"Предупредителни изстрели" към Русия заради Швеция и Финландия

Западен печат: НАТО готова, ако Полша бъде нападната от Русия
12 май 2022 17:45, Елка Василева
74
"Предупредителни изстрели" към Русия заради Швеция и Финландия
Снимка: архив, БГНЕС

Британски войници ще бъдат пратени да защищават Швеция и Финландия от евентуална руска агресия, даже и ако те не са членки на НАТО, цитира лондонския "Телеграф" думи на премиера на Великобритания Борис Джонсън след подписването на отбранителни пактове с двете северни страни. Изданието коментира, че тези договори, подписани при посещенията на Джонсън в Швеция и Финландия, са предупредителни изстрели към Русия, в случай че тя се изкуши да ги нападне, преди да са попаднали под закрилата на член 5 от Северноатлантическия договор.

Още по темата
На съвместна пресконференция с британския премиер президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че Путин трябва "да погледне в огледалото", ако се чуди защо Финландия иска да се присъедини към НАТО. А след подписването на договора в резиденцията "Харпзунд" на шведския премиер Магдалена Андершон тя констатира, че Путин си е мислел, че ще предизвика разделение, но е постигнал обратното. Очаква се днес Нинистьо да се обяви за присъединяването, посочва делничното издание на "Телеграф".

Финландия и Швеция разполагат с модерни и добре екипирани армии, продължава вестникът, а Швеция има една от най-големите и най-добри бойни авиации в Западна Европа. Стокхолм харчи за отбрана по 5 на сто от своя годишен БВП, което е над изискваната от НАТО долна граница за военни разходи. Всички мъже подлежат на задължителна военна служба във Финландия, където има около 900 хиляди резервисти при население едва 5,5 милиона души, пише днес "Телеграф".

Според шведски експерти, цитирани от "Гардиън", британските писмени гаранции за сигурността на Швеция и Финландия са нещо повече от символичен акт, който да подкани двете страни да подадат заявка за членство в НАТО. Според Ана Висландер, директор за Северна Европа към Атлантическия съвет, въпреки че поетите от Джонсън гаранции са политическа декларация, те имат висока стойност, защото възникват в период на голямо напрежение. Изразената от Лондон позиция отива много по-далеч от всички двустранни гаранции, поети от други страни членки на НАТО за периода на уязвимост между подаването на заявка за членство и приемането в НАТО, казва тя.

Този преходен период се възприема за максимално рисков за Стокхолм и Хелзинки и може да продължи до 12 месеца, докато всички страни членки на пакта ратифицират документите за приемане на двете северни държави, уточнява "Гардиън".

"Таймс" също подчертава, че Джонсън е първият западен лидер, която така директно, с двустранни договори, предлага военна подкрепа на двете страни. Вестникът привежда и думите му, че Обединеното кралство ще обмисли "много сериозно" разполагането на ядрени оръжия в защита на суверенитета на Швеция и Финландия.
 
Една от централните теми в полските медии е вчерашното изказване на шефа на Пентагона пред комисията по отбрана към Камарата на представителите на САЩ, че ако Полша бъде нападната от Русия, Вашингтон разполага с планове за такава възможност и е готов за отговор заедно със съюзниците от НАТО. Според вестниците"Дженник" и информационния портал Niezalezna.pl генерал Лойд Остин, запитан какви биха били последиците от руската атака срещу "ракетни инсталации" в Полша или друга държава от региона, е казал, че е опасно пускането в хипотетични сценарии, но е изтъкнал, че при такава "промяна на играта алиансът разполага с необходимия потенциал да отговори на руската атака. По думите на американския министър на отбраната именно тази гледна точка (активиране на член 5) Русия едва ли има желание да влиза във война с НАТО. "Това е война, която те [руснаците] наистина не биха искали и която бързо би прераснала в друг тип надпревара, която никой не иска да вижда", е казал Остин.

Застаналият до него Марк Мили - най-висшия офицер във въоръжените сили на САЩ, е уверил конгресмените, че САЩ имат планове за отговор на руска агресия срещу съюзник от НАТО. По думите му това ще зависи от ситуацията, вида употребено оръжие, характера на ескалацията, къде са събитията, но краткият отговор гласи: "разбира се, ние сме готови", пишат полските медии.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Митко, сигурно не си чувал за войната, започната от Русия срещу Финландия. Образовай се преди да пишеш, момче.
62
1
 
1
 
! Отговори
Митака преди 1 година
Русия не е нападнала нито пък, ще нападне тези две държави . Нито пък нас или някоя съседна държава, ще пострада от Русия . Всички медии тук и Европа провеждат пропаганда. Но ако продължаваме да се държиме агресивно и да хвърляме подпалки в огъня накрая и ние ще изгориме . За жалост в парламента попадна соросоидната партия която на времето заграбиха цялата ни икономика и нарязаха заводите на скрап Много бързо забравихме Иван Костов и неговите питомници дето ни сасипаха .
61
0
 
