Черно море ще е следващият фронт във войната в Украйна

Украинският флот изглежда значително по-слаб от руските морски сили
7 май 2022 07:37, Елка Василева
220
Черно море ще е следващият фронт във войната в Украйна
Графит в Севастопол след анексирането на Крим, изобразяващ руския президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

На пръв поглед малкият украински флот - само 5000 моряци на активна служба и шепа малки крайбрежни лодки - изглежда значително по-слаб от руските морски сили.

Черноморският флот на Кремъл се състои от над 40 фронтови бойни кораба. Руснаците изглежда са готови да прекъснат достъпа на украинската икономика до морето – по същество пресъздавайки стратегията "Анаконда", използвана от президента на САЩ Ейбрахам Линкълн през 19-ти век, за да задуши Конфедерацията.

Още по темата
Но руският успех едва ли е гарантиран, тъй като украинците се оказват също толкова изненадващо устойчиви в морето, колкото и на сушата, като вече извършиха няколко успешни атаки срещу руските военноморски сили, пише в свой коментар за Bloomberg Джеймс Ставридис, бивш върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа.

Как изглежда морският компонент на украинската война през следващите месеци?

Преди малко повече от десетилетие посетих кримското пристанище Севастопол и обядвах с украинския началник на военноморските операции Виктор Максимов. Успяхме да наблюдаваме руския флот, който беше разположен малко по-навътре в пристанището.

Това беше преди нахлуването на руснаците в Крим през 2014 г., но дори тогава украинският адмирал правилно каза:  „Рано или късно те ще дойдат за това пристанище. И флотът им е много по-силен от нашия."

По това време отхвърлях идеята за пълномащабна инвазия, но руският президент Владимир Путин вече два пъти доказа, че съм грешал. Севастопол е в руски ръце и им дава ясно предимство в потенциалните битки в морето.

Руснаците имат над три дузини боеспособни бойни кораба с непосредствен достъп до ключовите водни пътища на северното Черно море и поне частичен контрол над 60% от бреговата линия на Украйна от Крим през Азовско море до континенталната част на Русия. Украйна загуби основните си военни кораби, които бяха заловени или унищожени през 2014 г., и трябва да предприеме партизански подход. Засега тя играе много добре слабите си карти.

Шокиращото потъване миналия месец на руския флагман в Черно море, крайцера "Москва", беше добър пример за това как украинците ще подходят към войната край техния бряг. Те използваха местно произведена крилата ракета с малък обсег "Нептун" и хванаха руснаците неподготвени. Неизправност на руската система за противовъздушна отбрана, съчетана с лош контрол на щетите, доведе до загубата на кораба, неговата тежка батарея с крилати ракети и (според украинците) стотици от около 500 души екипаж.

Миналата седмица украинците обявиха, че са използвали турски дронове (които се появяват все по-често на бойните полета в световен мащаб), за да потопят два руски патрулни катера.

Резултатът както от удара по "Москва", така и от потъването на двата катера е, че украинците възнамеряват да се борят за контрола близо до брега. Разбира се, западният хардуер ще бъде от съществено значение – Обединеното кралство обеща да достави стотици противокорабни ракети Brimstone този месец – но също така важни ще бъдат разузнаването и насочването в реално време. Във война в морето, където корабите не могат да се скрият зад характеристиките на терена, това е от решаващо значение. Битката при Мидуей през Втората световна война, например, се обърна в полза на САЩ почти изцяло заради способността на американското разузнаване да ръководи превъзхожданите по численост от Япония американски военноморски сили.

Руснаците ще трябва да измислят нови стратегии. Това може да включва използването на морето като „флангова зона“ за заобикаляне на линиите на украинските защитници на сушата, подобно на смелия ход на генерал Дъглас Макартър при кацането в Инчон на Корейския полуостров през 1950 г.

Друга възможност би била блокирането на най-важното пристанище на Украйна, Одеса, за да се опита да се откъсне украинската икономика от глобалните пазари. Трето, руснаците вероятно ще се опитат да осигурят интензивен поддържащ огън от морето срещу украински цели на брега - наскоро те демонстрираха способността да изстрелят крилата ракета за наземно нападение от подводница, например.

