Вдовица към съдения руски войник: Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?

В Украйна се проведе първия процес срещу военнопрестъпник
20 май 2022 19:09, Нели Христова
314
Вдовица към съдения руски войник: Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?
Снимка: БГНЕС

Още в първите дни на тази инвазия 62-годишен невъоръжен цивилен e застрелян на улица в село пред украинския си дом. Той се казва Александър Шелипов.

Три месеца по-късно заловеният руски войник, обвинен в убийството му, е в Киев, съден за военно престъпление.

Вдовицата на убития мъж, Катерина Шелипова, се изправи пред съда, за да се срещне лице в лице с 21-годишния обвиняем.

Покая ли се е за престъплението си, попита тя.

Руският командир на танк Вадим Шишимарин отговори, че признава вината си и поиска от нея прошка. "Но разбирам, че няма да можете да ми простите", добави той.

Катерина Шелипова обаче не беше приключила: "Кажи ми, моля, защо вие, руснаците, дойдохте тук? За да ни защитите?", попита тя, цитирайки оправданието на Владимир Путин за инвазията в Украйна. От кого ни пазите? Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?"

Войникът нямаше отговор на този въпрос.

Този емблематичен процес бележи първия път, когато руски военнослужещ е изправен пред съда за военни престъпления след началото на инвазията в Украйна през февруари.

И може би такива сурови срещи са причината за подобни процеси, поне отчасти. Принуждаване на войник - който е пренебрегнал всички правила на войната - да се изправи пред точно това, което е направил и страданията, които е причинил.

Сержант Шишимарин се призна за виновен и украинската прокуратура иска той да бъде осъден на доживотен затвор.

В сряда Шелипова казва пред екип на BBC, че наистина съжалява войника, но не може да му прости това престъпление. Тя чува изстрелите, които убиват съпруга й, след което вижда сержант Шишимарин през портата си, който държи оръжието си.

Пет минути по-късно тя казва, че е видяла тялото на съпруга си: "Той беше мъртъв, убит с изстрел в главата му. Започнах да крещя много силно."

"Загубата на съпруга ми ме съсипа", казва Шелипова и добавя: "Той беше моят защитник".

"Това го уби"

Припомняйки събитията от 28 февруари, Вадим Шишимарин каза, че той и малка група други руски войници са се отделили от батальона си и са откраднали кола, за да се върнат с нея.

"Докато шофирахме, видяхме мъж. Той говореше по телефона", разказа подсъдимият.

Той твърди, че не е искал да произведе фаталните изстрели, а е изпълнявал заповеди и е бил заплашван от друг войник

"Той каза, че ще ни изложи на опасност, ако не го направя. Застрелях го от близко разстояние. Това го уби", каза пред съда 21-годишният командир на танк.

Интересното е, че неговият адвокат - назначен от държавата - казва пред BBC, че нито един руски служител не е поддържал връзка с него, включително от министерството на отбраната. Тези дни в Киев няма руско посолство, така че няма и контакт от там.

Говорителят на президента Владимир Путин вчера каза пред BBC, че Кремъл "няма информация" за този случай.

Като цяло изглежда, че младият войник е бил изоставен на съдбата си от командирите, които са го изпратили на война и продължават да отричат, че техните сили извършват престъпления в Украйна.

Показанията си дава и втори руски войник, който става свидетел на убийството през февруари и по-късно се предава на украинските сили.

Иван Малтисев, друг слаб и млад на вид 21-годишен мъж, разказа пред съда как руските войници забелязали Александър Шелипов, докато шофирали откраднатата кола. Малтисев твърди, че след това на Вадим Шишимарин е било наредено да застреля жертвата, защото е говорила по телефона.

"Вадим не го направи. Така че войникът, чието име не знам, се обърна в колата и извика, че Вадим трябва да изпълни заповедта, иначе ще бъдем в опасност", обясни той. "В този момент бяхме почти до цивилния и под натиск Вадим стреля. Той изстреля три или четири патрона."

