Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено

Това давало шанс на цивилните да избягат, войната ще е дълга
Обновена: 26 май 2022 12:14 | 26 май 2022 12:14, Нели Христова
172
Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено
Снимка: БГНЕС

Военните действия на Русия в Украйна вървят по-бавно от планираното, призна министърът на отбраната на страната, като същевременно даде да се разбере, че Русия се подготвя за дълга война.

Сергей Шойгу, ключов съюзник на президента Путин, заяви, че Москва умишлено забавя офанзивата си, за да позволи на жителите на обкръжените градове да бягат.

"Разбира се, това забавя темпото на офанзивата, но се прави умишлено, за да се избегнат цивилни жертви", обясни Шойгу на среща на Организацията на Договора за колективна сигурност, воден от Русия военен съюз на някои бивши съветски държави. Президентът Зеленски отхвърли идеята, че руснаците се въздържат нарочно като "абсолютно нереална".

Западните анализатори от месеци твърдят, че войната върви по-бавно, отколкото Кремъл би искал. "Изявлението на Шойгу е по-специално първото му признание, че руските сили изостават от графика и е първото официално изявление за темпа на войната, откакто президентът на Беларус Лукашенко заяви, че операцията се проточва на 4 май", твърдят от Института за изследване на War (ISW), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, цитирани от The Times.

В него се казва, че руски блогъри критикуват предполагаемата загриженост на Шойгу за цивилните, като твърдят, че съветските войски не биха се интересували, ако "нацистките" цивилни бъдат евакуирани.

"Това е „част от нарастващата руска националистическа реакция, че Кремъл не прави достатъчно, за да спечели войната в Украйна", обяснява ISW. В действителност руските сили са атакували украинските цивилни по време на войната и многократно са възпирали украинските опити да договорят коридори за евакуация.

Шойгу твърди, че руската армия не е нанасяла удари по цивилната инфраструктура, а вместо това е била насочена към военната инфраструктура с "високо прецизни оръжия". "Ще продължим специалната военна операция, докато не бъдат постигнати всички цели", каза той, използвайки фразата на Кремъл за войната.

Секретарят на съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев също каза, че офанзивата на Москва ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. "Не бързаме да спазваме крайните срокове", заяви той.

Въпреки че руските войски са постигнали по-голям напредък в региона на Донбас, в Източна Украйна, през последната седмица в сравнение с по-рано през месеца, напредъкът остава бавен и се ограничава до малки цели, според анализ на ISW.

Той оценява, че руските сили вероятно ще се сблъскат с продължителни битки в градовете, ако успешно обкръжат Северодонецк.

Северодонецк е най-големият град, останал в украински ръце в района на Луганск, една от двете "отцепили се републики", лоялни на Москва в далечния изток на страната, заедно с Донецк.

Руските сили ангажират значителна част от своите войски, артилерия и самолети, за да победят украинските войски в района на Луганск.

Роб Тейлър, бивш кралски морски пехотинец, а сега директор в 4GD, която предлага градско бойно обучение на британските войски, казва: "Градският конфликт е най-трудното нещо, което можете да направите в армията. Това ще бъде мястото, където конфликтът се забавя драстично, тъй като руските сили се фокусират върху градовете."

Той добавя, че по време на войни, като Афганистан, евакуацията на жертви е основен фокус за войските на Обединеното кралство. "Това е по-тотална война, в която не можете да си позволите да правите подобно нещо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
8
 
8
 
! Отговори
654 преди 1 година
Тоя винаги ме развеселява. На третия месец от три дневната война, разправя - ми ние малко се бавим. Сритаха Мариупол до основи, избиха хората в Буча и вика пазим цивилните.
151
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божееее, спомням си как с хирургическа точност Американските пилоти във ВОЙНАТА срещу Сърбия удариха една къща в Горна баня! Браво на новите ни Брадарушки и техните поклонници!
150
6
 
9
 
! Отговори
Кошчей Безсмертний преди 1 година
Аз, Президентът на Укроландия ще се бия за БайНад до последния украинец! Имам си 700 милиона вече!
149
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко жилищни блокове удариха "високопрецизните" им оръжия. Или такова им в нивото на съветските оръжия. Всичко дето удря на 5-10км от целта е върха на точността
148
14
 
13
 
! Отговори
Star преди 1 година
Не съм сигурен за колко време опозицията на разформированите републики ще могат да създадат държавна администрация и автономно правителство.но едно е сигурно.Копейкин няма да може да пребивава не само в республиките,ами няма да може да пребивава дори и в Москва.Един път генералите обърнат ли армият към Кремъл,за Копейката това е смъртна присъда.Това се отнася и за онзи бездарен неудачник Сидера.
147
12
 
12
 
! Отговори
Руски речник преди 1 година
Шойгу казва, че пазели населението. В действителност това означава, че има прекалено много цивилни за избиване и затова се бавят. С блоковете е по-лесно, при къщите трябва една по една да го бомбиш и отнема време!
146
8
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 година
е малко по-различна. "Москва умишлено забавя офанзивата си, за да позволи на жителите на обкръжените градове да бягат" да се чете - Москва разрушава методично цели градове, те се опразват от население и руската армия влиза.
145
10
 
8
 
! Отговори
крум преди 1 година
Чудя се какво ще стане когато украйнските ракети почнат да се взривяватзад линията на фронта например в Сочи
144
4
 
2
 
! Отговори
Handel преди 1 година
До Пройчо от Провадия: За какво ти е Ангелина Джоли с тия отрязани цици?
143
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми той и стефчо янев щеше да е съгласен: "военните действия в Русия се развиват добре, под контрол" щеше да изпее шушумигата решетников.
142
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Умрех от смех - Как най-великия руснак, пламенен революционер и дълбоко вярващ в комунизма - идол на сегашния цар, умря от сифилис??? - ... - Въпрос с труден отговор. Преди 50-60 години се говореше, че ленинският сифилис бил наследен. Женските му връзки не се обсъждаха, говореше се имал другарка Надежда Крупская. А бе, знаят си го що за стока е бил, много кръвожаден.
141
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има езикова грешка в заглавието. Трябва да е НА вместо В.
140
29
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Русия, Украйна кучета я яли.
139
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай налице, отлично се укри.
138
15
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
"Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено. Това давало шанс на цивилните да избягат, войната ще е дълга" === Ахахахахахахахаха :))) Тези става все по-смешни, все по-жалки и все по-трагикомични. На мал0yмщините дето ги говорят могат да им вярват само безмозъчни пyтин0питeци, клошари, утайkaта на обществото и всякакви несретници, на които живота им е мъка - бедни, гладни и жадни са и затова им е виновен Запада и САЩ, а СССР е Черешката на тортата с 250$ заплата :)))
137
3
 
18
 
! Отговори
Пройчо от Провадия преди 1 година
И аз умишлено не се обаждам на Анджелина (Джоли). Давам й време да се подготви за срещата ни.
136
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пародия е, когато 140 млн.руснаци имат тувинец за военен министър. Трагедия е,че този министър даже не е бил строеви войник.И резултата е логичен и печален след 3 месеца!
135
17
 
16
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Байдън е велик Българския нород с Америка
134
11
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
По новините това няма да го чуете, но всички републики в състава на Руската Федерация започват да надигат глава. Чеченци, Казаци, Белоруси ... и т.н.Мордор е безсилен всички го видяха и разпадането започна с вълна сила
133
10
 
16
 
! Отговори
7 преди 1 година
Как да повярваш на руски военни хайдути досега всичко е лъжа от руска страна