За да се противопоставят, украинците могат да използват опита на своите сухопътни сили, които унищожават стотици руски танкове и бронирана техника, използвайки сравнително евтини оръжия, предоставени от западните съюзници. Специалните части на ВМС на САЩ имат добър набор от възможности за деактивиране на корабоплаването и някои от тези системи трябва да бъдат предоставени на украинците.

Предложеният от президента Джо Байдън пакет от помощ от 33 милиарда долара за Украйна включва хардуер за крайбрежна отбрана. И други членове на НАТО като Норвегия имат много добри крайбрежни системи, които биха могли да осигурят.

Струва си да помисли за система за ескорт за украински (и други национални) търговски кораби, които искат да влизат и излизат от Одеса. Това би било подобно на ескортите от операция „Ърнест Уил“, предоставени на кораби в Персийския залив по време на ирано-иракската война през 80-те години.

Западът би могъл също да проведе обучение по противокорабна война на украинския флот извън страната, може би в близката Констанца, Румъния. (Румънците наскоро започнаха да осигуряват излаз за украински стоки от това пристанище.)

В най-високия край на спектъра на конфронтация/риск съюзниците може да обмислят хуманитарна морска мисия за евакуация на цивилни (или дори украински военни сили) от обречения град Мариупол. Определянето на това като хуманитарно усилие би затруднило Москва да атакува участващите кораби, но те трябва да бъдат подходящо въоръжени и подготвени да защитават мисията.

Обширното Черно море е предимно международни води. Военните кораби на НАТО са свободни да пътуват почти навсякъде, където пожелаят, включително в териториалните води на Украйна и нейната 200-милна изключителна икономическа зона. Отстъпването на тези води на Русия няма смисъл. Вместо това те вероятно ще станат следващият голям фронт във войната в Украйна.

Джеймс Ставридис е колумнист на Bloomberg Opinion. Той е пенсиониран адмирал на ВМС на САЩ и бивш върховен съюзен главнокомандващ на НАТО и почетен декан на Училището по право и дипломация "Флетчър" в университета "Тъфтс". Той също така е председател на борда на фондация "Рокфелер" и заместник-председател на Global Affairs в Carlyle Group.

Подобни анализи четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
22
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските *** и днес много активни в коментарите. Хем живеят в ЕС и НАТО, хем ползват всички бонуси от това, но пък плюят. А странното е, че не щат да ходят да живеят в раzzия. Що така бе, дрОгарЕ? Там не е ли раят?
128
20
 
33
 
! Отговори
Бацо от банкя преди 2 години
Останаха им още 4 -5 кораба на русНАЦИте, но и тяхното време изтича. Черно море няма да е арена на война, а място за туристи, лодки и платноходки.
127
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рано или късно руснаците ще дойдат за своята земя Новорусия, плодородните полета на която с нетърпение очакват плуговете на първия сериен руски електрически трактор.
126
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистите дойдоха на власт в България през 2021 г.
125
11
 
9
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Я па я..!: И точно на теб вече трети път ти обяснявам да не ми крадеш и присвояваш, ника. Но ти явно освен да присвояваш, чужда самоличност си и склонен да викаш "Дръжте крадеца". Ако не ти стига пипето да си измислиш ник си е твоя работа. обаче не кради чужди и не обвинявай за това другите. Ти да не си русофилче, този тип поведение е много характерен за този тип хора. Те винаги приемат чуждото за свое, или поне за общо, както и желаното за действително. особености на руския манталитет.
124
0
 
6
 
! Отговори
redordead преди 2 години
Я, па Я - и до вмата - предлагам по-силният да анксира ника на по-слабият, чрез провеждане на специална операция:)
123
0
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Я па я..! Това си е моят ник и си го ползвам от години. И той си има точно обяснение, къде и защо се ползва този израз. Така, че ако това е твой ник трябва да можеш да обясниш точно в кой район на БГ се ползва, в кои населени места и кога, и по какъв повод и какво изразява. Това може да го знае само човек израснал, живял и познаващ точно този район. Така, че вземи да обясниш, та видим дали си наясно. Капиш ...
122
12
 
