Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка

Президентът на Русия разговаря със своя колега Саули Нинистьо
14 май 2022 17:27, Красимир Ангелов
390
Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка
Снимка: БГНЕС

Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в разговор по телефона с финландския си колега Саули Нинистьо, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Състоя се открита размяна на мнения във връзка със заявеното от ръководството на Финландия намерение да подаде молба за членство в НАТО", се казва в съобщението от Москва.

Още по темата
"Владимир Путин изтъкна, че отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил погрешен, тъй като не съществуват никакви заплахи за сигурността на Финландия. Подобна промяна във външнополитическия курс на страната може да се отрази отрицателно върху руско-финландските отношения, изграждани дълги години в дух на добросъседство и партньорско сътрудничество", подчертава Кремъл.

Според съобщението двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна. Путин споделил с Нинистьо свои "оценки за състоянието на преговорния процес между руски и украински представители, фактически замразен от Киев, който не проявява заинтересованост от сериозен и конструктивен диалог".

Обявяването на кандидатурата на Хелзинки за членство в НАТО, гледана с твърде лошо око от Москва, се очаква утре, напомня във връзка с този разговор БТА.

Финландската страна също потвърди за разговора.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо се обади на руския си колега Владимир Путин във връзка с предстоящото кандидатстване на северната страна за членство в НАТО, осъдено от Москва, съобщи Хелзинки, предаде Франс прес.

"Разговорът бе прям, без заобикалки и премина без раздразнение. Сметнато бе за важно да се избегнат напрежения", заяви финландският държавен глава в комюнике от своя офис.

Финландия „има желание коректно и професионално да се занимава с практическите проблеми, свързани с факта, че е страна, съседна на Русия“, увери Хелзинки.

Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха в четвъртък, че се стремят към "незабавно" влизане на страната в НАТО. Очаква се кандидатурата да бъде официално обявена утре.

Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни "военнотехнически" мерки.

В близките дни се очаква молба за членство в пакта да подаде и Швеция.

В сряда финландският президент заяви, че Москва носи отговорността за плановете на страната му, исторически необвързана, да се присъедини към алианса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
тъй като нищо не заплашва сигурността на страната. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин - ТОВА ВЕЧЕ ГО ЧУВАХМЕ ЗА УКРАЙНА! :)))
322
0
 
3
 
! Отговори
Фелдмаршал Менерхайм преди 1 година
Много поздрави от Симо Хаюха, правнук на Симо Хаюха!
321
0
 
6
 
! Отговори
Молодец, Вова! преди 1 година
Успя! Успя да пазшириш и укрепиш НАТО! Дори хиляда и кусур километра от собствената си граница осигури. На стотина километра от Питер ги покани! Да те питам, Вова, ти от КГБ ли си или от ЦРУ??? Леле колко си обратноостъъъър!!!!!! Завалията! И да решиш да бягаш - няма на къде.
320
0
 
3
 
! Отговори
Suomi преди 1 година
Джyджu - блuжu ме oтзaдe !!!
319
0
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Реалист --- Точно така! Финландците са с акъла си. Това да не са българите дето не знаят на кой свят се намират и плодължават да цункат Бащицата Путангенс, който е ПЪТНИК със 100% увереност. Така или иначе той или ще умре от рак, или ще бъде отровен, гръмнат или екзекутиран, като Хрушчов.
318
0
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Аве, Джудже! Ти не виждаш ли, че си затънал в гюбре до шия и скоро ще ти трябва шнорхел да дишаш, ако въобще можеш да дишаш, а си тръгнал да причаш скудоумие. Така да си мяЗате с нашиьо Чорап, че од време на време си мисля, че сте бракя.
317
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 година
Тук пишат много прости и злобни хора !
316
2
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
Филандци ,защо си нарушавате спокойствието ?
315
2
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 година
Нека американците да ви зимат процент от ВП , та да ви е "по-дабре " !
314
8
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
"Нищо не заплашвало сигурността на страната" ??? А че някой вярва ли на Путин и Кремъл? Хилеха се най-нагло и заявяваха, че няма да нападат Украйна, а накрая и треснаха 200 хилядна войска от мародери! Най-добре си го каза финландския Премиер за причината за влизане в НАТО..."Путин да се погледне в огледалото"!
313
5
 
10
 
! Отговори
L. преди 1 година
1. Финландския президент е звъннал на Путин и го е информирал за решението им. Путин се задавил.2. Путин казал, че ще има последствия. Ниисто казал: "Да, знаел, пак ще спирате ток и газ, живи и здравим, ние сме готови". И си го преместил в другия крачол.Разбира се, цитирайки руската пропагандна агенция ТАСС, това няма как да го видите там.
312
4
 
15
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Единствено гений като психопата Путин може да принуди държави като Финландия и Швеция, които бяха неутрални по време на Студената война днес да искат да станат членки на НАТО. Причините за това ги каза много ясно финландския президент:"Руснаците да се погледнат в огледалото!".
311
4
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
"Oтказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната." === Айде бе Пyтаpaнкин? Вярно ли думаш? Направо ти повярвах като украинец, пред който се кълнеше че провеждаш военни учения и нямаш никакво намерение да ми нападнеш страната и да избиваш невинни цивилни, да изнасилваш и да крадеш перални и хладилници
310
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешка?! Грешка за Русия! Не и за финландците. Както му е казал финският премиер: Вие предизвикахте това, погледнете се в огледалото!
309
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нима в други въоръжени конфликти е нямало цивилни жертви? Кхмерите в камбоджа((Кампучия) нима деляха жертвите на цивилни и военни? Нима британската империя е пощадила цивилните във всички нейни колонии? Не оправдавам цивилните жертви, но кажете ми вие, кое е по-голямо лицемерие?
308
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картинката от много години е ясна. Русия не се разширява след 1990, но НАТО се правят на приятно разсеяни и след 30 години допълзяха до руските граници. А сега се правят на светци, че са миротворци. Нима някой си мисли, че това е почтена игра и нима някой вярва, че целта на НАТО не е да унищожи Русия? Всяко действие е резултат от друго предишно действие. Изведнъж развяха украински флагове, а довчера никой не знаеше къде е Украйна.
307
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бурятите ще ги пратят в Петербург да пазят руските ***.
306
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освободили сме Финландия на 3 март 1918 година. 104 години свобода от Руско робство.
305
4
 
12
 
! Отговори
путьо късия плаши преди 1 година
гаргите, един завод не могат да превземат.
304
9
 
3
 
! Отговори
Това е начина!!! преди 1 година
Трябва да се организират преговори на Путин(истинският!!!) със Зеленски,и там да бъдат ликвидирани физически и двамата!!!Нали ,знаете ,че има начин?!!! Това са гадове ,които не трябва да решават съдбата на милиарди хора на Земята!!!