ЕС разхлабва стандартите за зелена енергия заради драмата с руските горива

Ще бъде разрешено да се изграждат вятърни и слънчеви проекти без оценка
11 май 2022 18:00, Анисия Иванова
79
ЕС разхлабва стандартите за зелена енергия заради драмата с руските горива
Снимка: БГНЕС

ЕС се готви да разхлаби своите екологични разпоредби, тъй като се стреми да замени руските изкопаеми горива с възобновяема енергия и вносна водородна енергия, предават от Financial times.

На компаниите от блока ще бъде разрешено да изграждат проекти за вятърна и слънчева енергия без нужда от оценка на въздействието върху околната среда, според проектопредложения, получени от Financial Times, които призовават за бързо разрешаване на проекти за възобновяеми енергийни източници в определените "отправни" зони .

Всички 27-те държави-членки на ЕС, които контролират енергийната политика, ще бъдат задължени да заделят достатъчен брой от тези зони, за да изпълнят целите на блока за възобновяема енергия. Ще е необходима "стратегическа" оценка на въздействието, преди да бъде избрана дадена зона.

"Дългите и сложни административни процедури са ключова бариера за инвестициите във възобновяемите енергийни източници и свързаната с тях инфраструктура", се казва в проекта. Плановете могат да "доведат до случайно убиване или безпокойство на птици и други защитени видове", добави той.

Войната на Русия в Украйна подтикна ЕС да ускори приемането на алтернативи на изкопаемите горива, което той преследва като част от климатичните цели на Зелената сделка за достигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Миналата година блокът също представи набор от мерки, предназначени да постигнат намаляване на емисиите с 55 процента до 2030 г.

Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия за Зелената сделка, каза във вторник, че вносният водород е единствената възможна замяна на газа, който се използва от тежката индустрия в Европа и се доставя до голяма степен от Русия.

"От съществено значение е не само да намалим въглеродния си отпечатък, а е важно да запазим нашата икономика конкурентоспособна. Нуждаем се от нов енергиен източник за сектори, при които намаляване на използваната енергия е трудно. Водородът е един такъв енергиен източник“, каза той.

ЕС се съгласи да произвежда 40 процента от електроенергията от възобновяеми източници до 2030 г., но документът, който ще бъде публикуван следващата седмица, може да постави по-висока цел. Той призовава за 30-процентно увеличение на скоростта на внедряване на проекти за зелена енергия. С оглед на безпрецедентната геополитическа ситуация, създадена от нахлуването на Русия в Украйна и високите цени на енергията, има ясна нужда от координирани и спешни действия за ускоряване на внедряването на възобновяема енергия“, се казва в документа.

Брюксел обсъжда забрана за внос на петрол от Русия в рамките на шест месеца и обеща да прекрати използването на руски газ до края на годината. Руският газ представлява повече от 40 процента от потреблението в блока.

Чарлз Мур, ръководител на европейската програма на мозъчния тръст Ember за климата, каза, че ЕС трябва да положи много повече усилия за изграждането на инфраструктура за възобновяема енергия, ако има сериозни намерения за замяна на изкопаемите горива.

Комисията също така предложи строги критерии за зелен водород и как той се създава чрез електролиза, според отделен проект, видян от FT.

Водородът би се квалифицирал като възобновяем само ако по време на своето производство не увеличи използването на електроенергия, произведена от изкопаеми горива, и ако връща толкова енергия от възобновяеми източници в мрежата, колкото е изразходвал.

Целият анализ на сайта Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
преди 2 години
Това ще да е решението безспорно !
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС и халките ще си разхлабят , както е тръгнало ! Щом веднъж са ги разхлабили (халките ) за ФАЩ , ще ги разхлабят въобще ...
51
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 2 години
Срочно да се направят тестове за микро импланти на така наречените Зелени лидери вкл в Брюксел и ЕВропейскяи съюз.ЗАСЕГА ВОДОРОДА НЕ Е РАЗРЕШЕН ЗА ПОЛЗВАНЕ.Засече се отмъстителен откат на водата..Експерти за борба с орг престъпноста да наредят независими експертизи за реалното производство на ток от фотоволтаичните централи ..Видни учени и политици през телевизии обясниха внимателно ИЗМАМАТА С фотоволтаиците.. ВЪВ всички проверени в България градове НЯМА РЕално ползване на фотоволтаична енерги
50
0
 
0
 
! Отговори
JJIVANOV Geolog преди 2 години
ПАЗЕТЕ ЕНЕРГЕТИКАТА.. ДОказахме че ТЕЦ НЕ СА АНТИ КЛИМАТИЧНИ ОРЪЖИЯ >>НЕ УВРЕЖДАТ КЛИМАТА И ЗЕМЯТА НИ.ДОКАЗАХМЕ ВКЛ С САТЕЛИТНИ ФИЛМИ ЧЕ ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ СКЕНЕРИ СА АНТИ КЛИМАТИЧНИ ОРЪЖИЯ И НЕ ДАВАТ ГОДЕН ЗА ЕЛ МРЕЖИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТОК..ПОЛЗВАЙТЕ ТЕЦ вкл БОБОВДОЛ,МАРИЦА ИСТОК като источници на достъпен ток .. В ХОД е нагла диверсия срещу ЕВропа внушаваща блокиране на достъпни источници на ел енергия ...От няколко години се знае че наркомани от САЩ искат срив на ЕВропейските държави и Русия/
49
1
 
