази война е нужна на Кремъл за да оцелее в ,,светлото бъдеще''.Оправдавам ги напълно.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти цяла България е руска фабрика за троловете русофили...
47
2
 
5
 
! Отговори
това не е новина преди 1 година
още преди да окупират Крим даже и български медии участват в руската пропаганда.. продават се за рубли.
46
4
 
5
 
! Отговори
До Руснака преди 1 година
Ето твоят коментар е типичен за руски *** !
45
2
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Като гледам, и на български пишат доста от тях ! Или пък са малко, но много активни !
44
4
 
4
 
! Отговори
Руснака преди 1 година
Днес.БеГе Един от най-големите ***! Всичките медии в тази държава се превърнаха в ***! При това неграмотни ***
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Твърди се, че сайтът в руския град се използва за "разпространение на лъжи""Ох, вземете научете английски или наемете някой. Site значи и обект...
42
3
 
5
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Ехаааа, тоя Путин много назад във времето е,бе! Ти да видиш! В тия опасни ковид времена, където ако ти кихнат все едно са те убили, той да кара тр0летареата за се тъпче в стара фабрика без филтри и аспирация, сертифицирани по ISO 9001? Я бързо да ги праща home office :D.
41
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е другата фабрика за пропаганда на фашистка Русия. Тук русофилите тролят напълно безплатно в полза на кремълския пcиxoпат.
40
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напразно се морят. В тик ток съдържанието е според предпочитанията на потребителите,и ако прескачате путинските лъжи и гледате украински клипове,то тик ток ви пуска предимно украински клипове и не ви пуска путински глупости. Тик ток няма сметка да ви препоръчва точно това,което вие не харесвате,защото така ще губи потребители. Затова трудът на путинските *** в тик ток е безсмислен. Това да не са български или *** сайтове. Всичко лъжи на путинистите трябва да се трият и да не се допускат.
39
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болгарския да опраят. И без това тука им се смеят. Щото нашенските посткомунистически отрочета са достатъчно оядени от заграбеното от тати и дядо, че само по задължение плюят по форумите, а то качество няма, нямаа
38
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглобритания са болни мозъци, яд ги е че им се изплъзна световното господство и няма откъде да грабят.
37
9
 
9
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
А ЗАПАДА И ФАШ , НАПРАВИХА НАШИТЕ МЕДИИИИ НА МАЙМУНИ !И СВОИ НАЙ ГОЛЕМИ *** !!!!!!
36
14
 
20
 
! Отговори
антитрол преди 1 година
Да си фен на сегашния Кремъл и на "негово според неговеличество" и "почти-император" Пу"...ин е сериозно заболяване и след време ще е описано в учебниците по Медицина и История.
35
16
 
31
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 1 година
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
34
18
 
16
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 1 година
Да бе да, няма да си цъкат от вкъщи на дивана ами ще се тъпчат в старата фабрика!
33
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англо-саксонските *** съвсем изплискаха легена.
32
29
 
10
 
! Отговори
Много добре, преди 1 година
Само така! Z
31
22
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Фейк нюз...