Лавров: Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до 9 май

Според думите му Москва не бърза да приключи т.нар. "специална операция"
2 май 2022 07:40, Петя Славова
301
 Лавров: Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до 9 май
Снимка: БГНЕС

Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до Деня на победата на 9 май, заяви външният ѝ министър Сергей Лавров.

В разговор с италианската "Медиасет" Лавров настоя, че Москва няма да бърза да приключи така наречената "специална военна операция" навреме за годишнината, на която се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзническите сили - включително тогавашния Съветски съюз - през 1945 г.

"Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на победата", заяви Лавров в интервюто.

Още по темата

"Темпото на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руския военен персонал", добави той, цитиран от БГНЕС.

Русия обикновено отбелязва Деня на победата с голям военен парад в центъра на Москва и реч на президента Владимир Путин, в която се възхвалява водещата роля на страната в разгрома на фашизма в Европа.

Но тази година честванията ще се проведат на фона на кървавата война на Москва в Украйна, която Путин оправдава с твърденията, че бившата съветска страна се нуждае от "денацификация".

"Ние ще отбележим тържествено 9 май, както винаги. Ще си спомним за тези, които паднаха за освобождението на Русия и другите републики от бившия СССР, за освобождението на Европа от нацистката чума", каза Лавров.

Също така руският външен министър отбеляза, че страната му не е блокирала усилията за предотвратяване на ядрена война.

"Западните медии изопачават руските заплахи", заяви Сергей Лавров, говорейки на руски език чрез италиански преводач по италианската телевизия.

"Русия никога не е прекъсвала усилията за постигане на споразумения, които гарантират, че ядрена война никога няма да се случи", каза той.

Лавров повтори твърденията на Русия, че страната е мотивирана да гарантира сигурността на проруски настроените украинци в източната част на страната и че се бори срещу нацизма в Украйна.

Хиляди цивилни граждани бяха убити, а милиони бяха разселени от руската инвазия, която започна на 24 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вас само нов Чингис Хан ше ви оправи, ше ви изчисти с огън и меч ... и вас и тия дето ви подкрепят...
173
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Напротив, спирайте войната веднага. Защото ще продължават въоръжаването на Украйна, вие пък сте повече от украинците и какво - ще се биете докато се свършат руснаците или докато се изчерпат оръжията, това е просто варварско. Затова трябва преговори и отстъпки. Тези, дето си въобразяват, ще ще изтрият Русия от Земята, много се заблуждават, защото ще сме изтрити всички. А дето си мислят как ще я отслабят, и това не е сигурно, защото неведоми са пътищата божии. Пример да вземат от планът Маршал....
172
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раша си имаше всичко не и стигна реши че може да бъде империя и да заробва суверени държави да шантажира света с ядрени бомби да подреждат нов световен ред болни фантазии сами си сложиха въжето с тази варварска война
171
10
 
26
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Каква война бре лаврович, нали уж беше "Специална операция", фашисткият кремълски режим тръгнал да завладява източна Европа върви по стъпките хитлеровият фашизъм, а Адолф путин е неговият нов аналог ... !!!
170
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Боби да обясни как украинската армия, която прави вече сериозни офанзиви, е в котел? То не беше днеска, утре, идната седмица и така руски провал след провал 2 месеца и половина. Само ракети и толкоз. Друго руската армия не може да направи и отдавна е за смях. А САЩ с новите си лазерни оръжия правят за тотален смях хиперзвуковите ракети (крадена от НАСА технология от 60те).
169
1
 
3
 
! Отговори
Простаци като теб преди 2 години
"От руското не съм засичал ,но от другите има с лопата да ги ринеш......могат да вегетират единствено около рушкияПародиен център.
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободният човек започва изречението си с главна буква и не ръси епитети.
167
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От руското не съм засичал ,но от другите има с лопата да ги ринеш.Айде оставям ви да си изкарвате парите.Лек ден.А по отношение на темата....дано спре по-бързо тази война,което ще стане като не им се праща оръжие.Там вече няма и украинци,които да държат това оръжие.Избягаха,умряха,предадоха се и малко останаха.
166
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Киселов ами има един друг пред камерите с по кървави ръце ама с неговите ръце се ръкуват тез онез. Боже пази нас грешните от двуличието.
165
4
 
9
 
! Отговори
208 говориш за 210 преди 2 години
агенти от рушко Пасольство нали?
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По цял ден висят и пишат коментари.Сладка работа.
163
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 205:Има си господар.Плащат им годишна заплата от 44 465 до 86,801 долара като имат за цел да ни разделят на русофили и русофоби.Работата им е да преглеждат сайтове, вестници, информационни агенции, телевизии, радиа и специализирани публикации и да събират важна за външната политика на САЩ информацияАгенти ...
162
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 22 юли 1209 г. във френския град Безие, в историческата област Лангедок се извършва зверско клане на цялото население в началото на Албигойския кръстоносен поход. Това е "военна операция" на католиците със цел да унищожат катарската ерес. Когато разбрали че еретиците се смесили с католиците, войниците запитали абата: "Сър, какво да правим?" А той им отговорил: "Избийте всички, Бог ще разпознае своите!" Така прави и Путин в Украйна - трепе всичко живо - украинци, руснаци, наред!
161
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диане ти един път едно после друго. Нямаш ли си господар.
160
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров и Путин са шар ла тани , защото разпалват война и убиват хора.
159
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гей парад ще правят либералните демократи плутократи и ***.
158
5
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахааааа, абе тя се стремеше, ама "опят обосрались" :)))))))))))))))))))))))))))))
157
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Лавров как успява на една дума две лъжи да казва? Точно той заплашваше света с ядрена война години наред, даже преди 2014 г. когато превзе Крим!Сега - не сме го били разбрали правилно! Абе оланкоолу, за да те разберем правилно спри да говориш изобщо за ядрена война и за ядрени бомби бе!!!Като се качиш на самолет, само при изговарянето на думата "бомба" могат да те арестуват! После *** се обяснявай: "Ама вие не ме разбрахте правилно, аз казах че ме е страх от бомби, а не че има бомба!"
156
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
без тоя *** и оня в бункера светът щеше да е друг! пълна блокада на промитите мозъци 80% от които одобряват войната! пълна изолация и имформационно затъмнение! къв народ само, да ги избира и да ги подкрепя!!??
155
2
 
16
 
! Отговори
куция кон не е на преди 2 години
себе си.