„Ако Русия нанесе ядрен удар, отговорът на Запада ще е опустошителен за нея“

Путин е брутален агресор, но не е луд, казва генерал Бен Ходжис
27 май 2022 07:03, Елка Василева
527
„Ако Русия нанесе ядрен удар, отговорът на Запада ще е опустошителен за нея“
Снимка: архив, БГНЕС

Путин е брутален агресор, но не е луд, казва генерал Бен Ходжис. Според него е малко вероятно Русия да разпали ядрена война. Но ако се стигне дотам, Западът ще отговори - и този отговор ще бъде опустошителен за Русия, пише Дойче веле.

Още по темата
Американският генерал Бен Ходжис беше до 2017 година главнокомандващ на войските на САЩ в Европа. 64-годишният офицер от резерва е женен за германка и живее във Франкфурт на Майн. В обширно интервю за авторитетното германско издание "Ди Цайт" генералът коментира и широко разпространените опасения, че Русия може да използва ядрено оръжие.

"Отговорът ще бъде опустошителен за Русия"

Ходжис гледа сериозно на заплахата, но въпреки това смята, че ядрен удар е малко вероятен - защото не носи на Путин тактическо предимство. Генералът все пак предупреждава, че в случай на ядрен удар Западът и НАТО ще отговорят.

"А отговорът ще бъде опустошителен за Русия. Впрочем, изобщо не се налага този отговор да бъде ядрен. (…) Можем да си представим няколко неща. Нашите стелт изтребители F-35 могат да унищожат руските подразделения в Украйна - това няма да отнеме много време. Владимир Путин може да загуби и по-голямата част от Черноморския си флот и да понесе още доста други загуби. Отговорът на западните войски във всеки случай ще бъде опустошителен за руската армия. И то без използване на ядрено оръжие."

В отговор на въпроса дали Путин действа рационално, генерал Ходжис споделя убеждението си, че руският лидер в крайна сметка няма да рискува разпалването на ядрена война.

"Той е брутален агресор, но не е луд. Освен това наоколо му има хора, които трябва да знаят, че животът продължава и след Путин. Защото правилата са такива, че той не може сам да натисне копчето. Освен това предполагам, че нашето правителство е дало ясно на Кремъл да разбере какво ще се случи, ако някой взриви атомна бомба," каза Ходжис.

Журналистите от "Ди Цайт" припомнят на генерала възгледа на германския философ Юрген Хабермас, че никой не може да спечели война срещу една ядрена сила. В отговор Ходжис коментира:

"Според руската ядрена доктрина ядрено оръжие може да се използва само ако някой нападне Русия. Но ние не заплашваме Русия. Най-важното е ясно да покажем, че твърдо оставаме отсам червената линия. Тази война няма да доведе до нахлуване в Русия. НАТО няма абсолютно никакъв интерес към каквото и да било парче от Русия."

"Надцених руснаците"

От публикацията в "Ди Цайт" научаваме, че преди време Бен Ходжис е публикувал почти пророческа книга. В нея той описва как след една пандемия, изтощила Европа и САЩ, Русия и Китай се съюзяват и нападат отслабените държави от НАТО. Как самият автор гледа сега на тези свои "предсказания"?

"Надцених руснаците", казва той. "Знаех, разбира се, че и във властта, и в армията има корупция. Не осъзнавах обаче колко дълбоко е това блато. Очевидно много хора са прибрали доста пари в джоба си, а войниците изобщо не са получавали онова, от което са имали нужда. Като го преосмислям сега - всичко си съвпада. Ако внимателно анализираме руските операции от последните години - Грузия, Сирия, Крим, веднага ще видим, че в бойните действия участва само малка част от въоръжените сили на Русия, най-вече десантчици, специални части и наемниците от "Вагнер". По-голямата част от армията изобщо няма опит."

По-нататък в интервюто Ходжис разказва за много интересния си разговор с някогашния главнокомандващ на финландската армия:

"Попитах го защо според него руснаците не мобилизират и запасняците. А той ми обясни, че повечето от тези резервисти нямат нито снаряжение, нито са обучени, а и изобщо не смятат, че са длъжни. С други думи, няма някакви дивизии, които само чакат да бъдат пратени на фронта. Според досегашните изчисления руснаците са в състояние да съберат 900 000 боеспособни войници, днес обаче мисля, че едва ли са повече от 500 000. Просто Путин има прекалено много мъртви души в армията си. Това е следствие от класическа корупция. Генералите заявяват, че трябва да плащат на толкова и толкова войници, но всъщност плащат на не повече от половината. Останалите пари прибират началниците."

"Може да стане още по-ужасяващо"

Към края на интервюто Бен Ходжис цитира един известен германски военноначалник от по-миналия век:

"Пруският генерал и военен теоретик Карл фон Клаузевиц пише, че при всяко настъпление идва един кулминационен момент, когато нападателите губят енергията за по-нататъшно настъпление. Според мен в момента руснаците преживяват точно този кулминационен момент. В близките седмици украинците могат да започнат контранастъпление. Обаче: когато руснаците осъзнаят, че са достигнали кулминационната точка, тогава те ще започнат да нанасят още по-тежки удари с онова, с което разполагат - тоест, с още повече артилерия. И положението може да стане още по-ужасяващо."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
397
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако чукаш по клавиатурата глупости от тях няма ефект, за самия теб е отрицателен ...
396
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай и русия са пиклюовци пред НАТО И САЩ.
395
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой да не се залъгва от официалните новини -- ако отидете в природата и видите едно стадо *** или овце да пасе -- това стадо си има собственик, то не е безстопанствено, както на пръв поглед може да се стори. Същото се отнася и до човечеството -- то се управлява отвън от хилядолетия като стада, притова собствениците се менят, информацията за тях се знае от малцина и се пази в тайна. В момента бройката на населението е много голяма -- затова се коригира с епидемии, войни и др. начини.
394
5
 
