ЕС разхлабва стандартите за зелена енергия заради драмата с руските горива

Ще бъде разрешено да се изграждат вятърни и слънчеви проекти без оценка
11 май 2022 18:00, Анисия Иванова
79
ЕС разхлабва стандартите за зелена енергия заради драмата с руските горива
Снимка: БГНЕС

ЕС се готви да разхлаби своите екологични разпоредби, тъй като се стреми да замени руските изкопаеми горива с възобновяема енергия и вносна водородна енергия, предават от Financial times.

На компаниите от блока ще бъде разрешено да изграждат проекти за вятърна и слънчева енергия без нужда от оценка на въздействието върху околната среда, според проектопредложения, получени от Financial Times, които призовават за бързо разрешаване на проекти за възобновяеми енергийни източници в определените "отправни" зони .

Всички 27-те държави-членки на ЕС, които контролират енергийната политика, ще бъдат задължени да заделят достатъчен брой от тези зони, за да изпълнят целите на блока за възобновяема енергия. Ще е необходима "стратегическа" оценка на въздействието, преди да бъде избрана дадена зона.

"Дългите и сложни административни процедури са ключова бариера за инвестициите във възобновяемите енергийни източници и свързаната с тях инфраструктура", се казва в проекта. Плановете могат да "доведат до случайно убиване или безпокойство на птици и други защитени видове", добави той.

Войната на Русия в Украйна подтикна ЕС да ускори приемането на алтернативи на изкопаемите горива, което той преследва като част от климатичните цели на Зелената сделка за достигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Миналата година блокът също представи набор от мерки, предназначени да постигнат намаляване на емисиите с 55 процента до 2030 г.

Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия за Зелената сделка, каза във вторник, че вносният водород е единствената възможна замяна на газа, който се използва от тежката индустрия в Европа и се доставя до голяма степен от Русия.

"От съществено значение е не само да намалим въглеродния си отпечатък, а е важно да запазим нашата икономика конкурентоспособна. Нуждаем се от нов енергиен източник за сектори, при които намаляване на използваната енергия е трудно. Водородът е един такъв енергиен източник“, каза той.

ЕС се съгласи да произвежда 40 процента от електроенергията от възобновяеми източници до 2030 г., но документът, който ще бъде публикуван следващата седмица, може да постави по-висока цел. Той призовава за 30-процентно увеличение на скоростта на внедряване на проекти за зелена енергия. С оглед на безпрецедентната геополитическа ситуация, създадена от нахлуването на Русия в Украйна и високите цени на енергията, има ясна нужда от координирани и спешни действия за ускоряване на внедряването на възобновяема енергия“, се казва в документа.

Брюксел обсъжда забрана за внос на петрол от Русия в рамките на шест месеца и обеща да прекрати използването на руски газ до края на годината. Руският газ представлява повече от 40 процента от потреблението в блока.

Чарлз Мур, ръководител на европейската програма на мозъчния тръст Ember за климата, каза, че ЕС трябва да положи много повече усилия за изграждането на инфраструктура за възобновяема енергия, ако има сериозни намерения за замяна на изкопаемите горива.

Комисията също така предложи строги критерии за зелен водород и как той се създава чрез електролиза, според отделен проект, видян от FT.

Водородът би се квалифицирал като възобновяем само ако по време на своето производство не увеличи използването на електроенергия, произведена от изкопаеми горива, и ако връща толкова енергия от възобновяеми източници в мрежата, колкото е изразходвал.

Целият анализ на сайта Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
12
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Време беше за соларките :)
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вносният водород е единствената възможна замяна на руския газ, който се използва от тежката индустрия в Европа. Защо Франс Тимерманс не уточнява от къде ще внася водород? Защото пак Русия най-бързо ще започне да произвежда водород в Калининград от освободилите се количества газ и пак от Русия ще внасяме. Стои та гледай.
31
7
 
6
 
! Отговори
Много кратунки ей преди 2 години
Зелената енергия може да проработи ако всички двигатели с вътрешно горене се оборудват с газова уредба за работа с водород. А водорода следва да се произвежда от всички видове ВЕИ чрез акумулиране на излишъците. Така се елиминира нуждата от батерии и ще могат да се запазят сегашните технологии в транспорта. Това е единственото разумно решение. Всичко друго са някакви фантасмагории. Батерии, електрически коли.....не става. Прекалено скъпо и непрактично. А водорода е възобновяем.
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-мъдри хора от мене са казали, че лозето не иска молитва, а мотика. Същото е и с колите и икономиката, но ние ще го разберем по трудния начин. Адмирации на Унгария.
29
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това малко ми прилича на ситуация в която някой, който стои на клон и го реже от страната на дървото. Но... кой каквото си направи.
28
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това със зелената енергия анти въглища, анти атомна...само вдига цените на газта и работи в полза на Русия. Отделно, че избиват птици с тези мелници. Подозирам, че зелените са червени като дини отвътре. С тази война започва да се вижда добре кой кой е в ЕС и за кого точно работи. Това е добре. Победата на Украина ще е много пречистваща за всички! Слава на Украина!
27
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На компаниите от блока ще бъде разрешено да изграждат проекти за вятърна и слънчева енергия без нужда от оценка на въздействието върху околната среда, според проектопредложения." Ето колко им дреме за околната среда.
26
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С панели и вятърни турбини ще сме по-зле от африканските страни, които поне са на топло.:)
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харесват, не харесват, ще плащат ако искат енергия. И нас не ни харесват много неща, винаги си плащаме.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сиреч стройте вятърни мелници. :-)
23
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С две думи може да разкажете играта на околната среда само щото ние сме решили че ще се бъзикаме с Русия.
22
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От една гола солидарност сме готови да зачеркнем собствената си икономика. Просто Киро и бандата му ни правят на шебецииии...
21
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без руските най вече редки метали ще видят зелена енергия(която е супер неефективна и скъпа) през крив макарон.
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на нас какво ни пречи в главата да заявим, това което каза Унгария? Защо ние трябва да сърбаме попара заради кефа на някой друг? С какво ние сме по-различни от Унгария?
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС сам си налага санкции, това е извратено, а после друг е виновен.
18
14
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Защо България не се задължи да приеме Законите на ЕС за Енергетиката - В ЕС се слага четириквадрантен електромер на всяко Домакинство - това означава че ЧЕЗ примерно , отчита колко е потреблението и колко е върнато в Мрежата - плащаш или получаваш . Кеф ти ВЕИ , Кеф ти ТЕЦ , Кеф ти АЕЦ - не ги интересува . В България само Руската Мафия има право да изгражда ВЕИ , ТЕЦ , ВЕЦ , АЕЦ . Това Престъпление трябва да се спре и ДАНС и Главния Прокурор трябва да изловят Депутатите които са гласували .
17
0
 
13
 
! Отговори
до долния преди 2 години
Въпросът с нахакването е много спорен.
16
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа може да избира какво да прави и какво не, а Русия така си го нахака, че до 2050 може и да спре да отделя въглеродни емисии.
15
2
 
12
 
! Отговори
555 преди 2 години
С тази политика 2050г. ще има нулеви въглеродни емисии , защото това което провокирате ,емисиите ще бъдат от ядрена реакция с голямо отделяне на енергия и повсеместно гама лъчение
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС с енергийната си нелепа политика създаде тази висока инфлация,която започна преди войната,и сега пак те с нелепите си решения за газа и нефта,ни водят към нова още по-голяма. ЕС вреди,и ни води към геноцид. Насила съсипват Европа.