260 бойци бяха евакуирани от Азовстал, десетки убити при обстрел в Северодонецк

Беларус мобилизира специални сили по северната граница на Украйна
17 май 2022 06:30, Анисия Иванова
326
260 бойци бяха евакуирани от Азовстал, десетки убити при обстрел в Северодонецк
Снимка: БГНЕС

260 бойци бяха евакуирани от Азовстал. Най-малко десет души са убити при последния обстрел в Северодонецк в Източна Украйна снощи. Градът е почти заобиколен от руски войски, каза губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай.

Руските войски "обстрелват Северодонецк без спиране", се казва в изявление на Гайдай в Telegram.

Ранените мариуполски бойци са евакуирани

Русия потвърди, че се е съгласила да позволи на ранените войници, укрити в обсадения стоманодобивен завод Азовстал в пристанищния град Мариупол, да бъдат евакуирани. „Беше постигнато споразумение с представители на украинските военни, блокирани в Азовстал в Мариупол, за евакуиране на ранените“, казаха от министерството на отбраната и добавиха, че ще спазват примирие, докато бойците не бъдат отведени на безопасно място.

Повече от 260 украински войници бяха евакуирани от завода, съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр. „53-ма тежко ранени (войници) бяха евакуирани от Азовстал в болница близо до Новоазовск за медицинска помощ“, каза Маляр.

Още 211 са изведени през хуманитарния коридор, договорен между Москва и Киев, добави тя.

Ройтерс съобщава, че украинските войници, евакуирани с автобуси от стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол, са пристигнали в контролирания от Русия град Новоазовск. Някои от пътниците са били изнесени на носилки.

Русия съобщи, че ще използва създаден от нея „хуманитарен коридор“, за да евакуира ранените украински войници до медицинско заведение в града, на около 45 км източно от Мариупол. Москва твърди, че е постигнала договореност за прекратяване на огъня с последните украински войски в стоманодобивния завод, но украинските власти не са потвърдили това и не е ясно какво точно се случва в завода.

Последните украински бойци обявиха в понеделник, че са "изпълнили заповедта" на украинското върховно командване, "за да спасят животи". Видеото бе разтълкувано като сигнал, че се готвят да напуснат завода.

„За да спаси човешки животи, целият мариуполски гарнизон изпълни заповедта, одобрена от военното командване, и се надява на подкрепата на украинския народ“, се казва в съобщението на полк „Азов“, публикувано в социалните мрежи.

„В продължение на 82 дни защитниците на Мариупол изпълняваха заповеди въпреки трудностите, отблъснаха преобладаващите сили на противника и позволиха на украинската армия да се прегрупира, да обучи повече личен състав и да получи голям брой оръжия от страните-партньори“, казва Денис Прокопенко, един от командирите на полк "Азов". Той добави, че "винаги има риск, няма напълно безопасен план и операция по време на войната". Той обаче също не разкри подробности за въпросната операция.

Швеция обявява кандидатурата си за НАТО

Ден след Финландия, Швеция обяви, че също ще кандидатства за членство в НАТО. Този ход бележи драматичен край на продължилата десетилетия политика на военен неутралитет на двете страни. Парламентите в Стокхолм и Хелзинки започнаха да обсъждат кандидатурите им за НАТО.

Руският президент Владимир Путин заяви, че решението им да потърсят закрила от НАТО не представлява "директна заплаха" за Русия. Но предупреди, че всяка стъпка за разширяване на военната инфраструктура на НАТО към скандинавските държави „със сигурност ще провокира нашия отговор“.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди противопоставянето на Турция срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО, като отново ги обвини, че не са заели ясна позиция срещу тероризма.

 Макдоналдс напуска Русия

Два месеца след като затвори ресторантите си в Русия заради войната в Украйна, американският гигант за бързо хранене McDonald's обяви, че се изтегля изцяло от страната.

McDonald's цитира "хуманитарната криза, причинена от войната" и "непредвидимата оперативна среда" за своето решение и казва, че иска да продаде руския си бизнес. McDonald's затвори всичките си 850 ресторанта в Русия през март, но заяви по това време, че ще задържи там своите 62 000 служители.

Други мултинационални компании, които се оттеглиха от Русия от февруари, включват H&M, Starbucks и Ikea.

Беларус може да "забави" украинските войски

Британското военно разузнаване предупреждава, че успехите на украинските сили в източната част на страната, където те изтласкаха руските сили от град Харков, могат да бъдат забавени от руския съюзник Беларус, който мобилизира специални сили по северната граница на Украйна.