Украйна досега е идентифицирала над 11 000 възможни военни престъпления, извършени от Русия.

Москва отрече, че нейните войски са атакували цивилни, но следователите събират доказателства за възможни военни престъпления, за да бъдат изправени пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Този процес е шансът на Украйна да докаже без съмнение, че руски войник е убил цивилно лице, без да се съобразява с правилата на войната. Прокурорите знаят, че са в центъра на вниманието, трябва да действат бързо и са в разгара на война.

Ето защо те искат да бъдат толкова прозрачни и задълбочени – така че това да не се разглежда като показен процес, а част от жизненоважно търсене на справедливост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
12
 
19
 
! Отговори
Неграмотни русофили преди 1 година
Прави впечатление,че русофилите са брутални неграмотници. Нещастни хорица, без образование, без опит в разбирането и тълкуването на информация.
176
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: ПуркоДа бе! Вадят очите им, после мозъка им а след това пият вино от черепите им и вдигат наздравици! Това го правеха степните народи май, азиатците. Украинците са европейци.
175
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нета има видеа дето 1 пленен го налазват няколко човека и почват да го заплашват ,че ще го трепят като другарите му и той почва да пее каквото са го подучили. Тъй че съм скептично настроен ,към подобно поднесени самопризнания и от 2 страни. А точно в тоя случай ми изглежда направо като театър. Някой си го убили и след колко време заловили някой си. Пълен цирк за пред запад ните зомбаци с по 3-4 кобиваксини
174
15
 
16
 
! Отговори
Урко преди 1 година
Хванали 20 годишно момченце, и как няма да си "признае" че го е направил, след като видя как великите украински воиници стрелят по вързани пленени руснаци в краката и им вадят очите, след което ги застрелват, нормално да каже каквото са му наредили!!!!
173
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички нови фашисти е нужно да се трепят и
172
11
 
12
 
! Отговори
УКРОНАЦИСТ преди 1 година
Сега в Донбас отиват на почивка над 2000 укронациста, там не е отменено смъртното наказание, ще си починат за винаги!
171
22
 
16
 
! Отговори
До 187 преди 1 година
Колко са убитите бре?За 8 години 10 000 от двете страни. Заради Путин за 3 месеца са загинали над 50 000.Ако не бяха откраднали Крим нямаше да има война, нямаше да има убити в Донбас.
170
7
 
12
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Така расправяше и една иракчанка на американски войник
169
6
 
9
 
! Отговори
ПАЛЯЧОВЦИ преди 1 година
ТОВА Е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА САГАТА БУЧА МУХАХАХАХАХАХАХАХАХ
168
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До български журналисти что не питайте украински Жени за что убиваха мирни хора и деца. Ока още имат сьвест журналисти скапани.
167
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А украинска майка нека да каже колко мирни хора деца уби нейния син на Донец и Луганск. Правит издевки на русски войн к. Ще чуем кокво ще кажет укрофашисти пред сьд.
166
1
 
4
 
! Отговори
окултист преди 1 година
сьс сигурност
165
0
 
0
 
! Отговори
за преди 1 година
палавото неопитно око разбира се
164
0
 
0
 
! Отговори
я преди 1 година
е неуморна
163
1
 
3
 
! Отговори
има преди 1 година
си хас да не го принудят ало
162
0
 
1
 
! Отговори
вдовицата преди 1 година
е едно кьм едно с мене но слаба и висока и не не е етни4еска но оправнаима 6 дица
161
2
 
1
 
! Отговори
баба преди 1 година
му се е запазила като гледам
160
10
 
10
 
! Отговори
ни са знай преди 1 година
Съчувствам на вдовицата, но трябва да се знае, че преди стрелбата , убитият е информирал къде точно се намира руския танк.
159
0
 
0
 
! Отговори
жив преди 1 година
маг ни трябва6е
158
0
 
1
 
! Отговори
интервенция преди 1 година
му се вика