11
 
! Отговори
Логика преди 1 година
Китай стават най-голямата икономика в света ... и хоп стават заплаха за САЩ. Русия отказват да подаряват ресурсите си и започват заплахите от САЩ.
393
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата военна машинария на сащ с последните им военни разработки се управлява чрез спътници в космоса, при евентуален конфликт с Русия тези спътници просто ще бъдат разрушени още в самото начало и американските авиация, флот и армия ще станат неуправляеми, тъ-тъ-ъ-ън!
392
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
време е да заколим прасето
391
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ искат само да папкат както досега лъвската част от световните ресурси, да живеят на широка нога като господари на света, а останалият свят да се задоволява с остатъци и да ги признава за изключителни, методите са най-различни, но основната лъжа е така наречената "демокрация" -- понятие манипулируемо и разтегливо като локум ...
390
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз с пълна сила доказва мaлoумиeтo на военните. Който и *** да нанесе ядрен удар ще е опустошителен за цялото човечество. Ба-си тъ-пите шапкари.
389
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аржентина и Саудитска Арабия искат да се присъединят към брикс, където са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република. Саудитска Арабия е най-големият производител и износител на петрол, за нея е по-изгодно да договаря с Русия (на трето място) международните цени, да ги поддържа на високо ниво и да печели повече с по-малко износ. А това, което им предлагат сащ е да увеличават производството и международната цена да падне. Ха-ха, хи-хи!
388
3
 
16
 
! Отговори
x преди 1 година
А ЗА ВАС СМЕШНИ АНГЛОСАКСОНЦИ??ЗАСЛЕПЕНИ СТЕ ОТ ЯРОСТТА,ЧЕ РУСИЯ НЕ ВИ ДАВА ДАРОМ СУРОВИНИТЕ СИ И БОГАТСТВАТА СИ, ТА И ОТКРАДНАХТЕ 300 МИЛИАРДА ДОЛАРА.....И НАСЪСКАХТЕ МАЛ.. ОУМ.НИТЕ СЛАВЯНИ УКРАИНЦИ ДА СЕ БИЯТ С БРАТЯТА СИ СЛАВЯНИ.....АНГЛОСАКСОНЦИТЕ МНОГО МРАЗЯТ СЛАВЯНИТЕ, БРЕЕЕЕ.....ЗАЩОТО СТЕ БАНДИТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ СТЕ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ
387
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е тоя дебел дедо със смешното кепе? При това ботоксиран и с боядисана коса.
386
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента сащ поддържат цените на бензина да не хвръкнат като точат от натрупаните запаси в хранилищата си, които са ограничени, същевременно уговарят венецуела да получат от нея петрол, като обещават да свалят санкциите, бай дън посети и индия за да я уговаря да спрат покупките на руски петрол, но там само му помахаха красиво с ръка ... В отбора на сащ са само мижитурки като българия ... големите играчи на световната сцена са се разграничили от тях ...
385
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
422Думичката която бе махната означава че нещо вече не става защото не може да реже.
384
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 416Айде стига , вашата е ясна. само че ми омръзна да ви слушам. не знам какво си мислиш че ти ще спечелиш от това. А мисля, че това е най - важното. Засега само зверски цени на всичко и тенденция към тотално усмъртяване. Затова ми е смешен този *** ентусиазъм. Те американците на такива като вас разчитат. ***.ци е имало и винаги ще има.
383
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американски глупости на търкалета .Навремето САЩ и Кисинджър започнаха ядрено разоръжаване защото при атомна война нямат шанс срещу руските ракети -достатъчно е да изпогърмиш севрното крайбрежие ,мексиканския залив и Калифорния с атомни бомби и филма приключва .Този го знае ,но за европейските уши оприказва друго .
382
1
 
10
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Прави са американците - на място да си взривят ядрените и водородните заряди - пак ще навредят на Русия. И ще трябва да се чака поне още 20'000 години, преди да се открие Америка пак ... но смятам че това може да го понеса.
381
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До сега бомба не е падала на американска територия. При 3та световна война ще е различно. Те от падането на 2те кули изпаднаха в шок и се *** от страх. Представям си какво ще стане ако бомба изпари Нюйорк. Холивуд е едно а реалността съвсем друго.
380
5
 
10
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
Този Ходжис сигурно сменя памперсите на Байдън и му пее песнички за велика Кравария.Ако Руснаците ударят Кравария и цялото НАТО,ответен удар няма да има!!!Това го знаят и от умрелото НАТО.202 секунди ще имат за молитви британските командоси ,а краварите ще се молят цели 600 секунди.Разбира се ,ако другаря Ким не вземе нещата в свои ръце.Севернокорейците се смеят от сърце на краварските фукни ,а за руснаците не знам.
379
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От вашингтонския обком се обаждат... "опустушителен" отговор и след това край на американската история. В космоса времето тече по друг начин, там няма вчера, днес и утре, слънцето грее нон-стоп, минало, настояще и бъдеще се знае и може да се пътува във времето, информацията прониква от астралния във физическия 3д свят. А тя е че сащ ще загинат като държава, а Русия си остава, трудно се определя само точната дата...
378
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците и русофилите заплашваха и им беше добре, сега като им отвърнаха почнаха да вият като жени на погребение. Въййй американската наглост, а руската наглост не е ли умножена по 10 пъти? Другаре, очаквам отговори! От началото на войната Русия заплаши поне 20 пъти с ядрена ескалация, отговаряйте петолъчници!