0
 
! Отговори
До помнещ преди 2 години
Не ти е добра паметта: магазините започнаха постепенно да се изпразнят от 80та та и преди! От пълен магазин с платове, през началото на 70те: басмички, вискози и какви ли не ...към 81ва рафтовете с платове бяха опоскани, примерно в целия магазин има само е вид плат - за подплата! Така беше и с другите стоки - изчезнаха дърводелските неща(не че много ги имаше) разни винтове и подобни, например ако искаш да си купиш огледало - НЯМА, игла за шиене - НЯМА. Дрехи(хубави) се купуваха с връзки... Така че стига героизации!
48
3
 
0
 
! Отговори
До анонимен преди 2 години
Същото казват и хората на запад - всичко е било много по-евтино, по-качествено, по-сигурно, често не са си заключвали вратите даже...така, че може би времената са били такива? Колкото до социализма - ами той издъхна когато варела нафта стана 7$ и златото се срина, докато капитализма с неговата производствена база и свобода на движение на стоки и хора, конкуренция... той издържа! Или поне засега, понеже всичко което поражда възмущение - са белезите на социализма - планиране, регулиране, контролиране...
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личи си че се разхлабват. Много мирише, направо вони.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е измама, някой има сметка за сметка на глупаците, които не са посветени в играта,както винаги
45
1
 
9
 
! Отговори
Яяяя преди 2 години
Тази зелена енергия ще ни почерни и ще ни доведе устойчиво до енергийна криза от времето когато България беше "дискотека". А сега ще мига цяла Европа. Някой да светне (по възможност с големия чук) Тимерман как се съхранява и транспортира водород. И каква е цената. Струва ми се ,че ако руснаците спрат газа само за месец, в Европа ще мине една благотворна очистителна вълна от всечки "зелени" които работят за зелено.
44
0
 
4
 
! Отговори
читател преди 2 години
Административно, ще се облекчат тъпизмите наложени от същата тая администрация?! Сигурно зщото зелената сделка е неприложима и не работи, нали?!Що ни усложнявате живота?
43
0
 
6
 
! Отговори
450 милиона хапа преди 2 години
с РАЗХЛАБИТЕЛНИ ще бъдат раздадени на всички граждани на Съюза за да ги разхлабят. С получената продукция ще се произведе биогаз който ще обезпечи нуждите на цирка за 10 години напред. И проблемът е решен. Урсулката го измисли!!!
42
0
 
9
 
! Отговори
Зеленската енергия преди 2 години
Нарко-клоунът Зеленката супер енергичен. Като се начертае и очите му святкат като на пикаЧУ. Закачете му два електрода и го вържете към мрежата и ей къде ви е зелената енергия.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не разбрах защо трябва да е вносен водорода? В Европа нямаме ли морета от които да го произвеждаме? Ако трябва да му се плаща и транспорта, как би могъл да е по-евтин от ужасните горива с които ще се докарва (танкерите са изключително мръсен превоз). И защо спряхме да говорим за глобалното затопляне? Земята със сигурност не се е охладила заради войната, а от ЕС отхлабват всички екологични мерки. Изграждане на големи инсталации без ОВОС, те луди ли са?
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия се оляха, а от къде ще вземат метали и какво ли не, което е също в Русия. Кому е нужно сам да се прецаква. Какви хора са в този ЕС, явно няма мислещи.
39
0
 
7
 
! Отговори
Сатер преди 2 години
Зеленясали адиоти немогат да осмислят прости зависимости като запазване на енергията!?!?!?
38
3
 
11
 
! Отговори
Драма? преди 2 години
За Русия не е драма. Само временно неудобство - докато се изясни механизма за разплащане :)
37
7
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Аз съм на доста години и бях силно против социализма ,но тогава ако знаех какво ще се случи сега , нямаше да бъда на всички митинги на СДС. Що се отнася до храната ,в магазините имаше всичко необходимо за живот,без излишен лукс.Банани около нова година за 3лв. кг. в показните магазини, портокали-2.5лв. Тогава не осъзнавахме, че нашите плодове са много по-хубави. Мляко прясно 0.32лв.кисело о.24лв-истински.Месо-истинско, домати, краставици-вкусни,хляб-супер, нямаше гадните добавки бутани тук и там
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ши ядете на БилГей синтетичната храница и ше ви се падат неколко киловат часа енергия годишно. Важното е да сте послушни в комунистическия зелен лагер
35
28
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До помнещ: С какво са били пълни магазините през 1988-та ? ?!??!? Ти къде си живял ?!?! Телевизор, хладилник с връзки. Нещо по модерно (кореком). Опашки за хляб даваха по 2 на семейство. В магазините хляб , сирене и един салам детска радост ли какво беше....Пълни друг път. Ние помним също !
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази зима много соеви жендери ще станат въглеродно неутрални, ако разбирате какво имам предвид ;)