14
 
! Отговори
redordead преди 2 години
какво се случва с фрегата "Адмирал Макаров"? Вчера имаше инфо, че гори след взрив...Гледавам, ва-тен-ките, вече се надяват до няколко седмици да превземли нещо си, а в началото се обливаха от умиление и говореха - до 4 дни руснаците са в Киев...Те и 2 милиона армия да имат, проблемът им е, че все едно са още във ВСВ...нямат никаква идея от модерно водене на бой, и това се доказва от фактът как украинците с джавелините им съсипаха 60 километровата безаналогова колона...
121
1
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 години
До Я, па Я 151 Прав си , но защо ми крадеш ника ? Измисли си свой. Не можеш ли ?
120
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът иска хем да е в ЕС, че да може да бачка в Германия, хем да не е солидарен с действията на съюза по въпроса за войната. Иска хем да е в НАТО, че му треперят гащите да не го бомбят, хем да не помага на Украйна с нищо. Иска в условията на война да не му мръднат цените на ток, горива и стоки, че 30 години украинците с джиповете му са криви, дето заплатата му е 400 евро. При една война, мили сънародници няма печеливши. И победителите са на загуба даже. Няма как да не ни се промени живота
119
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ватата от втората най-голяма военна сила в света сега е втората най-голяма военна сила в Украйна.
118
12
 
19
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Иван: Няма такъв филм. Ние сме въвлечени, искаме или не Русия ни обяви за враг, това е на една крачка от обявяване на война. Русия от много години изгражда в БГ 5та колона от про-руски партии които да саботират движението ни към Шенген и Еврото, както и превъоръжаването на армията. Настройват част от населението и ни тласкат към гражданска война. Официално ни поставиха ултиматум да напуснем ЕС и НАТО и по този повод никой БГ политик не направи нищо. БГ е във война с Русия доста отдавна.
117
8
 
18
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Нещо да кажете за инфлацията която скоро ще стане 20% и че ще ни спрат петрола ?
116
25
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Края на Украйна е близо. Само да се завземат Одеса и Приднестровието, което се надявам да стане до няколко седмици.
115
10
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
До МНЕНИЕ 132 България обеднява заради глупавото ни правителство.Борисов ни бил омръзнал , а ? А сега яжте му... .Бензин А 95 днес 3.05.
114
9
 
21
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Защо ни въвличат във войната им? Тя си е тяхна. Ние нямаме НИЩО общо с това. Сами си я предизвикаха - да се оправят. Защо трябва да плащаме ние за чужди решения????
113
12
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 години
Явно територията на Русия е малка за Путин. Освем Украйна, иска да си има и Черно море.
112
18
 
15
 
! Отговори
до 132 преди 2 години
Да, това си е твоето лично мнение. Не само България обеднява. Целият свят обеднява заради войната, но най-много обеднява Русия. Имам познати руснаци - те казват че от февруари Путин е върнал Русия във времената на Сталин!!! А най-бедни от ЕС пак сме ние, българите, защото бяхме най-верният съюзник на СССР!!! Само когато скъсаме напълно пъпната връв с Москва и Кремъл ще заживеем по-добре и няма да сме така бедни!!!
111
12
 
21
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
Въпреки американските оръжейни доставки,Украйна няма и никога не е имала шанс във война срещу Русия,за това се опитва да вкара цяла Европа в 3та световна война.И българските гламави политици наред с европейските ***..
110
9
 
19
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
Омръзна ми да чета глупости .Русия с 1 милион войска и 1 милион запас..са пратили 250 000 войници в Украйна за тази тяхна операция.Ама кой-какво колко силнио били украинците-няма такова нещо.Ако искаха да завземат цяла Украйна,щяха да избомбят градовете докато ги сринат тотално , след това да влязат в тях,kакто сториха "братята" американци в Сирия.Русия ще си вземе южната дъга и каквото остане там в западната част ще бъде Украйна.