Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар
23 май 2022 21:30, Йоана Цонева
256
Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета
Снимка: БГНЕС

На фона на западните санкции доставките на телефони с копчета за Русия са се увеличили значително. През първото тримесечие са внесени 3,5 млн. устройства. Това е с 43% повече, отколкото през същия период на миналата година, но по-малко, отколкото през 2019 г. (4,2 млн. броя), пише "Москоу таймс".

Рязкото увеличение на броя на внесените в Руската федерация през 2019 г. телефони с бутони е свързано с голямото предлагане на новата тогава руска марка Inoi. През тази година 1,9 млн. устройства с бутони, или повече от половината, са дошли от Inoi, F+ и BQ.

Третият проект за "суверенен смартфон" в рамките на 10 години се провали в Русия

По данни на аналитичния център GS Group като цяло доставките на смартфони за страната са намалели с 14%, до 6,8 млн. броя. Като цяло през първите три месеца на 2022 г. в Руската федерация са доставени 10,3 млн. телефона и смартфона, което е на нивото на миналата година.

Александър Сурков, ръководител на аналитичния център на GS Group, уточни, че телефоните с бутони имат своите клиенти поради своята простота, надеждност, ниска цена и дълъг живот на батерията.

Още по темата
Но днес съотношението между продажбите на смартфони и функционални телефони се влияе в много по-голяма степен от фактори, които не са свързани с потребителите: логистични сътресения, лоялност към марката, която, както се оказва, може просто да напусне своя пазар, и спад на покупателната способност в целия свят.

По данни на търговците на дребно продажбите на телефони с бутони в страната не нарастват и дори намаляват: в М.Видео-Елдорадо - с 11% през първото тримесечие, в Мегафон - с 12%. В Связной делът на такива устройства, свързани със смартфони, е намалял от 19% на 17%. Ръст се забелязва единствено в компанията Марвел Дистрибюшън, като при тях той възлиза на 13,5%.

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар, включително Apple, Samsung, почти наполовина намаляха доставките на китайските Xiaomi, Huawei и Oppo. Сега, в рамките на паралелния внос, в Русия могат да се внасят джаджи от Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP, Huawei и Lenovo без разрешението на притежателя на авторските права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама че каша от неадекватно поднесени цифри и взаимоизключващи се твърдения сте сътворили. Миш-маш някакъв, в който изобщо не става ясно каква е връзката на дежурното "руснаци - война - санкции" и телефоните с копчета. Карай да върви, и по-нелепи "новини" сме преглъщали...
164
6
 
14
 
! Отговори
toti преди 1 година
Там ви е мястото,в мизерията и средновековието !!!
163
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото се случва и в Израел - търсенето на простите телефони е нараснало многократно. Все повече хора в света се ориентират към тях, отвратени от умните и възможностите им да контролират и шпионират човека. Не им харесва Големият брат да слухти и диша във врата им.
162
13
 
10
 
! Отговори
Bob Marley преди 1 година
Модерния запад е декриминализирал употребта на трева и разрешил ползването и. Бай Ганya не харесва това. Той вика наркомани на тези хора а не може и час без цигара и седмица без да се напие на ***.... Ама били "евротлантици"
161
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До noFreeman Вяло, доста вяло. Личи си, че само отбиваш служба.
160
3
 
12
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
как гиизмисляте тези лъжи бе... денонощно неистински статии...
159
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 192 "престанете нас не ни интересува какво купуват руснаците а какво купуват българите" А нас ни интересува, за да се види какво представлява "рая" на Путин. И все по-"райско" ще става там.
158
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистка Русия се връща в началото на миналия век. В това няма никакво съмнение.... Дотам ще ги отведе политиката на кремълския пcиxoпат.
157
11
 
9
 
! Отговори
Star преди 1 година
Щом не са преминали на телефони с шайби, значи Путин още може да е на власт.
156
4
 
4
 
! Отговори
Вова преди 1 година
Прекрасный заголовок у новости. Живу в России и ничего про это не знаю)))
155
6
 
7
 
! Отговори
Bob Marley преди 1 година
Ние понеже сме със запада още занимаваме полицайчетата с трева, нищо. че и те пушат. Големите "евроатлантици" само на думи
154
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И само кой стои на плаката отзад....с Ленин към прогрес!
153
1
 
7
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Глупости....
152
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Продавам Нокия 100 за 100 евро батерията издържа 10 дена :)))
151
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти като свикнеш с виртуалната клавиатура на смартфоните, повече не искаш да натиснеш бутони, заклевам се! Освен ако не ползваш телефона само за разговори и sms. Дори и Sms ти е трудно да пишеш с натискане, това е супер бавно и изнервящо! Не разбирам защо човек да се връща към старите телефони, когато сега можеш да пишеш само с глас!
150
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е то.Днес се връщат към телефоните,утре Путин като натисне червеното копче всички ще се върнем към лъковете, стрелите,копията и конете.
149
2
 
11
 
! Отговори
пх преди 1 година
Всеки път когато се прибирам в Бг използвам телефон с бутони. Свалям старата и слагам нова. В памета на телефона са съхранени всички тел.номера които са ми нужни. Не проверявам постояно имам ли батерия, телефонът издържа 4-5 дена, малък, удобен практичен - обаждания и съобщения, за какво ти е друго?
148
7
 
16
 
! Отговори
зАз преди 1 година
А, защо не напишете статийка за "Бума" на Телефоните с Бутони в Израел??? Там почти всеки трети има телефон с бутони, изключение от това правило правят тинейджърите! Проблема не е в липсата на смартфони в Русия, Иран например също е под санкции над 20 години, но иранците нямат проблемит със смартфоните. Китай, Индия, Ю.Корея, Арабските монархии чрез посредници могат да "залеят" Русия със смартфони.Но руснаците се стреснаха от хакерските атаки и несанкционирани обаждания след спец операцията в Ук
147
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво нещо са телефоните с копчета, но още по-подходящо за там ще са телефоните с кабел.
146
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди време разпространявахте новината, че компютър с размерите на старовремска ротативка бил стандартът в Северна Корея. Две години по-късно САЩ им наложи санкции за хакването на Сони. Въпрос на време е лъжите ви да лъснат.