IfW: САЩ - най-големият поддръжник на Украйна с помощ колкото на целия ЕС

Поддръжник с еквивалента на 10,3 милиарда евро от началото на войната
2 май 2022 21:54, Петя Славова
447
IfW: САЩ - най-големият поддръжник на Украйна с помощ колкото на целия ЕС
Снимка: БГНЕС

Кой подкрепя Украйна, с колко пари и колко оръжия? Данните на икономическите изследователи в Кил показват: САЩ остават най-големият настоящ поддръжник на Украйна, а взети заедно, вноските на страните от ЕС в момента са равни на помощта от САЩ, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Цайт".

Според последните изчисления на Института за световна икономика в Кил (IfW), САЩ остават най-големият настоящ поддръжник на Украйна с еквивалента на 10,3 милиарда евро от началото на войната и вече обявиха следващото значително увеличение на ангажимента си. Експертите от университета в Кил сумират както преките доставки на оръжие, така и други видове финансова подкрепа. Допълнителните 33 милиарда долара, които президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще бъдат предоставени на Украйна, все още не са взети под внимание от IfW, тъй като тази сума първо трябва да бъде потвърдена от американския Конгрес.

Още по темата

Всички държави от ЕС заедно, включително средствата, обещани от институциите на ЕС и Европейската инвестиционна банка, вече възлизат на 12,8 милиарда евро. С пряка подкрепа в размер на 1,8 милиарда евро Германия се нарежда на пето място сред страните донори след Полша, Великобритания и Канада (без да се вземат предвид средствата, обещани непряко чрез ЕС, тъй като тук има риск от многократно отчитане).

"Взети заедно, вноските на страните от ЕС в момента са равни на помощта от САЩ, което е очаквано предвид географската близост на Украйна", казва Кристоф Требеш, директор на изследванията в IfW Кил, който отговаря за проучването на помощта за Украйна. "Все пак е учудващо, че сред 5-те най-големи донори има само две държави от ЕС. За разлика от Германия и Полша, през последния месец страни като Франция, Испания и Италия почти не са обещали нова значителна двустранна помощ за хуманитарни или военни цели."

Според данните за предоставената военна помощ САЩ отново са на първо място, следвани от Полша, Германия на трето място, а след нея Великобритания и Канада.

По отношение на икономическото производство Естония е най-големият поддръжник на Украйна, следвана от Литва и Полша. САЩ и Германия, които допринасят с по около 0,05% от брутния вътрешен продукт, са с приблизително равен брой точки съответно на 10-о и 11-о място в този анализ.

Проследяването на подкрепата за Украйна регистрира и определя количествено военната, финансовата и хуманитарната помощ, обещана на Украйна - понастоящем от 24 януари до 23 април 2022 г. Взети са предвид 31 държави, по-специално държавите от ЕС и другите членове на Г-7, както и обещанията за помощ от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. Вземат се предвид ангажиментите, поети от тези правителства или институции към украинското правителство; частните дарения или тези на международни организации като МВФ не се включват. Тя не включва и помощта за съседните на Украйна държави като Молдова или други държави - например за прием на бежанци.

Източниците на данни са съобщения на официални правителствени агенции и доклади на международни медии. Често значителните разходи за настаняване и грижи за украинските бежанци в чужбина са трудно измерими поради липса на данни. Същото важи и за частни дарения или обещания, направени от международни организации като Червения кръст.

Публикуваната версия на системата за проследяване на подкрепата в Украйна е предварителна (бета) версия, която ще бъде непрекъснато разширявана, коригирана и подобрявана през следващите седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


447
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
9
 
5
 
! Отговори
Ох Божке преди 2 години
''Страшната'' руска армия стана за посмешище в Украйна. Останаха без храна и гориво. Крадат кокошки по селата. Урките направиха старите руски танкове на парчета с модерните западни оръжия. СМЯХ.
311
2
 
14
 
! Отговори
Споделям преди 2 години
Няма нужда от коментари защото много ясно вече се вижда и само някои прекалено демократично облъчени хора не разбраха кай подпали войната, кой я подклажда за да не свърши, кой печели и кой губи от нея. Същия въпрос може да се пренесе назад във времето за всички войни от 1945 година насам. Като джокер може да се подскаже че това е един и същ субект.
310
2
 
19
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ми нормално. това е война - САЩ срещу Русия на територията на Украйна.
309
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гочо, даваш фира човек. Яко са ти уошнали брейна. Който и да спечели тая война Европа умира от глад и мизерия. Ако САЩ спечелят ще ядете ГМО докато дъщерите ви не се сдобият с цикъл на 3 год възраст, а момченцето ви с бюст и двоен полов орган. Банките ще бълват празни пари и ще ни взимат и къщите и бизнеса за да можем да живеем. Ако спечелят руснаците ще е тотална изолация на запада от изтока. Все ядем дървото. За което благодаря на САЩ и на зеления клоун, който заби последния пирон в ковчега
308
6
 