0
 
! Отговори
НАТО... преди 1 година
...е "готовА"? Хе, хе - грешката е вярна!
60
2
 
4
 
! Отговори
Ето ви новина преди 1 година
Ердо каза на Финландия и Швеция за вас НАТО няма,на времето една грешка е направена със одобрението за приемането на Гърция.....
59
4
 
6
 
! Отговори
НАТО расте преди 1 година
Благодарение на Путин, НАТО расте!88634
58
10
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Време е да се отвърне подобаващо на руската агресия крайно време е НАТО да влезе в пряк бой с рашките и да приключват ,че много нагли станаха *** и компания
57
8
 
9
 
! Отговори
до 65 преди 1 година
Морски, объркал си се адски много! Империята на злото е отвъд океана и всички го знаят!
56
7
 
10
 
! Отговори
Morski преди 1 година
2024 Русия Умре! Вчера по китайската национална тв - CCTV вече официално пуснаха как ще изглежда територията на вече разпокъсана та екс Русия! Краят на началото на империята на Злото е близо!
55
8
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Тази война е стратегическа грешка на путин, крайно време е околните му да го бастисат както Хрушчов навремето !!!
54
4
 
13
 
! Отговори
бг преди 1 година
да се почва и да се свършва с империята на злото и човечеството да си отдъфне и да настъпи ера на мир и сигурност.
53
2
 
13
 
! Отговори
Бахмааму преди 1 година
Ако украинци и руснаци ( армиите им ) се обърнат срещу правителствата си и ги зачаткат , то проблема ще бъде решен за няколко часа. Военните конфликти винаги са ставали заради политиците . Само развяват някакви договори , споразумения , клаузи , които всеки си тълкува както му е изгодно и изтъква някакви исторически събития , а самата история не е проблем , проблем са политиците които я използват.
52
3
 
6
 
! Отговори
За мишките и хората преди 1 година
Като не познавате другите, не ги подценявайте. Не подценявайте историята им, защото сега точно такива като вас, но от друга "националност" се опитват да подценят нашата история.Има една хубава фраза: не прави на другите онова, което не искаш да ти направят на теб. Същото се отнася и до думите, които казвате.
51
6
 
10
 
! Отговори
За мишките и хората преди 1 година
Дали някога е имало държава Украйна? Провери и вземи да почетеш малко.Бърза справка: 9-13. век - Киевска Рус (не е Украйна, ама тогава и Москва и Русия ги няма); 14-15. в. - Галицко-Волинско княжество (времето, когато Москва е под монголо-татарско владичество); 1648-1656: Хетманат Запорожке вийско (след това става автономна държава в Московието); 1917-1919: Украинска народна република; 1920-1991: Украинска съветска социалистическа република (пак не е като да си независим, но си е знак).
50
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видим до кога ще има свят... Че май на зле отиват нещата. Защо САЩ организираха майдана и преврата? Едва ли за добро. Само и само да предизвикат Русия, да отслабят Европа. Вируси, войни, глад. Това си е направо план за унищожение.
49
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф, преди 1991 дали някога в истоята е имало държава Украина. Някога. Че не помня. И явно самата Украина не си гледаше суверенитета правилно.
48
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борката ще ги довърши, кеф голямото шоу предстои, историята се пише от глупаците с наивността им
47
17
 
24
 
! Отговори
msm преди 1 година
До Малко за политика - няма НДР и ЛНГ. Това са бунтовнически райони създадени от руССия на територията на независима и суверенна Украйна. Също Крим, много преди ЛНР и ДНР - руССия влезе със сила на полуострова, който също е част от суверенна Украйна! По същия начин Милошевич беше започнал да създава сръбски републики в Босна, Хърватска, Словения, разрушавайки и избивайки местно население. Това е агресивна политика за територии на болните фашизирани мозъци в моССква.
46
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те Швеция и Финландия не от хубаво са се въоражили толкова добре. И колкото и да се мъчат да не нараняват крехката и ранима руска душа, всичко си има своите граници
45
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин за Сирия: Тук сме по покана на законноизбраното сирийско правителство! Скоро САЩ ще изпратят военен контингент с най-модерните им оръжия в Южна Украйна и акваторията на Черно море, по покана на законноизбраното украинско правителство! И тогава *** ще се нас.ере! А Лавров ще обикаля, като плъх ище лъже, лъже, лъже... и ще се нап.икава от страческото си изпускане!
44
19
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ква стана тя? Заплашената Русия, която води войни от 20 години, сега ще се окаже заобиколена от всички страни! По-важното е, че никой няма намерение да напада Русия! Това са брътвежи на техния политически елит, за да се задържат на власт! Мултимилардерите трябва да са сигурни, че ще държат простоватото им население, невежо! Никой, ама абсолютно никой няма цел да нападне Русия!