Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия

Именно такива оръжия публично искал Зеленски
27 май 2022 07:00, Елка Василева
219
Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, би било "сериозна стъпка към неприемлива ескалация", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за арабската версия на телевизия Ар Ти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Още по темата
Лавров изрази надежда, че здравомислещите на Запад ще разберат това, като отбеляза, че "там все още са останали някои такива".

"Западът призова да бъде нанесено поражение на Русия на бойното поле, а за тази цел е нужно войната да продължава" и силите на Киев да получат и такива оръжия. "Именно такива оръжия публично иска (украинският президент Володимир) Зеленски", отбеляза Лавров.

За Запада е изгодно да поддържа неотстъпчивата позиция на Зеленски за преговорите с Русия, която "не е много интелектуално мотивирана", увери руският външен министър.

Той посочи, че в неотдавнашно интервю украинският президент е заявил, че е готов за преговори, но преговори може да се водят само между него и руския му колега, без посредници и само след като Украйна си върне контрола върху териториите, владени на 23 февруари.

"Това, че това е несериозно, не е нужно да се обяснява и доказва на никого", каза Лавров. Според него Русия е била готова за преговори от самото начало, но след "очевидната провокация, инсценирана по най-груб начин в населения пункт Буча", Киев е променил подхода си.

Руският външен министър добави, че Москва продължава да иска от Вашингтон конкретни мерки в рамките на поетите задължения по силата на Конвенцията за забрана на биологическото оръжие, на фона на предоставени от Русия сведения за дейността на американски биологични лаборатории в Украйна. Според него техните разработки нарушават пряко конвенцията.

Финансирани от САЩ биолаботории има на територията на Армения, Казахстан и държави от Централна Азия. Русия обсъжда този проблем със своите съседи както на двустранна основа, така и по линия на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност), каза Лавров.

Той определи съвместните учения на Русия и Китай като логично продължение на двустранното сътрудничество.

Изявленията на НАТО за сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно говорят, че следващата отбранителна линия на Алианса ще преминава през Южнокитайско море, отбеляза руският външен министър.

САЩ се опитват да запазят кризата в Сирия и да помогнат за възобновяване на боевете в тази страна, заяви още Лавров, според когото Вашингтон насърчава сепаратистките настроения в региона.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
17
 
15
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Украйна пада и ФАЩ нямат друг избор освен играта да загрубее.
66
14
 
15
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи мисля си че не е необходимо! щото в афганистан и без таиква ракити руснаците накрая си избегаха! Така, че засега само едни противокорабни ракети да им се пратят на украйнците да потопят още няколко москви и те нещата по естествен начин ще си стигнат до към афганистан! Така, че засега само противокорабни ракетки!!!
65
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква Русия? Всички войници са от Дагестан.
64
18
 
17
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Велика Русия! Шойгу трябва да изстреля една ТОПОЛА в киев ей така за респект.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е да,ама я печели!
62
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен до 59 преди 1 година
Абе те така им разказват играта, че от една седмица започнаха да падат град по град, да бъдат обкръжавани, да се предават в плен, да отказват да воюват и да изоставят позиции и военна техника. Става въпрос за Укрите които уж разказвали играта на Руснаците. На Украинците вече и господ не може да им помогне не навигационните сателити.
61
13
 
8
 
! Отговори
Pernik преди 1 година
Независимо кой кого защитава, гледам че има много жадни за отмъщение... През януари не знаехте къде е Украйна... сега искате кръв да се лее, ама на края само ще си плащате сметките и ще гладувате преди заплата!!!
60
15
 
18
 
! Отговори
Олаф Шолц преди 1 година
"Нашата цел е кристално ясна - Путин не трябва да спечели тази война. И аз съм убеден, че той няма да я спечели. "
59
12
 
20
 
! Отговори
Состин преди 1 година
На тия дето се лебечат, че Украйна била руска някога...ми то по вашата логика Монголия требе да превземе русия бе чиляци.
58
11
 
13
 
! Отговори
до АЗ преди 1 година
Азе, при създаването си украйна е поела ангажимент да не влиза в нато, това е записано в конституцията й за създаване, която шмърканото продажно клоунче промени. Е, да съм прос, прос съм, ама мога да чета. Явно ти не можеш
57
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позор за Русия !!!
56
10
 
15
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Лаврор е *** наглеца, колко ракети изтреляхте по западна Украйна, която уж не е военна зона ? Нека да ги бомбят руснаците, че са побесняли по форумите за кръв и трябва и те да пострадат за да се освестят.
55
13
 
20
 
! Отговори
Фашистка Русия преди 1 година
Отново се превърна в империята на злото и като такава трябва да бъде унищожена. Руснаците обзети от агресия и претенции за особена мисия в света са заплаха за цялото човечество и трябва да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят. За това ще са необходими между 15 и 20 години!
54
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не можете, Лавров. Ама за нищо не ставате, Лавров. Лъжете, за всичко , Лавров. Жалки сте и никой не го е страх от вас, Лавров. Айде сега, ходи спи, Тор.
53
5
 
15
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
До сина: Сине, когато едмна държава е международно призната за независима, включително и от русия, то тя воюва на собствена територия, независимо от твоите емоции.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
слагайте минуси на буци, толко ви е акъла, елементарни сте, четете, учете, после говорете
51
22
 
12
 
! Отговори
буци преди 1 година
Украйна никога не е била суверенна държава. Има договор за разделянето й от СССР, в който пише, че се задължава никога, ама никога да не става член на НАТО. Е, онова шмърканото клоунче точно това ще прави - украйна член на нато, сега кой е крив и кой е прав ?!?А, иначе ви е лесно да лаете против руснаците във форумите, клатикурци такива
50
5
 
15
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
До синаЗначи римската империя да си иска земите
49
4
 
15
 
! Отговори
Состин преди 1 година
Интересно ми е едно. Защо Полуръста не споменава че в началото на ww2 са били съюзници с така омразбите от тях фашисти??? Защо не споменава че Сталин и Хитлер са се разбрали да си поделят Полша а и Европа???
48
12
 
19
 
! Отговори
Оператор преди 1 година
Г,син Лавров,хубаво ви беше в периода 42-45 година,когато същите тези американци и англичани ви снабдяваха с огромно количествцо оръжие,муниции,техника,материали,а сега се дръвчиите ,че на,помагало се на Украйна ?!И защо да не й се помага,когато вие, съвременните фашисти, нахлухте в суверенна държава и я опустошавате неоправдано ?!Много ппък къса памет имате,бре!!! Замислете се малко дали ви искат народите ?! И защо не оставите имперските си амбиции и който иска той да дойде при вас ?!