33
 
! Отговори
PG преди 2 години
Тази долна нация винаги е търсила собствената си изгода,те се намесват навсякъде и никой не трябва да ги вини ,винаги са прави,но всяко нещо си има край,света вече няма да е подвластен на америка,свършва тяхното влияние колкото и да не го искат
307
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, има ли изненадани? Та това е война на САЩ срещу Русия. Още като дойде Байдън на власт ви казахме, че тоя човек си живее в 60 те години на миналия век и ще направи поразий. Вече новия Виетнам е Украйна. Същата гадост, води се война срещу Русия на чужда територия и се убива чуждо население. И това ви предупредихме още в началото на войната. Проблемът е че ще го отнесе Европа. Не ни стига че ЕС изкупи несъбираемите кредити на фалиралите амер банки и от 20 год сме в кризи, че сега и война.
306
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Ще разсеят ли гласовете новите партии '' ................................ товариш Копейкин от Възраждане заяви вчера, че говори от името на 85% от българските граждани и че очаква решаващата роля на червената армия, за да освободи въпросните 85% ..
305
9
 
32
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
ИЗХОДЪТ ОТ ТАЗИ ВОЙНА ЩЕ РЕШИ КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ СВЕТОВНИЯТ РЕД!!!затова целият западен свят воюва(чрез оръжия и наемници) срещу Русия в Украйна!!! Кой мислите че ще победи, страхливите"обединени" западни сили, които не смеят открито да се противопоставят срещу рашките,или Русия, която бавно, но сигурно мачка 1фашистко-нацистките прозападни протежета! Украйна Е НАЙ-СИЛНАТА ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ ОТ ЦЕЛИЯ ЕВРОЗАПАДЕН СВЯТ, ЗАЩОТО ИМА ЦЕЛ, А ОСТАНАЛИТЕ 1ВЪШЛЬОФЦИ ИМАТ САМО ИДЕЯ! ЛОШО Е ДА ВЯРВАШ НА ЛЪЖЦИ
304
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с какво ги поддържате? С оръжия, за да умрат колкото се може повече хора. Колко живота ви тежат на съвестта, ако имате такава? И то не само в тази. Подстрекавате войната, вместо да сте активни в преговори за мер. И се хвалят даже!
303
8
 
30
 
! Отговори
Мдааа дааа преди 2 години
Абе оставете го Путин... Путин е велика личност.... налегайте повече на доставката на оръжие, там ви е силата така ще се реши мира... както правят и това е политиката на нашите братя янки... те няма държава където да не са били и са умиротворявали по тоя начин само с хуманитарни оръжия като атомни бомби в Япония, БОВ във Виетнам, обеднен уран в Сърбия, Ирак, Либия, Афганистан и къде ли не и са ползвани какви ли не други благородни средства за масово унищожаване по целия свят!!!!А това в случая като тъпчеш укрите с оръжия е все едно да гасиш огън с бензин, да се скараш с жена си и съседа да т
302
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна само гледа да спаси кожата от Мечката и да яде по-малко бой. То че Русия ще я поделят с НАТО се разбра. Да му мислим ние с гайдите, че къде има кютек, все ние патим от големите си уста.
301
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна защитава демократичните цености, а Русия е диктатура на олигарси
300
7
 
38
 
! Отговори
нато вън преди 2 години
Пак американска пропаганда в днес юесей и пак хората неосведомени!Колко щедри тези американци,как да не се разплаче човек 44 милиарда долара помощи.НЕ,мили момиченца и момченца ,истината е съвсем друга.САЩ не подаряват оръжие,те продават оръжие/и при това на безбожни цени/ И понеже украйна е във финансов колапс,тегли заеми.Заеми,заеми и пак заеми.Познайте кой ще изплаща тези заеми/украинският народ следващите 20 г
299
6
 
26
 
! Отговори
хммм преди 2 години
Нормално да е САЩ. Ако бяхте непропагандна медия щяхте да публикувате и 98 процента в какво се състои тая помощ-оръжия и военна техника. Все едно да помагаш на алкохолик с водка. Ако нямаха "подаръците" на запада конфликта отдавна да е приключил и украинците нямаше да се изселят. Ако лицемерния запад не си буташе пипалата толкова на изток да строи бази нямаше да умрат и толкова хора. А ако най-мирните държави в света-Англия, Израел и САЩ не съществуваха света отдавна да беше забравил за войни.
298
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, пълно ,,въорАжаване,,... С толкова ромеи и турчаци в армията ни? За това ,,въорАжаване,, трябват пари бате, ти с твоя гол *** ли ще ги платиш?
297
13
 
3
 
! Отговори
До 385 преди 2 години
България има полезен ход - пълно въоражаване, няма какво да се кланяме на този и онзи - мил си ми ама аз съм си най мил нали знаете драги сънродни - България над всичко !
296
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тече ново преразпределение на зоните на влияние в света. Който не му харесва новия ред, на опашка за арменския свещеник.
295
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България няма полезен ход в този конфликт. Чиято и страна да заемем, винаги ще има недоволни, а от това ще патим пак ние, не някой друг. Пълен неутралитет.
294
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е толкова ръждясала че два месеца не може да излезе от една локва сняг това е ладата !
293
19
 
6
 
! Отговори
...и запомнете преди 2 години
Няма по-истинска демокрация от американската. Само тя е правилната. Другите са менте.