Лавров: Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до 9 май

Според думите му Москва не бърза да приключи т.нар. "специална операция"
2 май 2022 07:40, Петя Славова
301
 Лавров: Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до 9 май
Снимка: БГНЕС

Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до Деня на победата на 9 май, заяви външният ѝ министър Сергей Лавров.

В разговор с италианската "Медиасет" Лавров настоя, че Москва няма да бърза да приключи така наречената "специална военна операция" навреме за годишнината, на която се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзническите сили - включително тогавашния Съветски съюз - през 1945 г.

"Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на победата", заяви Лавров в интервюто.

Още по темата

"Темпото на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руския военен персонал", добави той, цитиран от БГНЕС.

Русия обикновено отбелязва Деня на победата с голям военен парад в центъра на Москва и реч на президента Владимир Путин, в която се възхвалява водещата роля на страната в разгрома на фашизма в Европа.

Но тази година честванията ще се проведат на фона на кървавата война на Москва в Украйна, която Путин оправдава с твърденията, че бившата съветска страна се нуждае от "денацификация".

"Ние ще отбележим тържествено 9 май, както винаги. Ще си спомним за тези, които паднаха за освобождението на Русия и другите републики от бившия СССР, за освобождението на Европа от нацистката чума", каза Лавров.

Също така руският външен министър отбеляза, че страната му не е блокирала усилията за предотвратяване на ядрена война.

"Западните медии изопачават руските заплахи", заяви Сергей Лавров, говорейки на руски език чрез италиански преводач по италианската телевизия.

"Русия никога не е прекъсвала усилията за постигане на споразумения, които гарантират, че ядрена война никога няма да се случи", каза той.

Лавров повтори твърденията на Русия, че страната е мотивирана да гарантира сигурността на проруски настроените украинци в източната част на страната и че се бори срещу нацизма в Украйна.

Хиляди цивилни граждани бяха убити, а милиони бяха разселени от руската инвазия, която започна на 24 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
5
 
15
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Какво значи, че се бори срещу неонацизма в Украйна? Как точно се бори с тях? Като убива невинни хора?И как точно ще осигури сигурност на проруски настроените украинци на Изток? Доста общи приказки говори Лавров! Без преговори с управляващите в Украйна едва ли би могло да се постигне каквото и да било там, а руснаците не търсят преговори явно, не сядат да преговарят..Може би украинците са решили да изпълнят исканията им? Може би може да се намери приемливо решение за двете страни?..
153
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До...Искам да кажа което казах а именно че има двоен стандарт. Не казват че ФРГ анексира ГДР. Казват че Германия се обедини , Обединена Германия я наричат медиите. Всеки сам да прецени какви са аналогиите.
152
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 9-ти май Путин ще проведе гей парад на Червения Площад в Москва!
151
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
русия е обича войната за това няма да я прекратят
150
5
 
16
 
! Отговори
Някой преди 2 години
На руските таракани все укрите били виновни, па нацистите, фашистите, американците, Западът, ама чий го дирят и защо окупират чужда държава, никой не знае! Лудото Жуже съвсем е изкрезило! А този пък лъже, че искали да се споразумеят за ядреното оръжие! Което по-скоро звучи като заплаха, че ако не се споразумеят с техните условия, може и да го употребят! Никой не вярва на Кремъл
149
7
 
18
 
! Отговори
Киселов преди 2 години
Господине,не ти ли е неудобно да заставаш пред камерите,когато ръцете ти са целите в кръвта на хилядите убити в Украйна,на плещите ти лежи огромния товар на вандалс ките разрушения на градове и села в Украйна по време на " операцията" от руската ар мия,върху " умната " ти глава всекидневно се сипят многобройни грабителства,посега телства и мародерства от страна на вашите путино-фашисти ?! Освен ражрушения и убийства,омраза и ненавист нещо друго посяхте ли в Украйна?! Убийци и агресори сте!
148
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофобите бяха много активизирани на 1ви май нали е ден на труда и днес на 2ри май да не е Видов ден или нещо такова чакат заплата и яко бачкане хаха
147
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 184/Как ще минеш от единия край на територията до другия за 3 месеца бре? То това да не ти е екскурзионно летуване с пикник да го минеш за дни. Ония 3 месеца бомбиха сърбите от небето и не слязоха на земята.
146
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То укрите 8 години не бързаха и не спазиха минските споразумения, сега гадаят за края...Жалко, че си разсипаха красивата и уредена страна.
145
4
 
15
 
! Отговори
Кремълски цинизъм преди 2 години
А бе искахте си до 9-ти май да се отчете, че сте окупирали Украйна, ама като не стана,сега виждаш ли , не се били борили за това ? Първо, не било война? Второ, този твърдеше, че Русия не била нападала Украйна? Сега виждаш ли, искали само да освободят "руското" население от "нацисти"? Затова ли, предимно руски градове ги сринахте със земята по-зле и от нацистите, щото щели сте да ги "освобождавате"! Никой не иска да стои под руския ботуш!
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма никаква грешка. Както е написано така се чете. Който не му харесва негов проблем. Ай си.
143
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 177-То и мустакатият някога така е мислел, да приключи за дни с рашките. Видя се какъв е краят му. А тия, които ги е превзел само с велосипеди, и те днес мускули помпат. Смешковци...
142
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Демократите" като че ли не проумяват, че повече свободно не могат да си разиграват коня. Това време мина. Видяха се плодовете на "демокрацията" им в Ирак, Югославия, Афганистан, Сирия, Либия...
141
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все един ден историята ще приключи с този тумор Русия. Тя е като един пияндурник който тормози цяла кооперация със шумната си простотия!
140
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите и техните *** които постоянно говорят за някаква Молдова искат да прехвърлят войната от Украйна към Балканите и ще носят отговорност за това. Телевизиите които започнаха тая инсинуация са отговорни за войната.
139
2
 
3
 
! Отговори
До 170 преди 2 години
В грешка си. Вместо " управлаващите в Украйна" трябва да се чете " управляващите в Русия".
138
4
 
18
 
! Отговори
до 146 преди 2 години
Проблема е че руския народ са го побъркали с пропагандата. По ТВто измислят си песнички как пускат атомни бомби по света и си се смеят и чакат кога ще настъпи момента. После руски експерти обсъждат съвсем серизно дали е по-добре ракетите през южния или северния полюс да летят и се хилят. Пълно е с линкове може да се насладите
137
3
 
5
 
! Отговори
До 163 преди 2 години
Искаш да кажеш, че можем да бием македонците докато не се обединят с нас, така както прави русия с украинците????
136
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управляващите в Украйна потопиха страната си в кръв и разруха. Повод за радост ли е това от някаква победа според тях
135
5
 
14
 
! Отговори
Лавров преди 2 години
Русия няма да капитулира за 9 май, щото ще е много срамно. Ще отложи капитулацията за по-късно.