„Присъствието на беларуски сили близо до границата вероятно ще оправи украинските войски, така че те не могат да се разполагат в подкрепа на операции в Донбас“, пише британското министерство на отбраната в бележка./БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
2
 
26
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Напишете го както е -ранени и здрави украинци от батальона АЗОв се преддоха на Руските и воините на ДНР.Неможете да скриете истината от хората с отворени очи и уши.
209
6
 
33
 
! Отговори
д-р Атанасова преди 1 година
То и хепатита с "неизвестен произход" / увреждащ тежко черния дроб на подрастващите /, вече се доказа че произлиза от експерименталната лаборатория на САЩ в Харков,находяща се в Психиатрична болница 3 в града. Там експериментите са се правили върху душевно болни хора !В тях дейно участие е взимала и не безизвестната ни американска фирма - Pfizer.ЧЕСТИТО НА ТЕЗИ КОИТО СА СИ ПОСТАВИЛИ НЕЙНИ ВАКСИНИ !
208
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом е от британското разузнава значи истината е около 10%. Видяхме как са стигнали Украинците до Руската граница. 10 човека от териториална отбрана на Харков са се промъкнали използвайки горите за прикритие и са си направили клипче, което всъщност е от 5 април. И впоследствие Зеленски прави изявление, че видиш ли стигнали "Украинската героична армия до границата", като показва същият този клип. Но забравя, че интернет помни всичко.
207
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомняте ли когато войските на Паулус се "евакуираха" при Сталинград? Еххх...
206
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В медиите плен = евакуация , ако още не сте разбрали :)
205
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азовците се предават след 82 дни обсада и пак го изкарват, че било загуба за Русия. Ти да видиш!
204
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин се промъква тайно нощес по магазините и надписва цените на етикетите. Злодея му със злодей.
203
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майка ми е напълно зо мбирана от пропагандата на запада. Тя гледа само 1-ва, 2-ра, 3-та и всеки опит да и покажеш нещо друго удря чело у стена. За нея Путин е психопат, той е виновен за всичко и край! Много добре ги разбирам зомбираните, ама иначе я удрят цените и се чуди защо.
202
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги евакуират в Сибир
201
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сме наясно!Авовците не са евакуирани! Азовците са се предали в плен и като пленници са транспортирани да пунктове за пленници!
200
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 година
Този **азовец**,на снимката,каква прилика има с комедианта,да не си е правил селфи.
199
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ае, тва българския коментатор в разни е такива сайтове е егати спрелия, чесно. Добре че се разкарах от тая държава когато беше времето, да ви гледам сеира
198
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай, къш! Путин печели, каквото и да думате. Ние и Русия сме на ход. Нашите братя Руси. Всички съседи ни мразят, само русите ни обичат. Давайте братя, а укрите, които разправят в тик-ток колко сме тЪЪЪЪпи и ограничени и как не ги зачитаме да си ядат задниците. България била неблагодарна, че приема бежанци. *** глейте ги колко са нагли.
197
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички азовци се предават а не са "евакуирани" господа евроатлантици! Вече 200 бойци са се предали между които има и ранени! Скоро цялата украинска армия ще рухне бъдете сигурни в това! Показно как с 200 000 армия Русия унищожи военната инфраструктура на територия от 600 000 кв км и срещу поне 3 пъти по многобройна армия!
196
10
 
7
 
! Отговори
1, преди 1 година
До Русия загуби,да пичели,както казва ристьо стоичков,но от трите най-дългото.
195
39
 
12
 
! Отговори
Русия загуби преди 1 година
Украйна спечеи. Путин си мислеше, че за 2 дни ще приключи с бойците от Азов стал но повече от два месеца го разиграваха. Пълен провал, срам за Русия, добре че азовците се смилиха над руснаците и излязоха сами да им спестят срама.
194
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До окончателно. Никога нищо не е окончателно.
193
7
 
9
 
! Отговори
Costa преди 1 година
Част от предалите се украински националисти от "Азовстан" ще бъдат осъдени на смърт в ДНР, но значителен брой от тях могат да бъдат изпратени за размяна. Това събитие има два ефекта, два удара върху настроенията в АПУ. Първата е самата промяна. Второто е, ако частта отиде за размяна. И, следователно, сега във ВСУ ще мислят така: "ако самият Азов се предаде, намери извинение за себе си-така че защо се срамувам да се откажа?!. Плюс - "дори някои" азовци "бяха разменени - те ще ме разменят или пуснат още повече"
192
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия за пореден път показа хуманност. Грешка.
191
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо русите и белорусите не изгонят всички британци от страната. Разузнавачи. Беларус се ядосаха на Нато че се разширява. Китай също ще се противопостави.